Το Record Store Day επιστρέφει για 17η χρονιά και μας δίνει μία πολύ καλή αφορμή να επισκεφτούμε και να στηρίξουμε τα αγαπημένα μας δισκοπωλεία.
Όπως κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Απρίλη, έτσι και φέτος στις 20 του μήνα, οι λάτρεις του βινυλίου παίρνουν τους δρόμους και επιδίδονται σε ανελέητο crate digging. Το Record Store Day, θεσμός που ξεκίνησε το 2008 για να ενισχύσει τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία, επιστρέφει για 17η χρονιά. Η λίστα με τις ειδικές κυκλοφορίες είναι όπως κάθε φορά τεράστια, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και για όλα τα γούστα. Ωστόσο, επειδή οι συμπάθειες και οι εμμονές δεν κρύβονται, επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε τις κυκλοφορίες που ξεχωρίσαμε, οι οποίες κινούνται στο ευρύτερο φάσμα της rock (και των διαφόρων παρακλαδιών της).
David Bowie – Waiting in the Sky (Before The Starman Came To Earth) (8000 αντίτυπα)
Αποτελείται κυρίως από ηχογραφήσεις που έγιναν στα Trident Studios τον Δεκέμβριο του 1971 και αποτελούσαν το προσωρινό track listing (και μάλιστα με διαφορετική σειρά) του album μέσα από το οποίο ο Bowie επανασυστήθηκε στο κοινό μέσα από το alter ego του, τον Ziggy Stardust. Ο λόγος για το περιβόητο The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Το Waiting in the Sky, περιλαμβάνει και 4 κομμάτια που δεν ενσωματώθηκαν στην επίσημη κυκλοφορία του 1972.
The Dead Milkmen – Bucky Fellini (4500 αντίτυπα)
Ίσως το καλύτερο album μιας sui generis και ιδιαίτερα παραγνωρισμένης μπάντας από τη Philadelphia της Αμερικής, που ισορροπεί τέλεια μεταξύ punk, alternative και comedy rock. Το Bucky Fellini είναι η τρίτη κατά σειρά κυκλοφορία της μπάντας. Ένας δίσκος με βιτριολικό χιούμορ για τις μουσικές τάσεις της εποχής (βλέπε Instant Club Hit, You’ll Dance to Anything, κομμάτι με το οποίο «σφάζουν με το γάντι» το ευρωπαϊκό new wave/electro), αλλά και για τη γενικότερη καταναλωτική κουλτούρα των 80s (βλ. Nitro Burning Funny Cars).
Garbage – Lie to me (2500 αντίτυπα)
Αυτό το EP περιλαμβάνει δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια μίας πολύ αγαπημένης μπάντας όλων των indie εφήβων που βρίσκονταν κοντά στην ενηλικίωση στα τέλη των 90s με αρχές των 00s. Μπορεί να είχα αποφασίσει να μη γράψω για EPs, 7”, συλλογές και live ηχογραφήσεις αλλά η δεύτερη πλευρά του εν λόγω EP με έκανε να λυγίσω.. Διασκευή στο Song To The Siren των This Mortal Coil/Tim Buckley, αλλά και ένα remaster στο hit του 2005 Bad Boyfriend, με τον Dave Grohl (ex. Nirvana, Foo Fighthers) να παίρνει τη θέση του Butch Vig στα drums, δίδυμο που έχει να υπάρξει από τις εποχές του Nevermind των Nirvana. Άχαστο!
Elton John – Caribou (3000 αντίτυπα)
Ένας δίσκος που κυκλοφόρησε το 1974 και επανακυκλοφορεί στο RSD 2024 για την 50η του επέτειο. Ο δίσκος αυτός αποτελεί τo 8ο studio album του Sir Elton, μία απόπειρα σίγουρα κατώτερη από τις προηγούμενες δουλειές του, η οποία όμως άφησε μερικά hits τα οποία ακούγονται ακόμη και σήμερα (Don’t Let the Sun Go Down on Me και The Bitch is Back). Προσωπικό αγαπημένο, ένα από τα λιγότερο γνωστά κομμάτια του δίσκου, το Ticking.
The Hives – The Black and White Album (4000 αντίτυπα) | Lex Hives (2000 αντίτυπα)
Οι Σουηδοί garage-rockers, οι οποίοι επανήλθαν δισκογραφικά το 2023 δίνοντας και μία σαρωτική performance στο Release Athens 2023, λίγο πριν την αδρανοποίησή τους το 2012, ηχογράφησαν το Lex Hives, το οποίο και επανακυκλοφορεί!
Και σα να μην έφτανε αυτό, κυκλοφορεί και πρώτη φορά σε βινύλιο το αμέσως προηγούμενο album τους, το The Black and White Album. Tick tick boom για το μηνιαίο μας budget…
Ladytron – Light & Magic (1500 αντίτυπα)
Πρωτοκυκλοφόρησε το 2002 και υπό τους ήχους του πολλοί από εμάς λιώσαμε τις σόλες των Gazelle μας στο χορό! Είκοσι δύο χρόνια μετά, κομμάτια όπως το Seventeen, το Blue Jeans και το Evil, ακούγονται το ίδιο φρέσκα και ανεβαστικά. Το Light & Magic κυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο 45 στροφών. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους νοσταλγούς του Mad Club και του Decadence!
Jesse Malin – The Heat (1200 αντίτυπα)
Ο Jesse Malin, μία πολύ σημαντική αλλά και παραγνωρισμένη περσόνα της underground μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης (frontman των πολύ επιδραστικών D Generation, ιδιοκτήτης του Niagara Dive Bar -ναι αυτό με τη διάσημη τοιχογραφία του Joe Strummer και πρωτεργάτης του Sweet Relef Musicians Fund, μιας πρωτοβουλίας στήριξης μουσικών με σωματικά ή ψυχικά προβλήματα). Ο δεύτερος solo δίσκος του, γίνεται 20 χρονών και επανακυκλοφορεί στο πλαίσιο του Record Store Day 2024 για καλό σκοπό: την κάλυψη των ιατρικών εξόδων του Jesse, ο οποίος το 2023 υπέστη μία σπάνια μορφή νωτιαίου εγκεφαλικού. Πραγματικά αξίζει τον κόπο! Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε.
Mighty Lemon Drops – Ricochet (1100 αντίτυπα)
To Wolverhampton, κάπου στα West Midlands της Αγγλίας, εκτός από έδρα των συμπαθέστατων Wolves, είναι και ο τόπος καταγωγής των Mighty Lemon Drops, μιας βραχύβιας indie μπάντας. Στα 7 χρόνια της ύπαρξής τους (1985-1992), πρόλαβαν να ηχογραφήσουν 5 albums, με το Ricochet του 1992 να αποτελεί το κύκνειο άσμα τους. Το μουσικό τους στίγμα κάπου μεταξύ Echo and the Bunnymen και Stone Roses. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις της brit pop.
The Offspring – Splinter (2500 αντίτυπα)
Μπορεί το Smash να συμπλήρωσε πρόσφατα τα 30 χρόνια και δικαίως αναμένεται να έχει τη μερίδα του λέοντος στο επερχόμενο live τους στο Release Athens 2024, ωστόσο, η μπάντα συνέχισε να ηχογραφεί τακτικά και δεν επαναπαύθηκε. Το Splinter, πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 20 χρόνια και μας χάρισε σημαντικά hits όπως το Hit That και το (Can’t Get My) Head Around You. Δίσκος που για χρόνια ήταν εκτός κυκλοφορίας, επανακυκλοφορεί και μάλιστα σε picture disc!
Pearl Jam – Dark Matter (15000 αντίτυπα)
Ίσως η μακροβιότερη μπάντα της grunge σκηνής του Seattle. Το Dark Matter αποτελεί το 12ο studio album τους και κρίνοντας από τα πρώτα singles που έχουν ήδη κυκλοφορήσει (Dark Matter και Running), το αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
The Rolling Stones – The Rolling Stones (UK) (6000 αντίτυπα)
Οι γερόλυκοι του rock ‘n’ roll δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πριν από 60 χρόνια κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο album τους, και όπως λένε οι Αγγλοσάξονες and the rest is history… Αυτή η επανακυκλοφορία αφορά τη βρετανική έκδοση, η οποία έχει διαφορετικό track listing από την αντίστοιχη αμερικάνικη. Απολύτως απαραίτητο για τους λάτρεις της rock, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Sonic Youth – Hits Are For Squares (5000 αντίτυπα)
Οι πρωτεργάτες του noise rock και μία από τις επιδραστικότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, είναι αυτοί που με αναγκάζουν να σπάσω δεύτερη φορά τον κανόνα μου και να γράψω για μία συλλογή. Αλλά δεν πρόκειται για μία όποια κι όποια συλλογή, αλλά για ένα mixtape, το οποίο επιμελούνται μεταξύ άλλων οι Gus Van Sant (ναι ο σκηνοθέτης), οι Radiohead, οι Flaming Lips και ο Eddie Vedder (Pearl Jam). Η εν λόγω συλλογή είχε κυκλοφορήσει το 2010 και όπως ήταν αναμενόμενο εξαντλήθηκε. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να μυηθούν στο σύμπαν των Sonic Youth ή ακόμη και σε αυτούς που θέλουν να έχουν κάπου μαζεμένα τα σημαντικότερα τραγούδια τους.
Για την πλήρη λίστα με τις κυκλοφορίες του Record Store Day 2024 δείτε εδώ.
Για τα εν Ελλάδι δισκάδικα που συμμετέχουν στο θεσμό δείτε εδώ και θα αφήσω ασχολίαστη τη συμμετοχή επιχειρηματικών κολοσσών υπό τον μανδύα του «ανεξάρτητου δισκοπωλείου»…
Happy Hunting!