fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Αξύριστα Πηγούνια: Εξαιρετικά επίκαιρο με αξιόλογες ερμηνείες
Αξύριστα Πηγούνια

,

Αξύριστα Πηγούνια: Εξαιρετικά επίκαιρο με αξιόλογες ερμηνείες

Τα Αξύριστα Πηγούνια συνεχίζουν για 3η συνεχόμενη χρονιά να μας προβληματίζουν για την πολυδιάστατη φύση των ανθρώπινων σχέσεων.

 

Λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους, μια βόλτα στη στολισμένο Κολωνάκι είχε ως έναυσμα, και όπως αποδείχθηκε highlight της, τη θεατρική παράσταση Αξύριστα Πηγούνια που από το 2020 έως σήμερα είναι σχεδόν πάντα  sold out. Η αλήθεια είναι πως δεν προετοιμαστήκαμε κατάλληλα (ιδίως συναισθηματικά) για αυτό που θα παρακολουθούσαμε, αλλά γνωρίζαμε πως το βραβευμένο με Α’ Βραβείο Νέου Συγγραφέα για το 2004 έργο του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, δε θα μπορούσε να απογοητεύσει. Στο Μικρό Θέατρο Χορν λοιπόν, αυτό κοινωνικό δράμα του 1996 , ήταν μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία, που συνδυάζει δραματικό βάθος με εξαιρετικές ερμηνείες και κωμικοτραγικά στοιχεία.

Αξύριστα Πηγούνια: Εξαιρετικά επίκαιρο με αξιόλογες ερμηνείες - FlagInLife
Πηγή: a-th.gr

Η παράσταση Αξύριστα Πηγούνια, εκτυλίσσεται στη νυχτερινή βάρδια ενός νεκροτομείου κάπου στην Αθήνα. Ο θάνατος μιας γυναίκας όμως, έρχεται να διαταράξει την “αποστειρωμένη” καθημερινότητα 3 ανδρών και αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια θέματα όπως φυλετικές και οικονομικές ανισότητες, σχέσεις εξουσίας, σεξισμός κτλ. Οι ηθοποιοί λίγοι, καλοί και υπεραρκετοί. Στο ρόλο του υπεύθυνου βάρδιας, Σάββα, ο Στάθης Σταμουλακάτος, με δεξί του χέρι τον άτυχο και αδικημένο(;) από τη ζωή, Κυριάκο, τον οποίο υποδύεται ο Ηλίας Βαλάσης. Σε δεύτερο ρόλο, αλλά καίριο και σημαντικό για την πλοκή της παράστασης, ο φαινομενικά εγωκεντρικός, παρτάκιας, Μαρινάκης, τον οποίο φέτος υποδύεται ο Σπύρος Ασημένιος. Τέλος, στον ρόλο της Ιρίνας, μιας γυναίκας ιδιαίτερης κι όμως τόσο φυσιολογικής, η Αντωνία Πιτουλίδου.

Αξύριστα Πηγούνια: Εξαιρετικά επίκαιρο με αξιόλογες ερμηνείες - FlagInLife
Πηγή: a-th.gr

Τα Αξύριστα Πηγούνια, προκαλούν τον θεατή να εξερευνήσει τα πολύπλοκα θέματα των ανθρώπινων σχέσεων, της ψυχολογίας, της ζωής και φυσικά του θανάτου. Τελικά, πότε μένουν αξύριστα τα αντρικά πηγούνια; Η πλοκή εξελίσσεται με βηματισμό αργό, σταδιακό, με επίκεντρο ένα κουβάρι μυστηρίου γύρω από τον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του κοινού, μέσω ενός ταξιδιού συναισθηματικών αναταραχών και ανατροπών. Η αρχική νηνεμία της νυχτερινής βάρδιας, καταλήγει σε μια συναισθηματική έκρηξη των χαρακτήρων, με την οποία συνειδητοποιούν τα λάθη τους, είναι θύτες και ίσως και θύματα μιας κοινωνίας, και αφήνουν στο κοινό το περιθώριο να τους κατανοήσει, να τους συγχωρέσει ή και όχι.

Αξύριστα Πηγούνια: Εξαιρετικά επίκαιρο με αξιόλογες ερμηνείες - FlagInLife
Πηγή: a-th.gr

Αν και ορισμένοι ηθοποιοί έχουν αλλάξει με τα χρόνια, κάποια πρόσωπα του αρχικού cast παραμένουν. Η αλήθεια είναι πως δηλώνω μεγάλη φαν του υποκριτικού ταλέντου του Ηλία Βαλάση και προσπαθώ να τον ακολουθώ πιστά (στο «Μαθήματα Κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη δίνει ρεσιτάλ). Ο Στάθης Σταμουλακάτος στο ρόλο του Σάββα όμως, χτύπησε φλέβα με τον ρεαλισμό που προσδίδει σε μια τραγική κατάσταση. Οι ερμηνείες όλων στα Αξύριστα Πηγούνια πάντως, είναι εξαιρετικές και η μεταξύ τους χημεία αξιοσημείωτη, καταφέρνοντας να μεταφέρουν αβίαστα στο κοινό την πολυπλοκότητα των εσωτερικών τους κρίσεων. Ο Γιώργος Παλούμπης στη σκηνοθεσία, δημιουργεί μια τέτοια ατμόσφαιρα που ενισχύει την εμπειρία του θεατή, ο οποίος νιώθει πως παρακολουθεί τις ζωές των χαρακτήρων από την κλειδαρότρυπα.

Αξύριστα Πηγούνια: Εξαιρετικά επίκαιρο με αξιόλογες ερμηνείες - FlagInLife
Πηγή: a-th.gr

Με τα Αξύριστα Πηγούνια, το Μικρό Θέατρο Χορν προσφέρει στο κοινό μια εμπειρία που προβληματίζει σχετικά με ζητήματα που αφορούν το πλήρες φάσμα της ανθρώπινης ζωής: την τύχη, τον έρωτα, τον θυμό, τη θλίψη, τη ζήλεια και τελικά τον θάνατο. Αναμενόμενο λοιπόν, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ακόμα βαθιά ριζωμένο μέσα της τον σεξισμό απέναντι στις γυναίκες, ένα έργο του 1996,  όπως τα Αξύριστα Πηγούνια, να παίζεται ανελλιπώς και με μεγάλη επιτυχία από το 2020 και να χαρακτηρίζεται ίσως πιο επίκαιρο κι από ποτέ. Εννοείται την προτείνουμε!

Αξύριστα Πηγούνια
Μικρό Θέατρο Χορν
Διευθ: Αμερικής 10, Αθήνα (Κολωνάκι), 106 71
Τηλ: 211 1000365
Διάθεση εισιτηρίων: εδώ

Κείμενο: Γιάννης Τσίρος
Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Ηλίας Βαλάσης, Σπύρος Ασημένιος, Αντωνία Πιτουλίδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου
Φωτισμός: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Ήχος: Ανδρέας Μιχόπουλος
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα