Ο πρώτος εθνικός τελικός των Herno Cocktails Awards, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο αγαπημένο “The bar in front of the bar” και εμείς αναμεταδίδουμε όλες τις λεπτομέρειες. ‘Εξτρα bonus, οι συνταγές όλων των φιναλίστ.
Αν πρέπει κάτι να πούμε για το ντεμπούτο των Herno Cocktail awards, είναι η άψογη διοργάνωσή τους. Όλα ήταν πολύ καλά συντονισμένα σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Οι διαγωνιζόμενοι bartenders, αρκετά οργανωμένοι μέσα στους χρόνους τους, έκαναν την προετοιμασία και την παρουσίαση των δημιουργιών τους με την ζωηράδα και τον επαγγελματισμό που απαιτείται. Σίγουρα βοήθησε πολύ και ο χώρος, καθώς το The bar in front of the bar, που δεν είναι τυχαία στη λίστα με τα καλύτερα bars της Αθήνας, υποστήριξε λειτουργικά άψογα την πορεία του διαγωνισμού.
Τώρα, τι ξεχωρίσαμε στα Herno Cocktail awards; Η απάντηση είναι: αρκετά πράγματα. Αρχικά, τις συμμετοχές. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπεις και να ανακαλύπτεις νέους ανθρώπους στον κλάδο του bartending, μια καινούργια φουρνιά με επίπεδο, προτάσεις και ευρηματικότητα. Έπειτα, τα homemade συστατικά που αναβάθμιζαν κατά πολύ τα cocktail. Δοκιμάσαμε πολλές «σπιτικές» δημιουργίες σε λικέρ, βερμούτ, σόδες και cordial, που πραγματικά θα μπορούσαν να σταθούν επάξια στην αγορά.
Στη συνέχεια, το επίπεδο των συμμετεχόντων. Ο ανταγωνισμός ήταν τόσο υψηλός που πολλές συνταγές ήταν πολύ κοντά στη βαθμολογία, στοιχείο που μαρτυρά την πολύ καλή προετοιμασία των διαγωνιζομένων. Και τέλος, η παρουσίαση των κοκτέιλ. Είδαμε ωραίες προτάσεις, σερβιρισμένες χωρίς υπερβολές, με γεύσεις ξεκάθαρες και με σικάτες γαρνιτούρες. Τελικά όμως, αυτός που ξεχώρισε και κατάφερε να κερδίσει την επιτροπή, ήταν ο Μίλτος Τσίκας.
Ο νικητής των Herno Cocktail awards, πήρε το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο -τον παγκόσμια τελικό-, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Σουηδία, στο συγκλονιστικό αποστακτήριο του εμβληματικού Herno Gin. Ο Μίλτος, από το Dalliance House, εμφανίστηκε πέμπτος στη σειρά των διαγωνιζομένων και παρουσίασε ένα cocktail, που ξυπνάει αναμνήσεις και φλερτάρει με το συναίσθημα. Κατάφερε να συνδυάσει τα αρώματα και τις γεύσεις από την μηλόπιτα της γιαγιάς του, με το παγωτό καϊμάκι της παιδικής μας ηλικίας.
Αναλυτικά, η συνταγή του Μίλτου Τσίκα είναι:
60ml Herno Dry Gin
30ml cordial από κόκκινο μήλο και κόκκινα φρούτα
σπιτική σόδα από παγωτό καϊμάκι
Πέρα από ευχάριστο και άκρως καλοκαιρινό, το cocktail έχει ισορροπία, νοστιμιά και η γεύση του βγάζει ακριβώς αυτή την αίσθηση της μηλόπιτας.
Κρατώντας τη summer διάθεση, αξίζει να γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους 7 φιναλίστ του τελικού των Herno Cocktail awards και τις συνταγές τους, και γιατί όχι να δοκιμάσουμε να τις φτιάξουμε σε κάποιο από τα βραδινά μας μαζέματα σε κήπους και μπαλκόνια!
Οι 7 διαγωνιζόμενοι και τα cocktails τους με Herno Gin:
Ο Dominador Bustamante από το bar Sentro Otso, έφτιαξε ένα εξαιρετικό blend από τις ετικέτες Herno Gin και το δρόσισε με Aegean tonic.
Η συνταγή:
50ml Gin Blend
2 μέρη Herno Sloe Gin
1 ½ μέρος Herno Dry Gin
1 μέρος Herno Old Tom Gin
½ μέρος Herno Juniper Cask
90ml Aegean Tonic
Απογεμίζουμε με Calamansi και αφρός μαστίχας
Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος από το Avenue, δημιούργησε ένα must taste σπιτικό βερμούτ, που μοσχομύριζε αψιθιά, δενδρολίβανο, χαμομήλι, ανθόνερο, μαύρο και ροζ πιπέρι, ρίζα αγγελικής και γετνιανή.
Η συνταγή:
60ml Herno Juniper Cask
10ml σπιτικό βερμούτ
3 σταγόνες λάδι κόλιανδρου
Ο Κυριάκος Καράμπελας, από το ZaZ, έκανε ένα σιρόπι ντομάτας με φράουλα και raspberry, ιδανικό ακόμα και να σερβιριστεί ως welcome drink σε τραπέζι υψηλής γαστρονομίας.
Η συνταγή:
50ml Herno Dry Gin
10ml βότκα αρωματισμένη με οργανικά πορτοκάλια
8ml φρέσκο χυμό από οργανικά λεμόνια
33ml σιρόπι ντομάτας, φράουλας και raspberry
1 δόση Peychaud
Ο Αλέξανδρος Δημητριάδης από το kika, πάντρεψε αρμονικά το Gin με γοητευτικά αρώματα λουλουδιών.
Η συνταγή:
50ml Herno Dry Gin
15ml St-Germain Elderflower Liqueur
30ml Ramazzotti Rosato Hibiscus Liqueur
30ml Dragon-Phoenix Pearl (σιρόπι γιασεμί)
30ml φρέσκο χυμό λάιμ
3 δόσεις Bitter Cranberry
Ο Γιάννης Τσιφίδας από το Franco’s, δημιούργησε ένα παιχνίδι ανάμεσα σε φρούτα, λουλούδια και νότες βαρελιού.
Η συνταγή:
50ml Herno Juniper Cask
10ml Σιρόπι ιβίσκου
10ml Blood Orange
20ml Φρέσκος χυμός Lime
10ml Bitter Δαμάσκηνο
1 Ψέκασμα μαστίχας
O Στέλιος Αθανασόπουλος από το Verde έδωσε μια τροπική διάσταση
Η συνταγή:
50ml Herno Dry Gin
20ml φρέσκος χυμός λάιμ
20ml Italicus
15ml Lychee
15ml ανανά
20ml σπιτικό σιρόπι δεντρολίβανο
Και τέλος, ο Νίκος Μιχαηλίδης από το 17, τράβηξε το ενδιαφέρον με ένα σπιτικό ζωμό λαχανικών.
Η συνταγή:
60ml Herno Dry Gin
7,5 Dolin Vermouth
10ml Amaro Montenegro
10ml Σπιτικός ζωμός λαχανικών
γαρνιτούρα αγγουράκι τουρσί