fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Η Ψυχολογία ως εργαλείο του σομελιέ για μια ανώτερη οινοχοϊκή εμπειρία
main som

Η Ψυχολογία ως εργαλείο του σομελιέ για μια ανώτερη οινοχοϊκή εμπειρία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι έχει στο μυαλό του ένας σομελιέ, όταν έρχεται στο τραπέζι σας για να οργανώσει το οινικό μέρος του γεύματός σας;

 

Κάθε φορά που πηγαίνουμε σε εστιατόρια που έχουν εμπιστευτεί το οινικό μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας σε κάποιον σομελιέ, αναπόφευκτα το ενδιαφέρον στρέφεται και στο κρασί. Ο ρόλος του σομελιέ είναι απολυτα win-win για το εστιατόριο και τον πελάτη, αφού φροντίζει, οχι μόνο να στρέψει τον πελάτη στην κατανάλωση των κρασιών της λίστας, αλλά και να τον καθοδηγήσει σε όλη τη διάρκεια της επαφής του με το οινικό κομμάτι του γεύματος, ώστε η εμπειρία του να είναι όσο το δυνατόν πιο εναρμονισμένη με το φαγητο και τελικά αξιομνημόνευτη. Η Ψυχολογία ως εργαλείο του σομελιέ για μια ανώτερη οινοχοϊκή εμπειρία - FlagInLife

Η ψυχολογία πίσω από τη γευσιγνωσία έχει καθοριστική σημασία για έναν σομελιέ, καθώς τον συνδέει αόρατα με τους πελάτες του. Με σωστή κατανόηση αυτής της ψυχολογίας, μπορεί να αναδείξει τη διαδικασία της γευσιγνωσίας, προσφέροντας εμπειρίες που παρασύρουν τους πελάτες σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και ιστορίες.

Η πρώτη εντύπωση κατά τη γευσιγνωσία ξεκινά πριν το κρασί φτάσει στο ποτήρι. Η εμφάνιση της φιάλης, το σερβίρισμα και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των προσδοκιών του πελάτη. Όλα αυτά, όταν γίνονται με τέχνη, θεατρικότητα και μαεστρία, προσθέτουν πολύτιμους πόντους στη συνολική εμπειρία του πελάτη, αρκεί ο/η σομελιέ να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να εκτελεί όλες τις κινήσεις του με άνεση και σιγουριά. Ένας σομελιέ που δίνει προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Η τέχνη της αφήγησης είναι ένας τρόπος για να μεταφέρει ο σομελιέ τους πελάτες σε έναν άλλο κόσμο. Περιγράφοντας την προέλευση του κρασιού, το terroir, τις ποικιλίες και τη γαστρονομική του παράδοση, ο σομελιέ κάνει το κρασί να «ζωντανέψει». Για παράδειγμα, μπορεί να περιγράψει τη λεπτότητα του Pinot Noir από τη Βουργουνδία λόγω του μοναδικού της κλίματος, τις ιδιαιτερότητες ενός συγκεκριμένου αμπελοτοπιού, τις τεχνικές ενός παραγωγού ή τον χαρακτήρα μιας συγκεκριμένης χρονιάς. 

Η πλούσια αισθητηριακή γλώσσα επιτρέπει στον σομελιέ να καθοδηγεί τον πελάτη στη διαδικασία της γευσιγνωσίας. Ανάλογα με το επίπεδο γνώσης του πελάτη, μπορεί να προσαρμόσει τη γλώσσα του, χρησιμοποιώντας όρους που μεταφέρουν την εμπειρία και ενισχύουν τη σύνδεση με το κρασί. Ο σομελιέ θα χρησιμοποιήσει λέξεις και όρους που περιγράφουν το χαρακτήρα του κρασιού, τα αρώματά του ή το ταίριασμα με τα πιάτα του μενού. 

Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει τόσο αισθήσεις όσο και συναισθήματα. Ένας σομελιέ που κατανοεί τις συναισθηματικές ανάγκες των πελατών του μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα κρασιά, προσφέροντας μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη. Η σύντομη συζήτηση μπορεί να αποκαλύψει προτιμήσεις, αναμνήσεις και εμπειρίες του πελάτη που θα προσφέρουν στον σομελιέ τις πληροφορίες που χρειάζεται για να προτείνει κρασιά που θα δημιουργήσουν συνθήκες συναισθηματικής ανάτασης για τον πελάτη. 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα εστιατόριο και ο σομελιέ έρθει στο τραπέζι σας, θα αναγνωρίσετε την ικανότητά του στη χρήση τεχνικών ψυχολογίας που στοχο θα έχουν να  κάνουν την εμπειρία σας καλύτερη. Με προσοχή στις λεπτομέρειες, αφηγηματική τεχνική και κατανόηση του συναισθηματικού κλίματος, ο σομελιέ μπορεί να μετατρέψει μια γευσιγνωσία σε ένα μαγευτικό ταξίδι που παραμένει στη μνήμη των πελατών.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα