Στο Toula’s Seaside στον γραφικό όρμο Αγνί στα βόρεια της Κέρκυρας, θαλασσινές δημιουργίες συμπρωταγωνιστούν πλάι σε παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές και μοντέρνα ελληνικά πιάτα.
Σε μια πανέμορφη τοποθεσία στον όρμο Αγνί στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας, εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκεται το εστιατόριο Toula’s Seaside της οικογένειας Βεργέτη. Η διαδρομή μέχρι το Αγνί θα σας αποζημιώσει: συνεχής εναλλαγή εικόνων, όμορφο ανάγλυφο του τόπου, με αποκορύφωμα την τελική κατάβαση στα καταγάλανα νερά του όρμου. Σαν ερασιτέχνης λάτρης του αυτοκίνητου και της οδήγησης, απόλαυσα κάθε λεπτό από αυτό μου το ταξίδι από τη νότια Κέρκυρα μέχρι το βόρειο τμήμα της.
Το Toula’s Seaside είναι με ιστορία 40 ετών, πήρε τη θέση του οικογενειακού ελαιοτριβείου που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1892. Η παραδοσιακή πέτρα στους τοίχους εναλλάσσεται με μοντέρνα ξύλινα έπιπλα και τα λευκά λιτής αισθητικής τραπέζια, απλώνονται μέχρι την άκρη της θάλασσας. Αυτοδίδακτη μαγείρισσα η Τούλα Κατσαρού Βεργέτη, άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για την ελληνική κουζίνα, ανοίγει το 1982 με τον σύζυγό της ένα μικρό ταβερνάκι με την ονομασία Το Κύμα, σερβίροντας τοπικά πιάτα και ψάρια στους επισκέπτες. Μοναδικός τρόπος πρόσβασης τον καιρό εκείνο ήταν οι βάρκες και τα καΐκια, καθώς δρόμος που να φθάνει μέχρι την παραλία στο Αγνί δεν υπήρχε.
Το εστιατόριο σύντομα μετονομάζεται σε Τούλα, συνεχίζοντας να προσφέρει κερκυραϊκά πιάτα και θαλασσινά. Το 2002 στην επιχείρηση εντάσσεται και ο γιος της, Νίκος Βεργέτης. Με τα χρόνια το εστιατόριο εξελίχθηκε, χωρίς όμως να αλλάξει ταυτότητα. Πάτησε επάνω στην κερκυραϊκή γευστική παράδοση, δημιούργησε αλλά και κράτησε αναλλοίωτες κάποιες συνταγές. Έτσι, έφθασε σήμερα να αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για την γαστρονομία του νησιού, με τον Νίκο και την σύζυγό του Αγαθή να κρατούν τα ηνία της επιχείρησης.
Με το που άρχισαν να έρχονται τα πρώτα πιάτα κατάλαβα αμέσως πως η γευστική παράδοση του νησιού μπολιάζεται επιτυχημένα με συνταγές από την υπόλοιπη Ελλάδα, πλάι σε σύγχρονες μεσογειακές συνθέσεις και δημοφιλή πιάτα από το διεθνές ρεπερτόριο. Σε μια κουζίνα που χωροταξικά θα ζήλευαν πολλά αστικά εστιατόρια, κυρίαρχο ρόλο έχει ο ξυλόφουρνος. Από εκεί βγαίνουν μια σειρά από πιάτα, όπως χτένια με σάλτσα αλά σπετσιώτα , ένα διαφορετικό surf and turf χταπόδι με τρίμα λουκάνικο, αλλά και ένα μπαρμπούνι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο με έντονη σάλτσα εσπεριδοειδών.
Σημαντική αναφορά στον κατάλογο πρέπει να γίνει στις πίτες. Ετοιμάζονται αποκλειστικά με χόρτα και μυρωδικά από τον οργανικό κήπο του εστιατορίου, και ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Τα τσιγαρέλια είναι ένα ακόμη πιάτο που εκμεταλλεύεται την δυναμική του μποστανιού, αναδεικνύοντας την εξαιρετική πρώτη ύλη.
Θα προσπεράσω τις δημοφιλείς ωμές παρασκευές ψαριών, για να σταθώ σε πιο αναφορικές δημιουργίες. Το μπιάνκο εδώ μαγειρεύεται παραδοσιακά χωρίς νεωτερισμούς: φιλέτο σφυρίδα, πατάτα, λεμόνι, φρέσκια ρίγανη και πιπέρι σε μια δυνατή στιγμή του καταλόγου.
Στο πλάι του, ένα καυτερό αλλά ισορροπημένο μπουρδέτο. Ένας νόστιμος μουσακάς με κιμά καραβίδας, δείχνει την διάθεση της κουζίνας για δημιουργικούς νεωτερισμούς, που δε στερούνται όμως μαγειρικής αρτιότητας. Έκλεισα το γεύμα μου με μία δροσερή αλληλουχία από διάφορες γεύσεις χειροποίητων παγωτών, με το σορμπέ κουμκουάτ να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κάβα του εστιατορίου. Ένας θάλαμος φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από πέτρα που αριθμεί περί τις 200 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και έναν ικανό αριθμό από αφρώδεις οίνους και σαμπάνιες .
Το Toula’s Seaside είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν σαράντα χρόνια από την νεανική τρέλα μιας αυτοδίδακτης μαγείρισσας και εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό προορισμό, χάρις στην αγάπη ολόκληρης της οικογένειας για την φιλοξενία κα το καλό φαγητό.
Toula’s Seaside Restaurant
Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Αγνί, Κέρκυρα, 490 83
Τηλ:26630 91350
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00 -16:30, 19:00-22:30
Τιμή: 50 -70€ (χωρίς τα ποτά)