fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη
φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη

Ο Γρηγόρης Φιλιππάτος σ’ ένα τριήμερο nonstop γευστικό οδοιπορικό, μας αποκαλύπτει διαχρονικές αλλά και νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη. Ας τον ακολουθήσουμε.

 

«72 ώρες στην Θεσσαλονίκη». Ίσως παραπέμπει σε αμερικάνικη ταινία δράσης, με διαφορετικό χρονοδιάγραμμα βέβαια. Πόσες στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη προλαβαίνει να κάνει κανείς μέσα σε 3 ήμερες; Αρκετές θα πω. Τόσες πάντως χρειάστηκαν γι’ αυτό το nonstop action γευστικό ταξίδι σε μια πόλη που αγαπώ πολύ και που κάθε φορά που την επισκέπτομαι ανακαλύπτω συνεχώς καινούρια σημεία που εμπλουτίζουν με την κουκίδα τους τον προσωπικό μου γευστικό χάρτη. Σημεία που ξεχειλίζουν παράδοση και ανασύρουν γευστικές μνήμες, πλάι σε συγχρόνου χώρους εστίασης για φαγητό και πότο. Ας τις δούμε.

 

Πρώτη ημέρα

 

H πρώτη ημέρα ξεκινά από τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για καφέ και pain au chocolat από το Overoll, τη γνωστή αθηναϊκή croissanterie, που άνοιξε λίγο πριν τις γιορτές και στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα, διασχίζω την Εγνατία και ανεβαίνω προς την Αγίου Δημητρίου. Κάθε φορά που κατευθύνομαι προς την Άνω πόλη, με διακατέχει το ίδιο συναίσθημα. Νιώθω σα να εισέρχομαι σ’ ένα διαφορετικό κόσμο. Σε μια άλλη πόλη κρυμμένη στην ιστορία και την παράδοση που αγναντεύει από ψηλά την σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Χελιδονόψαρο φρικασέ στην Ηλιόπετρα

Πρώτη στάση στην ανηφόρα της Ιασωνίδου, στο Ψωμί της Γερακίνας για το καλύτερο τσουρέκι που έχω δοκιμάσει έως τώρα. Συνεχίζω στις παρυφές της  Άνω πόλης βολτάροντας στους αγνώστους δρόμους της. Το μεσημέρι κάνω στάση στο εστιατόριο Ηλιόπετρα του ταλαντούχου chef patron Γιώργου Ζαννάκη, για dumplings με γίδα στον ζωμό της και χελιδονόψαρο φρικασέ. Τελειώνοντας το γεύμα και σε απόσταση αναπνοής, βρέθηκα σ’ ένα ζαχαροπλαστείο που έχει γλυκάνει γενιές και γενιές θεσσαλονικιών. Στη Δορκάδα στην οδό Κασσάνδρου, όπου πλάι στο διάσημο γιαούρτι της, παρελαύνουν κρέμες, ρυζόγαλα, σιροπιαστά και πάστες, αλλά και το ξακουστό παγωτό Ντοντουρμά. Σταματώ και απολαμβάνω έναν μπαμπά με την αφράτη αληθινή σαντιγί του.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Μπαμπάς στη Δορκάδα

Έτσι όπως η ημέρα αρχίζει να φορά τα βράδυνα της, κατευθύνομαι στην περιοχή των κάστρων σε ένα μπαρ από το 1967 με μαγευτική θέα. Το Le coq tail bar. Εδώ, ο Αντώνης Βάτσος μου φτιάχνει πάντα ένα εξαιρετικό Negroni. Το απολαμβάνω ξοδεύοντας λιγοστά όμορφα λεπτά συνομιλώντας μαζί του.

 

Δεύτερη ημέρα

 

Δεύτερη μέρα και ξεκινώ με καφέ και κουλούρι. Στάση για καφέ, στο Blue Cup στην οδό Σαλαμίνος στα Λαδάδικα. Ένας Ethiopia Cold Brew με τον εξαιρετικής ποιότητας πάγο που τον συνοδεύει, είναι αρκετός για να μου χαρίσει το καλύτερο ξεκίνημα. Για το κουλούρι μου περπατώ μέχρι την περιοχή της Ροτόντας και τον Κόκκινο Φούρνο. Εκεί στην γωνιά της Αποστόλου Παύλου, σ’ ένα φούρνο με ιστορία 50 και πλέον ετών διαλέγω πάντα μεταξύ άλλων, το τραγανό κουλούρι με σταφίδες. Περπατώντας στο κέντρο σταματώ στο Estrella World street food για κάτι αλμυρό αλλά καταλήγω να δοκιμάζω το καινούριο chessecake με γεύση μελομακάρονο που κρατά ακόμη δυνατά στη λίστα των επιλογών, παρότι οι γιορτές έφτασαν στο τέλος τους.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Chessecake μελομακάρονο στο Estrella

Κατεβαίνοντας προς τη λεωφόρο Νίκης, σταματώ για ένα τρίγωνο στον Ελενίδη και συνεχίζω προς το ανακαινισμένο Tribeca Cocktail Bar & Japanese Grill. Νέα αισθητική, νέο ύφος, ανοικτή κουζίνα και ένα fusion menu με πολλές ασιατικές επιρροές δια χειρός Alsi Sinanaj, δίνουν τον τόνο στην νέα εποχή ενός διαχρονικού προορισμού. Ένα ακόμη signature Bloody Mary με τραγανό μπέικον, από τα χέρια του bar manager Γιάννη Μπάκου με συντρόφευσε κατά την παραμονή μου στο Tribeca εκείνο το μεσημέρι.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Cocktail στη Cevicheria

Το βράδυ με βρίσκει στα επάνω Λαδάδικα και πιο συγκεκριμένα, στην πιο ηχηρή άφιξη στην καρδιά της πόλης. Τη Cevicheria. Όμορφος χώρος με αστική αύρα και ασιατικές αναφορές στη διακόσμηση και κουζίνα με επιρροές από Περού και Ιαπωνία, αλλά και σπεσιαλιτέ από ολόκληρη την Ασία. Τα πιάτα πλαισιώνονται δε από μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα cocktail με sustainable χαρακτήρα. Μιας και βρέθηκα σε αυτήν την περιοχή, δεν μπορούσα να μην επισκεφθώ τον νεανικό και γεμάτο παλμό Γορίλα. Πάντα βρίσκω τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να απολαύσω ένα Sweet & Sour No 2, παραλλαγή του αγαπημένου μου Clover Club.

 

Τρίτη ημέρα

 

Ο καφές την τρίτη ημέρα, και τελευταία του γαστρονομικού μου ταξιδιού-, φέρει την υπογραφή του Valenio Coffee Roaster. Ίσως του κορυφαίου καινοτόμου εργαστηρίου στην Ελλάδα για τους μυημένους στην τέχνη του καφέ, αλλά και τους απλούς λάτρεις του. Ένα πρωτοπόρο concept από τον Βαλάντη Λαυριανίδη, για το οποίο θα σας μιλήσω αναλυτικά πολύ σύντομα.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Καφές στο Valenio Coffee Roaster

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στο φαγητό στο χέρι. Πρώτη στάση, η Κουζίνα της Γιαγιάς Σοφίας στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Κώστας Γραβάνης με καταγωγή από ένα χωριό της Ελασσόνας, τιμά τις συνταγές του τόπου του και τη γιαγιά Σοφία. Χειροποίητες πίτες με αγνά υλικά, μας ταξιδεύουν καθημερινά στους πρόποδες του Ολύμπου. Πάντα επιλέγω τη χωριάτικη τυρόπιτα με φέτα από το Παγγαίο ή την κοτόπιτα με γλυκό τραχανά. Κατευθυνόμενος στην Αγορά Μοδιάνο περνάω μέσα από την παραδοσιακή Αγορά Καπάνι. Απαραίτητο deviation μιας και το πολυπολιτισμικό μείγμα ανθρώπων και προϊόντων δημιουργεί την αύρα μιας αγοράς γεμάτης ζωή και μυρωδιές. Η όψη της σύγχρονης αλλά μουδιασμένης αγοράς Μοδιάνο, με έβαλε σε σκέψεις καθώς με τις εικόνες νωπές από το Καπάνι, δημιουργούνταν αναπόφευκτα πρώιμοι συνειρμοί.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Σουβλάκι Ξιφία στο Deli Fish By Trizoni

Δίπλα στην είσοδο της Ερμού, πριν λίγο καιρό άνοιξε το Deli Fish By Trizoni. Ποιοτική street food ψαροφαγία με την υπογραφή του Αστέριου Σούσουρα και της ομάδας του Trizoni Exclusive. Εδώ εναλλάσσονται έξυπνες και νόστιμες ιδέες γρήγορου θαλασσινού φαγητού, όπως μια χειροποίητη πίτα Λαβάς με γύρο από τόνο και Pico de Gallo, ελληνικό fish & chips με μπακαλιάρο, πατάτες και ταραμά, ένα ψωμί μπριός με γαρίδες σε κρούστα πάνκο, πολίτικη σαλάτα και τζατζίκι αβοκάντο, και burger επιλογές με τόνο, μπακαλιάρο ή σολομό.

Γύρος στα κάρβουνα στο Snack grill Express
Γύρος στα κάρβουνα στο Snack grill Express

Καθώς βραδιάζει, το αυτοκίνητο μου ψάχνει στα στενά της Κάτω Τούμπας να βρει το Snack grill Express. Σ’ ένα σκοτεινό δρόμο, την οδό Μαλακoπής, η ουρά όσων περίμεναν υπομονετικά μπροστά στη στενή του είσοδο, μου φανερώνει ότι έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Δευτέρα με Παρασκευή και μόνο για τέσσερις ώρες, αυτή η οικογενειακή επιχείρηση ταΐζει σταθερά τους θεσσαλονικείς που συρρέουν εδώ από κάθε περιοχή της πόλης. Ο γύρος που ψήνεται στα κάρβουνα και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με γέμιση κασέρι-γκούντα-μανιτάρια και επάλειψη με ροκφόρ, είναι οι δύο διαχρονικές σταθερές. Ενημερωτικά, το Express υπάρχει στην ίδια ακριβώς θέση από το 1926.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Xinomavro Spritz στο Dos Margaritas

Πριν κλείσω την ημέρα μου κάνω μια τελευταία στάση. Στον πεζοδρόμο της Αιμιλίου Ριάδη, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, στο ύψος του γλυπτού έργου (Ομπρέλες), έχει ανοίξει το Dos Margaritas. Ο Δημήτρης Καϊταλίδης, ένας ταλαντούχος bartender και ο Νικόλας Κυριακίδης, brand ambassador των αμπελώνων Θυμιόπουλου, υπογράφουν αυτό το ιδιότυπο εγχείρημα, συνδυάζοντας την αυθεντική ναπολιτάνική pizza με τα ιδιοσυγκρασιακά cocktails του Δημήτρη, υιοθετώντας μια zero waste φιλοσοφία επαναχρησιμοποιώντας κάθε υλικό που μένει στην κουζίνα και συνδυάζοντας με επιτυχία τα κρασιά των αμπελώνων. Στο πολύ δημοφιλές Xinomavro Spritz, το Τζιν συνδυάζεται με Rose de Xinomavro, κόλιανδρο και κάρδαμο, παντζάρι και shrub από φρούτα εποχής, δημιουργώντας ένα αναπάντεχο Spritz.

20 στάσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη - FlagInLife
Πορτοκαλόπιτα με παγωτό στο Onora

Κάπου εδώ τελειώνει ένα αλλιώτικο γευστικό τριήμερο στην Θεσσαλονίκη. Φεύγοντας σχεδόν μεσημέρι πια, παρέκλινα λιγάκι και ανηφόρισα προς το Πανόραμα. Εκεί με περίμενε η γεμάτη θαλπωρή ψαρόσουπα της γιαγιάς Κατερίνας στο εστιατόριο Kritikos, αλλά και μια πορτοκαλόπιτα με χειροποίητο παγωτό λεβάντα, στο Onora του Γιάννη Κιόρογλου, άλλο πράγμα. Μέσα σε  αυτόν τον γαστρονομικό καταιγισμό παραλίγο να ξεχάσω τα σουτζουκάκια στη Διαγώνιo, στην πλατεία Φαναριωτών. Συνοδεία μιας εθιστικής αλοιφής από γλυκιά πάπρικα, από το 1977 ταΐζουν τους Θεσσαλονικείς . Έτσι τάισαν και μένα σε κάποια στιγμή καρνιβορικής ανησυχίας.

Info:

Overoll: Αγ. Θεοδώρας 15, Τηλ: 2310 231700, Ωράριο: 08:00-19.00

Το ψωμί της Γερακίνας: Λεων. Ιασωνίδου 11, Τηλ: 2310 269 267

Ηλιόπετρα: Αισχύλου 5, Τηλ: 6987 289507, Ωραριο: Τρ- Σαβ. 14.00-22.30

Δορκάδα: Κασσάνδρου 66, Τηλ: 2310 234675, Ωραριο: καθημ. 06.30-22.30

Le coq tail bar: Λεωφ. Οχι 2, Τηλ: 2310 960562, Ωράριο: Πεμπ-Δευτ. 09.00-01.00

Blue Cup: Σαλαμίνος 8, Τηλ: 2310 900666, Ωράριο: καθημ. 07.00-03.00

Ο Κόκκινος Φούρνος: Αποστολ. Παύλου 1, Τηλ: 2310 206337, Ωράριο: καθημ. 06.30-20.30, Κυρ.κλειστά

Estrella: Π. Μελά 48, Τηλ: 2310 272045, Ωράριο: καθημ. 08.00-23.00

Ελενίδης: Δημ. Γούναρη 13, Τηλ: 2310 257510, Ωράριο: καθημ. 09.00-22.00

Tribeca: Λεωφ. Νίκης 21, Τηλ: 2310 226604, Ωράριο: καθημ. 09.00-03.00

Cevicheria: Κατούνη 28, Τηλ: 2310 539292, Ωράριο: καθημ. 18.00-01.00 Σαβ-Κυρ. 13.00-03.00

Γορίλας: Βεροίας 3, Τηλ: 2313 086274, Ωράριο: καθημ. 19.00-03.00

Valenio: Ικτίνου 6, Τηλ: 2311 291518, Ωράριο: καθημ. 08:00-19:00, Κυρ.κλειστά

Η κουζίνα της Γιαγιάς Σοφίας: Ελευθ. Βενιζέλου 55, Τηλ: 2310 265414, Ωράριο: καθημ. 07.00-17.00

Deli fish by Trizoni: Ερμού 24 & Αγορά Μοδιάνο, Τηλ: 2310 265032 Ωράριο: καθημ. 12.30 -22.30, Κυρ. 13.00-21.00

Snack grill Express: Μαλακοπής 7, Τηλ: 2310 932543, Ωράριο: καθημ. 20.00-00.00, Σαβ-Κυρ. κλειστά

Dos Margaritas: Αιμ.Ριάδη 5, Τηλ: 2310 831832, Ωράριο: καθημ. 08.00-00.00

Kritikos: Βενιζέλου 5Β, Πανόραμα, Τηλ: 2310 332810, Ωράριο: καθημ. 13.00-00.00

Onora: Παπαδοπούλου 17, Πανόραμα, Τηλ: 2310 341800, Ωράριο: καθημ. 13.00-23.30, Δευτ. κλειστά

Διαγώνιoς 1977: Πλ. Φαναριωτών 2, Τηλ: 2310 262245,  Ωράριο: καθημ. 12.30-01.00, Κυρ. 12.00-20.00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα