Επισκεφτήκαμε τη Λόντζα της Γειτονιάς και δοκιμάσαμε γρήγορο αλλά μαμαδίστικο φαγητό.
Τον τελευταίο χρόνο, αν κάποιος περπατήσει προς τα πάνω την Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, από μια γωνία θα του έρθει μια έντονη μυρωδιά σπιτικού φαγητού, λες και κάποια γιαγιά μαγειρεύει στα εγγόνια της σε μία από τις τριγύρω πολυκατοικίες. Αν και κάπως παράδοξο, η μυρωδιά προέρχεται από ένα «φαστφουντάφικο»! Όχι όμως οποιοδήποτε φαστφουντάδικο, αλλά τη Λόντζα της Γειτονιάς, ένα φρέσκο στέκι που το δημιούργησαν νέοι άνθρωποι που φτιάχνουν στα γρήγορα λίγα και εκλεκτά παραδοσιακά πιάτα που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία. Δε γινόταν λοιπόν να αντισταθούμε στη μυρωδιά και κάτσαμε να δοκιμάσουμε.
Ο λιτός χώρος στη Λόντζα, μοιάζει με παραδοσιακό καφενείο που μετατράπηκε επιμελώς σε ταχυφαγείο. Στο εσωτερικό με τις κλασικές ξύλινες καρέκλες βλέπεις τους πελάτες να απολαμβάνουν σε πάγκους το πιάτο τους, που βγαίνει αχνιστό και μυρωδάτο από τη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα -ένα από τα λίγα πιο μοντέρνα στοιχεία εδώ. Το ραδιόφωνο που παίζει μουσική και εκπομπές με παραμύθια, κάνει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα του μαγαζιού ακόμα μεγαλύτερη. Με τον καιρό σχεδόν καλοκαιρινό, αποφασίσαμε να κάτσουμε σ’ έναν από τους πάγκους στο άνετο πεζοδρόμιο, ανάμεσα σε νέες παρέες και εργαζομένους της περιοχής που μόλις είχαν σχολάσει.
Ας μιλήσουμε όμως και για το φαγητό. Στον κατάλογο θα βρείτε ουσιαστικά 6 σταθερά πιάτα που ετοιμάζονται γρήγορα και που πραγματικά με πήγαν πίσω σε εκείνα τα μεσημέρια που γυρνώντας από το σχολείο έβρισκα στο τραπέζι ένα πιάτο φαγητό φτιαγμένο με αγάπη από τη γιαγιά μου. Οι φημισμένοι στη Λόντζα κεφτέδες με τηγανιτές πατάτες, σάλτσα και τριμμένη φέτα -ένα από τα αγαπημένα comfort food των Ελλήνων- ήταν χορταστικοί και πολύ πετυχημένοι.
Δεν είπα όχι βέβαια και σ’ ένα άλλο best seller: τα τηγανητά αυγά με πατάτες τηγανητές και τριμμένη φέτα (ναι είμαι fan της φέτας!). Ένα πεντανόστιμο πιάτο, τόσο απλό, αλλά και τόσο γευστικό που θα το έτρωγα με ευχαρίστηση μεσημέρι-βράδυ. Καλύτερη στιγμή, όταν το αυγό τρέχει πάνω στις τραγανές πατάτες..
Αν και όποτε έρθει ο χειμώνας και αρχίσετε να αναζητάτε κάτι πιο ζεστό, οι σπιτικές χυλοπίτες με φέτα, βούτυρο και μπούκοβο όλα τα νικούν. Στη Λόντζα όμως, παίζουν και σούπες που ανάλογα την εποχή διαφέρουν, όπως σούπα λαχανικών τους ζεστούς μήνες και ζεστή, χορταστική κρεατόσουπα τον χειμώνα. Τις προτάσεις του μενού συμπληρώνει ένα μη παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, το Balik Ekmek. Ένα σάντουιτς με φρέσκο λαβράκι, μαρούλι, κρεμμυδάκι και μαγιονέζα με εστραγκόν ανάμεσα σε χωριάτικο αφράτο ψωμί.
Οι επιλογές όμως δε σταματούν εδώ, μιας και καθημερινά ετοιμάζονται πιάτα ημέρας στη λογική του σπιτικού φαγητού, από φρέσκο παστίτσιο και μουσακά, μέχρι οσομπούκο και τουρλού λαχανικών. Από την άλλη, μπορεί να πετύχετε κιμαδόπιτα, κρεμμυδόπιτα, κασερόπιτα και πολλές άλλες πίτες, που δε θα χορταίνετε τα φρέσκα κομμάτια από το ταψί. Όπως και να έχει, νομίζω πως όποτε και να επισκεφθείτε την Λόντζα, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας ανοίξει την όρεξη. Κάτι άλλο που κάνει τη Λόντζα να ξεχωρίζει από ένα μαγειρείο κλασικό μαγειρείο γειτονιάς, είναι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, που στηρίζονται στην εποχικότητα και την εντοπιότητα σε μεγάλο βαθμό.
Αν και τα πιάτα εδώ δεν είναι τόσο οικονομικά, το όλο concept είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα συνδυασμού της παράδοσης με το νέο, μέσα από κάτι που όλοι αγαπάμε: το fast food! Γενικά, η Λόντζα της Γειτονιάς αποτελεί έναν ενδιαφέροντα προορισμό για σπιτικό και γρήγορο φαγητό, μια εναλλακτική όταν θέλουμε νόστιμο, αλλά ποιοτικό φαγητό στα γρήγορα. Κάτι σαν ένα υβρίδιο μεταξύ μαγειρείου και fast food, σ’ ένα ευχάριστο νεανικό περιβάλλον. Όσο με αφορά, σίγουρα θα ξαναβρεθώ σ’ ένα από τα πάσο της.
Λόντζα της Γειτονιάς
Διευθ: Χαριλάου Τρικούπη 76, Αθήνα (Εξάρχεια), 106 80
Τηλ: 210 3612334
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:00, Κυρ. κλειστά
Τιμή: 10-15€ (χωρίς το ποτό)