Ο Άνταμ Κοντοβάς στο Ex Machina, μαγειρεύει ανεπιτήδευτα και μας αποδεικνύει ότι ο «από μηχανής θεός» δεν εμφανίζεται μόνο στο αρχαίο δράμα, αλλά και σ’ έναν ήσυχο δρόμο του Παγκρατίου.
Όταν σκοπεύω να επισκεφτώ ένα εστιατόριο, φροντίζω να ενημερωθώ για το περιβάλλον, το μενού και για το τι είναι αυτό που ενδεχομένως το κάνει να ξεχωρίζει. Στην περίπτωση του Ex Machina πάντως, αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον, είναι όχι μόνο η κουζίνα του, αλλά και το όνομα του γνωστού σεφ και ιδιοκτήτη του Άνταμ Κοντοβά. Μετά από μια επιτυχημένη γαστρονομική θητεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποφάσισε να κάνει το βήμα, ανοίγοντας τον δικό του χώρο, όπου τα πιάτα θα αποτυπώνουν την ιδιοσυγκρασιακή μαγειρική του. Κρίνοντας από τη διαθεσιμότητα των τραπεζιών, φαίνεται ότι το εστιατόριο, έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού, μέσα σε ελάχιστους μήνες λειτουργίας.
Λίγα μέτρα από την πλατεία Βαρνάβα, το Ex Machina στεγάζεται σ’ ένα κτίριο που ο ο Άνταμ επιθυμούσε να αποκτήσει διακαώς για αρκετά χρόνια. Στον minimal και με αρκετά industrial στοιχεία χώρο, θα σου τραβήξει την προσοχή η ανοιχτή κουζίνα με τους μεγάλους πάγκους και τις κρεμασμένες κατσαρόλες, και πίσω της μια καλά συγχρονισμένη ομάδα μαγείρων που προετοιμάζει τα πιάτα. Οι ήρεμοι χρωματικοί τόνοι και τα ξύλινα τραπέζια ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα, ενώ το έντονο μπλε στους άνετους καναπέδες και την κουζίνα, μου θύμισε την απόχρωση που συναντάς στην Εσαουίρα, στο Μαρόκο. Μια σκέψη μου που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, αναλογιζόμενη τις ρίζες του Άνταμ, ο οποίος κατά το ήμισυ κατάγεται από την Αίγυπτο.
Στο πατάρι του Ex Machina, υπάρχει ένας prive χώρος, που φιλοξενεί το βράδυ μικρές εκδηλώσεις, περίπου δέκα ατόμων. Ο Άνταμ όμως, δε μένει μόνο στα της μαγειρικής. Επιμελείται και τη μουσική που ντύνει τα γεύματα των επισκεπτών του Ex Machina, με επιλογές από rock και jazz, μέχρι rap και παραδοσιακά αιγυπτιακά κομμάτια. «Η αλήθεια είναι πως όταν πούλαγα παπούτσια στο Μοναστηράκι δε φανταζόμουν ποτέ ότι κάποτε θα έχω το δικό μου εστιατόριο. Είμαι τυχερός για τους ανθρώπους γύρω μου και τη στήριξή τους. Τώρα επιτέλους, μαγειρεύω για μένα! Θα τα δώσω όλα», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Πιάτα με επιρροές από Αίγυπτο, Ασία και Μέση Ανατολή
Το μενού του Ex Machina είναι επηρεασμένο από τα βιώματα και τις αναμνήσεις του σεφ. Περιεκτικό και ιδιαίτερα επεξηγηματικό, αφού άγνωστοι όροι στους περισσότερους, όπως furikake, freekeh, ταπιόκα κ.ά, μεταφράζονται στο επάνω μέρος του μενού. Στη fusion κουζίνα του, η πρώτη ύλη βασίζεται στην εντοπιότητα και έρχεται από μικρούς παραγωγούς, ενώ στα πιάτα είναι εμφανείς οι αναφορές σε Αίγυπτο, Μέση Ανατολή και Ασία. Πιάτα out of the box, φτιαγμένα με δημιουργικότητα, με συνδυασμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα, προσεγμένη παρουσίαση και με έμφαση στη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.
Ξεκινώντας από την κατηγορία των ωμών, τα στρείδια με jamon iberico και ponzu, με προϊδέασαν για μια ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία. Συνεχίσαμε με μια ορφανή μακαρονάδα, με σάλτσα κακαβιά και XO sauce, ένα zero waste πιάτο,αφού ο ζωμός φτιάχνεται από κόκαλα και κομμάτια ψαριών. Ευχάριστη έκπληξη ήταν και το κουνουπίδι με εσπρέσο και σάλτσα λαχανικών, με αρώματα και γεύση που δεν περίμενα ότι θα έδινε ένα τόσο απλό και παρεξηγημένο λαχανικό. Προσωπικά όμως, το καλύτερο πιάτο που δοκίμασα στο Ex Machina, ήταν ένα φιλέτο μπακαλιάρου στα κάρβουνα με dashi (είδος ζωμού με βάση τα φύκια), και sides αρωματικό ρύζι και γλυκοπατάτες. Καλοψημένο και πεντανόστιμο, ήταν ασυζητητί το highlight της βραδιάς.
Γνώμη μου είναι πως ό,τι και να επιλέξετε από το μενού, από το τραπέζι σας δε θα πρέπει να λείπει το τζατζίκι με κίμτσι, αγγούρι και μεσσηνιακή μυζήθρα, καθώς και το προζυμένιο ψωμί στα κάρβουνα με ρίγανη και λάδι. Last but not least, δοκιμάστε τον μπαμπά τιραμισού, με το ξύσμα από lime να κάνει τη διαφορά!
Ex Machina
Fusion Κουζίνα
Διευθ: Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, 116 36
Τηλ: 210 7560362
Ώρες λειτ: καθημ. 18:30-01:30, Κυρ. κλειστά
Τιμή: 40-50€ (χωρίς το ποτό)