To μοντέρνο μεζεδοπωλείο Bocas Meze στη Νέα Φιλαδέλφεια συνδυάζει τον ελληνικό του χαρακτήρα με ισπανικές καταβολές, δημιουργώντας ένα απρόσμενο γευστικό προφίλ.
Φθάνοντας στο Bocas meze στην οδό Προύσης στην Νέα Φιλαδέλφεια, το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή ήταν οι πολύχρωμοι φλοράλ μουσαμάδες που ήταν στρωμένοι στα τραπέζια. Μπορεί να είναι μια ισπανική συνήθεια, στο μυαλό μου όμως έφεραν και εικόνες από τα καλοκαίρια μου στο νησί με τα τραπέζια της γιαγιάς στρωμένα με πολύχρωμα τραπεζομάντηλα. Μιας και επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι, καθίσαμε στην μικρή αυλή.
Μπορεί εσωτερικά οι σύγχρονοι τόνοι να παραπέμπουν σε ένα μοντέρνο χώρο με αμερικάνικες επιρροές, παρόλα αυτά στην αυλή το σκηνικό αλλάζει. Τα χρωματιστά λαμπιόνια που κρέμονται πάνω από τα τραπέζια, σε συνδυασμό με τα λουλουδιαστά τραπεζομάντηλα και τα φυτά που την περιβάλουν περιμετρικά, δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου στην επαρχία και όχι στον κεντρικό τομέα της πρωτεύουσας. Αυτή η αίσθηση ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις ρετρό γυάλινες φοντανιέρες και τα μικρά χάλκινα σκευή που σερβίρονται κάποια από τα πιάτα.
Το προφίλ του Bocas meze είναι αυτό ενός συγχρόνου μεζεδοπωλείου με απρόσμενους γευστικούς συνδυασμούς. Ο πολυμορφικός χαρακτήρας της κουζίνας του -που έχει ως σημείο αναφοράς τον ξυλόφουρνο-, προκύπτει μέσα από τον συνδυασμό της κουλτούρας των βολιώτικων τσιπουράδικων και των ισπανικών τάπας μπαρ.
Ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίλτος Αρμένης με καταγωγή από την Κέρκυρα και ελληνοισπανικές ρίζες, έχει δημιουργήσει έναν εύκολο στην ανάγνωση του κατάλογο, παντρεύοντας ελληνικές συνταγές με ισπανικού χαρακτήρα προσθήκες. Έχει δημιουργήσει έτσι, συνδυασμούς γεύσεων ναι μεν οικείους, αλλά και παράλληλα απρόσμενους που συντροφεύουν ιδανικά τη μπύρα, το κρασί ή το τσίπουρό σας.
Τα ήπια καρυκευμένα σμυρναίικα σουτζουκάκια τόνου συνδυάζονται με κρέμα και τσιπς πατάτας, ενώ ένα ημίπαστο σκουμπρί έρχεται με λάδι μυρωδικών και τζελ εσπεριδοειδών με κουμκουάτ. Η αφράτη ισπανική τορτίγια, μια ομελέτα που η σύνθεσή της αλλάζει ανάλογα την εποχή, και οι patatas bravas πλάι σε μια λεμονάτη ταραμοσαλάτα που σερβίρεται σε γυάλινη φοντανιέρα, τονίζουν το ελληνοισπανικό παιχνίδι γεύσεων.
Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν βλήτα καπνιστά με οξύμελο και οι γαρίδες τυλίγονται σε εντεράκια και μπόλια, για να δημιουργήσουν ένα πετυχημένο θαλασσινό γαρδουμπάκι, ένα πιάτο που δεν έλειπε από κανένα τραπέζι. Η μεγάλη αγάπη του σεφ για τα τουρσιά, έφερε στο τραπέζι μας ένα ποτ-πουρί από λογιών λογιών πίκλες . Κεράσι, κυδώνι, αχλάδι, αρακάς, αλλά και πίκλες από βλήτα, είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες που κρύβονται στα γυάλινα βάζα που κοσμούν τα ράφια της κουζίνας.
Πιάτα όπως ένα κοκκινιστό πρόβατο με σκιουφιχτά και κρέμα γραβιέρας, αλλά και ένα μοσχαρίσιο μάγουλο σοφρίτο με κρέμα πατάτας και μια λιγότερο ταιριαστή προσθήκη από λάδι τρούφας, είναι μεταξύ άλλων, δύο δημιουργικές συνθέσεις που κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιλογές κρεάτων. Πιάτα που εύκολα προτιμώνται για κυρίως, ξεφεύγοντας έτσι από τη λογική του μεζέ.
Κλείσαμε το γεύμα μας με churros με σοκολάτα και αλμυρή καραμέλα. Βρήκα όμως ασύνδετη με το προφίλ του Bocas Meze τη δεύτερη επιλογή επιδορπίου, καθώς το «banoffee» είναι ένα γλυκό με βρετανικές καταβολές.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν και οι τιμές στα πιάτα, χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα των πρώτων υλών. Οι τιμές στην πλειοψηφία των μεζέδων κινούνται μεταξύ 5,5-9 ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα πιάτα δεν ξεπερνούν τα 13 ευρώ. Το Bocas Meze λοιπόν, εκτός από μια νόστιμη και με πρωτότυπες γεύσεις επιλογή, είναι και μια value for money, ισορροπημένη οικονομικά πρόταση.
BOCAS MEZE
Μεζεδοπωλείο
Διεύθυνση: Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 143 41
Τηλ: 210 2580908
Ώρες λειτ: Τρ-Πεμ. 18:00-00:30, Παρ. 15:00-00:30, Σαβ-Κυρ. 13:00-23:30, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 20-30€