Η χαρακτηριστική του γεύση, η πολυπλοκότητά του και η πλούσια ιστορία του, το έχουν κάνει ένα από τα cocktails με φανατικούς οπαδούς. Ας δούμε γιατί το Negroni είναι τόσο δημοφιλές και 3 ξεχωριστές προτάσεις για να το απολαύσεις.
Οι λόγοι που κάνουν το Negroni τόσο θελκτικό.
Η ιστορία του Negroni ξεκινάει στις αρχές του 20ου αι., όταν ο Κόμης Camillo Negroni, που σύχναζε στο Cafe Casoni της Φλωρεντίας, ζήτησε από τον Forsco Scarselli κάτι δυνατότερο από το Americano που απολάμβανε, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Στο Americano, που αποτελείται από ίσα μέρη γλυκό βερμούτ και bitter di Milano και συμπληρώνεται με σόδα, ο Scarselli, για να ευχαριστήσει τον σημαντικό πελάτη του, αντικατέστησε τη σόδα με Gin. Και εγένετο Negroni.
Πώς έφτασε όμως από τη Φλωρεντία να κατακτήσει τον κόσμο; Το Negroni είναι ένα ιδιαιτέρως απλό, αλλά όχι απλοϊκό, στα συστατικά του cocktail, τα οποία προστίθενται στο τελικό ποτό σε ίση αναλογία. Το Gin, το bitter di Milano (με πλέον χαρακτηριστικό το Campari) και το γλυκό βερμούτ, αναμιγνύονται και ομογενοποιούνται, δίνοντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα, με λαμπερό κόκκινο χρώμα που οφείλεται στο χαρακτηριστικό χρώμα του δεύτερου.
Η θελκτικότητα του Negroni βασίζεται στην αρμονικότητα του συνδυασμού των γεύσεων των 3 συστατικών του. Το Gin με τις έντονες νότες άρκευθου, φέρνει τη βοτανικότητα, το bitter di Milano δίνει την πικράδα μαζί με πορτοκαλένιες και μπαχαρένιες νότες, ενώ το βερμούτ εξισορροπεί τα προηγούμενα με τη φρουτένια του γλυκύτητα. Στο τέλος, μια φλούδα από πορτοκάλι μας δίνει τα πολύτιμα έλαιά του! Οι γεύσεις αυτές μπλέκονται σε ένα μοναδικά ισορροπημένο αποτέλεσμα που έχει κατακτήσει τον κόσμο.
Ένας επιπλέον λόγος που το εν λόγω cocktail έχει κατακτήσει τις καρδιές των απανταχού bar lovers, είναι και οι πολλές παραλλαγές του. Εκτός από τον κλασικό τρόπο, μπορείτε να ζητήσετε να σας το ετοιμάσουν με ανάμειξη σ’ ένα ποτήρι γεμάτο πάγο και να σας το σερβίρουν σε ποτήρι τύπου Old Fashioned, σ’ ένα απόλυτα παγωμένο ποτήρι Nick & Nora χωρίς καθόλου πάγο ή ακόμα και να ζητήσετε να το κάνουν με τη μέθοδο roll, κάτι που δίνει αρκετό αέρα στο ποτό, προσφέροντάς του μια αέρινη αίσθηση στο στόμα.
Οι παραλλαγές όμως δε σταματούν εδώ! Λευκά Negroni, μπλε Negroni, καπνιστά Negroni, παραλλαγές στα υλικά, αλλά και εκχυλίσεις και εγχύσεις του Gin και του Campari, μπορούν να προσφέρουν πολύ διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν εμφανιστεί Negroni με umami γεύση, με γεύσεις κρεάτινες, αλμυρά ή και με γεύση καφέ. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το Gin και με άλλα αποστάγματα όπως Mezcal, για ένα ωραίο καπνιστό Mezcaloni ή ρούμι για να έχετε ένα Kingston Negroni.
Ακολουθώντας την εποχή μας και την pop κουλτούρα, η διασημότητα του Negroni έχει βασιστεί αρκετά και στην εικόνα που εμφανίζει το ίδιο το ποτό. Το έντονα κόκκινο χρώμα, που κληρονομεί από το κόκκινο του Campari (το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια προέρχονταν από κάποια έντομα με το όνομα κοκκινοειδή -cochineals-, ενώ πλέον είναι τεχνητό), «γράφει» εξαιρετικά στον φακό. Μια βόλτα στα κοινωνικά δίκτυα αρκεί για να σας πείσει. Η δημοτικότητά του όμως δεν είναι κάτι που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Όρσον Ουέλς, όσο βρισκόταν στη Ρώμη για γυρίσματα, είχε πει: «Τα Bitters κάνουν καλό στο συκώτι, το Gin κάνει κακό, άρα στο Νεγκρόνι βρίσκουμε την απόλυτη ισορροπία»!
3 ιδιαίτερες εκδοχές που τονίζουν το εύρος της δημιουργικότητας και της πολυπλοκότητας γύρω από το Negroni.
The 7 Jokers – Αθήνα
Στον κατάλογο με τίτλο Ανεμολόγιο, αφιερωμένο στους θεούς και τους ανέμους της αρχαίας Ελλάδας, θα βρείτε το “Evros”. Ο Εύρος στη μυθολογία, ήταν ο θεός του Νοτιοανατολικού ανέμου, αδερφός του Ζέφυρου και του Νότου, αλλά στο The 7 Jokers (δείτε εδώ) είναι ένα Negroni με Mezcal. Ένα Mezcal-oni.
Ήπια καπνιστό Mezcal, Campari εμβαπτισμένο σε δικό τους cold brew coffee με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και ανθέων και ένα blend από βερμούτ, συνθέτουν αυτό το γλυκόπικρο, έντονα αρωματικό με καπνιστές νύξεις και γεμάτο σώμα Negroni. Συνοδεύεται άψογα από ένα ξύλινο κουταλάκι με δροσερό τζελ πορτοκαλιού.
Διευθ: Βουλής 7, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 3219225 / Ωράριο: καθημ. 12:00-04:00
Jennys Rooftop Restaurant – Sofitel, Αθήνα
Στο rooftop του ξενοδοχείου Sofitel στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κρύβεται το Jennys Rooftop Restaurant, ένα πολύ ενδιαφέρον εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας (δείτε εδώ). H μεγάλη έκπληξη όμως, ήταν όταν πληροφορήθηκα πως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες bartenders, ο Χρήστος Χουσέας, έχει επιμεληθεί την cocktail list.
To “Have a Negroni”, με 100% Agave Reposado Tequila, Vermouth Dopo Teatro Amaro, κόκκους καφέ και φύλλα ελιάς, είναι ένα Negroni τόσο νόστιμο μέσα στη διαφορετικότητά του, που από μόνο του αποτελεί σοβαρό λόγω επίσκεψης στο εστιατόριο Jenny’s.
Διευθ: Sofitel Athens Airport, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα / Tηλ: 210 3544968 / Ωράριο: καθημ. 17:00-01:00
Abbey Kitchen Bar – Πάτρα
Στο βραβευμένο Abbey Kitchen Bar στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα (δείτε εδώ), παλαιώνουν το δικό τους Negroni για 4 έως 6 μήνες (ανάλογα με την εποχή), σε δρύινα 20λιτρα βαρέλια όπου παλαίωνε Μαυροδάφνη.
To αποτέλεσμα αυτής της παλαίωσης δίνει ένα Negroni γεμάτο όγκο και στιβαρό σώμα, με φινετσάτο στόμα από τα αρώματα κόκκινων φρούτων, βανίλιας και των μπαχαρικών μαζί με νότες ξύλου. Μια μακρά και έντονη επίγευση συμπληρώνει το προφίλ του Abbey Negroni.
Διευθ: Πλατεία Yψηλών Αλωνιών 26, Πάτρα / Τηλ: 2615 005610 / Ωράριο: καθημ. 08:00-04:00