Η Λίνδος έχει το δικό της hot spot, που εκτός από την προβλεπόμενη διάθεση για απόλαυση, προσφέρει εξαιρετικά signature & classic cocktails.
Είναι σπάνιο να βλέπουμε προσπάθειες στη bar σκηνή των τουριστικών νησιών, που να στοχεύουν ψηλά στην ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Έχουμε συνηθίσει σε μαγαζιά που ικανοποιούν τη δίψα των τουριστών για φθηνό αλκοόλ, που θα τους κάνει να νιώσουν ότι η υπόσχεση ανεμελιάς για την οποία πλήρωσαν τον τουριστικό πράκτορα, έπιασε τόπο. Η Λίνδος με τις ορδές των τουριστών να την κατακλύζουν όλο το καλοκαίρι, αποτελεί ιδανικό σκηνικό για το προαναφερθέν σενάριο. Στην καρδιά όμως της μεσαιωνικής πολιτείας, στέκει αγέρωχο ένα μικρό Γαλατικό χωριό, που επιμένει να αναζητά διαρκώς την ποιότητα σε υψηλό επίπεδο. Το Yiannis Bar, αποτελεί την κορυφαία πρόταση για βραδινή έξοδο στη Λίνδο, από το 1976 που πρωτοάνοιξε, μέχρι και σήμερα που βρίσκεται στα χέρια των Νίκου και Κώστα Νικολέτου, της δεύτερης δηλαδή γενιάς.
Ο χώρος είναι ζωντανός και πολυεπίπεδος, καθώς διαθέτει ωραία μπάρα στο εσωτερικό, πλαϊνό υπερυψωμένο μπαλκόνι για περισσότερο privacy και μια κεντρική αυλή με τραπέζια και πάγκους, στην οποία διαδραματίζεται η κύρια πράξη της απόλαυσης. Το βράδυ που επισκεφθήκαμε το bar (μέσα Οκτωβρίου) στο bar δεν έπεφτε καρφίτσα. Η μουσική σε house ρυθμούς, κράταγε τη διάθεση ψηλά, ενώ το προσωπικό έδειχνε να απολαμβάνει το vibe, εξίσου με τους πελάτες. Από πλευράς πελατών, ήταν προφανές ότι το μαγαζί αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους ταυτόχρονα, καθώς άκουγες ελληνικά από τους θαμώνες.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως, κρύβεται στη λίστα των cocktails. Το ίδιο το book είναι από ανακυκλωμένα υλικά δίνοντας κατευθείαν το στίγμα της φιλοσοφίας του μαγαζιού που εντοπίζεται και στη βιώσιμη διαχείριση των υλικών, όπως στο Locality και το Creativity. Από το πρώτο ξεφύλλισμα καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ έχει πέσει πολλή σκέψη, έμπνευση και δουλειά. Η λίστα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που δηλώνουν ότι στο Yiannis Bar υπάρχει βαθιά γνώση και διάθεση για δημιουργία. Η λίστα έχει τον τίτλο Lost & Found και εμπνέεται από χαμένα υλικά και στοιχεία της φύσης και της παράδοσης, που μπορούν να ξαναέρθουν στο προσκήνιο. Μικροί θησαυροί τους οποίους οι mixologists του Yiannis Bar υπόσχονται να ξεθάψουν, να τους επαναπροσδιορίσουν και να τους προσφέρουν στο κοινό.
Η λίστα έχει τα πάντα. Από χαμένα classics του παρελθόντος που ξαναέρχονται στο φως, διαχρονικά best sellers του bar που δε χάνουν ποτέ τη λάμψη τους, νέα signatures που υπόσχονται συγκινήσεις, μέχρι sustainable mixes με leftovers του bar και λίστα με δημιουργίες που αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομική παράδοση. Είναι ξεκάθαρο ότι το bar menu που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Παυλίδης είναι μια επιτομή του σύγχρονου bar culture, που στοχεύει ψηλά.
Από τα cocktails που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε το signature HoopLa! με Metaxa, Amaro, μάνγκο και πορτοκάλια leftovers, που ήταν παιχνιδιάρικο, γευστικό και ελαφρώς ρουστίκ, ενώ το El Bandito με Mezcal, μανταρίνι και αγαύη είχε έντονο χαρακτήρα και στεκόταν με ιδιαίτερη δύναμη στην παλέτα. Στα classics, αυτό που ξεχώρισε ήταν το Americano με Campari, Otto’s Athens Vermouth και γκρέιπφρουτ για την έντονη βοτανικότητα και την ανώτερη γευστικότητα που χαρίζει η νότα του grapefruit.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε την ύπαρξη ενός πολύ εντυπωσιακού wine room στα ενδότερα του bar, το οποίο φιλοξενεί ετικέτες από όλη την Ελλάδα και υποδέχεται κυρίως τουρίστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν δείγματα του οινικού πλούτου της χώρας.
Το Yiannis Bar στην καρδιά της Λίνδου είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα bar των έντονα τουριστικών περιοχών της χώρας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένα πείραμα που κάποιοι αποφάσισαν να διεξάγουν, φέρνοντας τη σύγχρονη κουλτούρα των πλέον avant garde bars σε μια περιοχή, όπου και το πιο basic θα ήταν αποδεκτό, τουλάχιστον από το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών. Όμως εδώ, το πείραμα δείχνει να πέτυχε. Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη.