7 προτάσεις για κλασική και πεντανόστιμη καρμπονάρα στην Αθήνα από μια pasta lover.
Ευτυχώς οι εποχές που τρώγαμε «καρμπονάρα» με κρέμες γάλακτος και κεφαλοτύρι πέρασαν ανεπιστρεπτί και πλέον στην Αθήνα βρίσκεις εξαιρετικές προτάσεις για την απόλυτη comfort μακαρονάδα. Έχοντας μια τεράστια αδυναμία στη pasta, έχω δοκιμάσει καρμπονάρα σε ουκ ολίγα εστιατόρια. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να επιλέξω τα αγαπημένα μου spots με την καλύτερη καρμπονάρα στην Αθήνα, σας ετοίμασα μια λίστα με 5 απαραίτητες στάσεις αλλά και 2 πιο low key επιλογές, που σίγουρα όμως θα κατευνάσουν μια ξαφνική λιγούρα! Ακολουθεί το κυνήγι της τέλειας καρμπονάρα με γραμμή εκκίνησης τα Νότια προάστια.
1. Vittoria Gati
Ένα από τα εστιατόρια που ξεχώρισε από νωρίς στη λίστα είναι το Vittoria Gati στη Γλυφάδα. Σε αυτό το ξεχωριστό ιταλικό επί της Πλατείας Νυμφών, η καρμπονάρα βασίζεται στην παραδοσιακές συνταγή και έρχεται μπροστά σας με guanciale, pecorino, παρμεζάνα, φυσικά αυγό και μπόλικο πιπέρι.
Το αποτέλεσμα: μια απολαυστική «καθαρή» ιταλική γεύση που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η ambience, βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στην όλη ιταλική εμπειρία. Έχουμε τα μάτια μας 14, για να διαπιστώσουμε αν ισχύει το ίδιο και για το νεοαποκτηθέν «αδερφάκι» του, Gloria Gati στο Πανεπιστήμιο.
Διευθ: Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα / Τηλ: 210 8944491 / Ωράριο: καθημ. 13:00-01:00
2. Napule
Δε θα σας πάω πολύ μακριά, μιας και στη Βάρη συναντάμε ένα ιταλικό εστιατόριο που πέρυσι έκανε μπαμ στα social media ως το to go spot για ρομαντικό δείπνο. Το Napule φυσικά μπαίνει με την αξία του σε αυτόν τον μίνι οδηγό και για τις ιταλικές comfort γευστικές του προτάσεις.
Η καρμπονάρα του με guanciale, pecorino romano και κρόκο αυγού είναι τόσο νόστιμη που τη θυμάσαι για καιρό. Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο Francesco Ciccio κάνουν μια εξαιρετική δουλεία με γεύσεις που τιμούν την ιταλική κουζίνα και παράδοση και αυτό φαίνεται σε κάθε πιάτο τους, που αποπνέει Ιταλία.
Διευθ: Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη / Τηλ: 6970869124 / Ωράριο: Τετ-Πέμ-Παρ. 18:00-23:30, Σαβ. 15:00-23:30, Κυρ, 14:00-18:00, Δευτ-Τρ. κλειστά
3. Trattoria Capanna
Ανηφορίζουμε προς το κέντρο της Αθήνας που όσο να πεις κρατάει τη μερίδα του λέοντος στα εστιατόρια με ιταλική κουζίνα. Πρώτη στάση λοιπόν Κολωνάκι στη μικροσκοπική και πασίγνωστη Trattoria Capanna, με μια όμορφη διακόσμηση που παραπέμπει σε μπιστρό και τα πάντα γεμάτα τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Πλουτάρχου.
Εκτός από φοβερή pizza, πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά και έναν αξιόλογο κατάλογο με κρασί, η καρμπονάρα της θα σας αφήσει να παραμιλάτε. Εδώ εκτός από τα αναμενόμενα υλικά της συνταγής, θα τη φάτε με απολαυστικά χοντρούλια rigatoni που η σάλτσα κολλάει ονειρεμένα στις πτυχώσεις τους..
Διευθ: Πλουτάρχου 38, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 7241777 / Ωράριο: καθημ. 13:30-01:00
4. Brunello
Παραμένουμε στο Κολωνάκι, γιατί αν είστε πραγματικοί pasta lovers θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την άχαστη καρμπονάρα με gnocchi του Brunello (αν δε το έχετε κάνει ήδη). Με executive chef τον Μιχάλη Νουρλόγλου μάλιστα, η επιτυχία είναι δεδομένη.
Εξαιρετικά φρέσκα υλικά και παραδοσιακές συνταγές άψογα εκτελεσμένες, φέρνουν άρωμα Ιταλίας και σε κάνουν να θέλεις να επισκεφθείς το Brunello (από την πόλη της Ιταλίας) ξανά και ξανά, ιδίως αν αγαπάς τα «απλά» αλλά όχι απλοϊκά πιάτα, όπως η αγαπημένη καρμπονάρα.
Διευθ: Λουκιανού 21Β, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 7248889 / Ωράριο: καθημ. 13:00-00:30
5. Alio
Επειδή ο pasta lover φτάνει παντού για την αγάπη του, ο δρόμος μ’ έχει βγάλει τόσες φορές στο πολυσύχναστο Χαλάνδρι και συγκεκριμένα στο Alio του γνωστού σεφ Γιάννη Λουκάκου, που πραγματικά έχω χάσει τον λογαριασμό.
Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν είχα μόνο θετικές γευστικές εμπειρίες, όμως αυτά που ποτέ δεν απογοητεύουν είναι η pizza και η twisted carbonara. Μια καρμπονάρα φρέσκα ζυμαρικά paccheri, κρέμα pecorino, λουκάνικο salsiccia και τηγανητό αυγό ποσέ. Κρεμώδης, με τα αρώματα να αναβλύζουν και γεύση εκρηκτική μεν, ισορροπημένη δε.
Διευθ: Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι / Τηλ: 210 6850745 / Ωράριο: καθημ. 14:00-00:15, Σαβ-Κυρ. 13:30-00:15
Τα +1
Το πρώτο +1 το δίνω στο αδερφάκι του Brunello στο Ψυχικό, το Barolo. Μπορεί για εμένα να μη φτάνει τη μαεστρία και την ατμόσφαιρα του αδερφακίου του, αλλά είναι μια πολύ αξιόλογη πρόταση για μια έξοδο με επίκεντρο τα ζυμαρικά.
Το δεύτερο +1 θα το δώσω δικαιωματικά στο Rica Riccardi στο Χαλάνδρι, καθώς η Κάτια Λοχαΐτη έχει κάνει τη καρμπονάρα σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, με το αποτέλεσμα να είναι κάθε φορά εξίσου εντυπωσιακό και βαθιά νόστιμο.