Το Artisanal, το δημοφιλές all day στέκι των Βορείων προαστίων, συνεχίζει να προσφέρει σύγχρονες ελληνικές γεύσεις και ευφάνταστα ποτά με φόντο τον πανέμορφο κήπο του.
Καθώς ο επισκέπτης περνά την ολάνθιστη είσοδό του Artisanal, θα συναντήσει έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας. Και είναι κάτι για το οποίο οι Φώτης Σεργουλόπουλος και Βαγγέλης Γερασίμου μπορούν δικαιωματικά να νιώθουν υπερήφανοι. Αυτό το ρομαντικό all day στέκι στην είσοδο της Κηφισιάς, έλκει επισκέπτες κάθε ηλικίας, χάρις στον όμορφο εσωτερικό του χώρο όπου οι αναφορές σε περασμένες δεκαετίες συνδυάζονται αρμονικά με τις διακοσμητικές τάσεις του σήμερα. Κύριος πόλος έλξης όμως, είναι η γεμάτη λουλούδια και αναρριχητικά φυτά αυλή του, με τον γυάλινο θολό που τη σκεπάζει ζεστά, να λειτουργεί προστατευτικά τους χειμωνιάτικους μήνες. Ο γλυκός φωτισμός και η όμορφη μουσική υπόκρουση, συμπληρώνουν τα ευγενή χαρακτηριστικά, δίνοντας στον χώρο μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Εδώ και εννέα χρόνια, η κουζίνα στο Αrtisanal δίνει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της πρώτης ύλης και την εποχικότητα, αξιοποιεί τις συνεργασίες της με μικρούς παράγωγους από ολόκληρη την Ελλάδα, υπηρετώντας με πάθος ένα φαγητό με σαφείς ελληνικές καταβολές. Νιώθω αρκετά τυχερός λοιπόν, που το βράδυ της επίσκεψής μου, γεύτηκα ξανά ένα μέρος των αγαπημένων διαχρονικά δημιουργιών του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.
Και νιώθω ήδη μια μικρή νοσταλγία, καθώς πληροφορήθηκα πως η συνεργασία του με το Artisanal θα τελειώσει τους επόμενους μήνες, με την έννοια ότι πρόλαβα να δοκιμάσω για μια τελευταία φορά αυτό το πολύ έξυπνο και γευστικό ελληνικό Nigiri. Ένα πιάτο που για πολλά χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς του καταλόγου και στην τωρινή του εκδοχή, μπροστά μου ήρθε ένα σπανακόρυζο με σουπιές και ταραμά από το μελάνι τους.
Ένα ακόμη δείγμα του ελληνικού χαρακτήρα της κουζίνας του Δημητριάδη, ήταν και η άγρια αγκινάρα Τήνου στα κάρβουνα με μια έξυπνη σκορδαλιά αμυγδάλου, τζελ αμυγδάλου και μυρωδικά. Ο ελληνοπρεπής χαρακτήρας του φαγητού στο Artisanal, είναι το βασικό στοιχείο για το οποίο αγαπήθηκε από τον κόσμο. Για αυτό και δεν παρέλειψα να δοκιμάσω την για χρόνια αγαπημένη επιλογή της πλειοψηφίας των πελατών: τον Κόκορα με τα ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου, τα λαχανικά και τον τραχανά.
Η για χρόνια δεμένη ομάδα της κουζίνας, με τον Γιώργο Θυμιάκο στις γλυκές δημιουργίες, έφερε μπροστά μου ένα ευφάνταστο γλυκό με αναφορές στο ψωμί. Κρέμα προζυμένιου ψωμιού, αφρός από καραμελωμένο ψωμί, φρούτα εποχής και ένα βουτυρένιο μπισκότο, τόνιζαν κάθε πτυχή αυτού του γλυκού.
Το Artisanal όμως, δε μένει μόνο στην ελληνική γαστρονομική του ταυτότητα. Το δείπνο σας μπορεί να συνοδευτεί άψογα με κάποιο cocktail από την βραβευμένη από τα Flag Bar Awards λίστα του που δίνει έμφαση στα γευστικά ταιριάσματα φαγητού και ποτού, για όποιον θέλει να συνδυάσει και τα δύο. Φυσικά και μπορείτε απλά να τα απολαύσετε στην όμορφη μαρμάρινη μπάρα του. Ο head bartender Γιώργος Πρέμπος και η ομάδα του, έχουν δημιουργήσει μια λίστα με δροσερές δημιουργίες που πατούν σε κλασικές συνταγές μετασχηματίζοντάς τες με σύγχρονο τρόπο, αλλά και με boozy ποτά με έντονο χαρακτήρα.
Στο Yuzulet, το προτεινόμενο ταίριασμα για το ελληνικό Nigiri, ένα Gimlet με ιαπωνικό Roku Gin, γιασεμί και yuzu δημιουργεί ένα φρέσκο, φρουτώδες, κιτρικό και έντονα αρωματικό ποτό, με ελαφρά γλυκιά επίγευση. Σε διαφορετική κατεύθυνση, το Mr Pistachio. Μια παραλλαγή του Mai-Tai, με πρωταγωνιστή το Ρούμι Zacapa 23 Solera, που παλαιώνει σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων και μένει για πολλά χρόνια σε βαρέλια από αμερικανικά ουίσκι. Συνδυάζεται με μια μαρμελάδα από φρέσκο κουμκουάτ και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, σ’ έναν ενδιαφέρον και αρκετά πρωτότυπο συνδυασμό.
Το Artisanal, έχοντας κλείσει εννέα χρόνια παρουσίας στην εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας, συνεχίζει να προτάσσει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Είμαι σίγουρος πως όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Δημήτρη Δημητριάδη, θα συνεχίσει στον ίδιο μαγειρικό δρόμο. Που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, μέσα από μοντέρνες συνταγές και ποιοτικές πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της χώρας μας.
Artisanal House & Gardens
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Διευθ: Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 145 62
Τηλ: 210 8086111
Ώρες λειτ: καθημ. 10:00-02:00
Τιμή: 40-60€ (χωρίς το ποτό)