To Ambrosia (Αμβροσία, επί το ελληνικότερο που προτιμώ) μάλλον δεν χρειάζεται συστάσεις. Εκτός από το γεγονός ότι είναι το κύριο εστιατόριο του εμβληματικού και μοναδικού ξενοδοχείου πόλης/resort, έχει επικεφαλή έναν από τους μεγαλύτερους chef της Θεσσαλονίκης (Απόστολος Αλτάνης) και, πράγμα αναμενόμενο, είναι και πολυβραβευμένο. Σε ότι με αφορά, Covid απαγορεύοντος, είχα να το επισκεφθώ τουλάχιστον δυο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων πολλά συνέβησαν στον εστιατορικό χώρο. Κατά συνέπεια η πρόσφατη επίσκεψή μου είχε ελαφρώς και ένα χαρακτήρα επανασύστασης με το χώρο.
Σε ότι αφορά το καλοκαιρινό χώρο τα σχόλια περιττεύουν. Η βεράντα της Αμβροσίας είναι η απόλυτη place to be πρόταση για όλη τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο ατού του χώρου γενικότερα. Η αίσθηση του resort μέσα στον αστικό ιστό. Σε ότι αφορά το φαγητό, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η εικόνα είναι καλύτερη από αυτή που ήταν στην covid εποχή. Όχι τόσο σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η διαφορά γίνεται περισσότερο αισθητή σε επίπεδο γευστικού προσανατολισμού με περισσότερη ελληνικότητα στις προτάσεις χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος της σύγχρονης προσέγγισης.
Επί παραδείγματι, η Αθηναϊκή κερδίζει με την προσθήκη του μπλε καβουριού, ενώ το νερό της ντομάτας προσθέτει δροσιά στο σύνολο χωρίς να βάζει στο πιάτο περιττά στοιχεία του κηπευτικού. Ανάλογα καλό, ίσως και λίγο πιο γευστικό αλλά πάντα ισορροπημένο, βρήκα το νούμπουλο ( από φιλέτο) και ελληνικότατους και νόστιμους τους λαχανοντολμάδες. Δεν νομίζω ότι αξίζει να κουραστούμε με περισσότερες περιγραφές, πρέπει όμως να συγκρατήσετε το εξής σημαντικό: όλα τα πιάτα που δοκίμασα (6-7) κινούνται στο ίδιο πάνω-κάτω γευστικό και τεχνικό επίπεδο. Θα έλεγα άφοβα ότι αυτό αποτελεί και την ισχυρότερη ίσως ένδειξη για την ποιότητα, τη συνοχή και τις δεξιότητες της ομάδας της κουζίνας.
Προφανώς, το επίπεδο της ξενοδοχειακής μονάδας το επιβάλλει και το εγγυάται, το σέρβις είναι πολύ καλό και χαρακτηρίζεται από επαγγελματική, ευπρόσδεκτη φιλικότητα και η λίστα κρασιών ακολουθεί με επάρκεια το γενικό επίπεδο του χώρου. Άρα, λοιπόν, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Και μην ξεχνάτε και την άνοιξη που αρχίζει σιγά-σιγά να πλησιάζει. Τότε η Αμβροσία ‘’παίζει εν ου πεκτοίς’’.
Ambrosia
Ξεν: HyaTT
Διευθ: 13ο χμ Θεσσαλονίκης-Περαία
Τηλ: 2310401418
Ανοικτό: Μεσ-Βράδυ
Τιμή: 30-50Ε (χωρίς το κρασί)