Σ’ ένα μικρό δρομάκι ακριβώς πίσω από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο εστιατόριο Αλεξάνδρα θα φάτε κάτι που τείνει να εκλείψει από την Αθήνα: καλομαγειρεμένη ελληνική κουζίνα.
Πέμπτη βράδυ. Μετά το μαρτύριο της κίνησης στην Κηφισίας και με την εβδομάδα να έχει περάσει από πάνω μου σαν τρακτέρ, το μόνο mood booster ήταν νόστιμο comfort food. Ούτε delivery, ούτε πειραγμένες γεύσεις σε trendy εστιατόρια. Και κάπως έτσι βρέθηκα στο εστιατόριο Αλεξάνδρα. Αν και δίπλα στην πολύβουη Αλεξάνδρας, είναι πραγματικά κέντρο απόκεντρο και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης. Η ψηλοτάβανη σάλα με το έντονο λευκό στοιχείο και τη minimal, αλλά παράλληλα ζεστή διακόσμηση, αποπνέει ένα χαλαρό vibe.
Τα σικάτα σερβίτσια στα – απλωμένα στον χώρο – τραπέζια, σε συνδυασμό με τη διακριτική μουσική, ολοκληρώνουν την κομψή εικόνα. Μεγάλο ατού, ο καταπράσινος μικρός κήπος που όταν ανοίγει ο καιρός, είναι μικρό καταφύγιο δροσιάς.
Στo Αλεξάνδρα οι ηλικίες που θα δεις συνήθως είναι στο 35+. Το κοινό αναμενό της περιοχής. Απο την κυρία με το σκυλάκι της, μέχρι οικογένειες με παιδιά που για κάποιο λόγο είναι ήσυχα (μάλλον τα χαλαρώνει το zen περιβάλλον), δικηγόρους που έχουν πεταχτεί από το γραφείο τους για lunch break και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια δεν είναι λίγοι και οι τουρίστες από τα κοντινά μεγάλα ξενοδοχεία που το προτιμούν.
Στα του φαγητού τώρα. Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το γρήρορο και φιλικό σέρβις και το αχνιστό χειροποίητο καρβελάκι που συνοδεύεται από dip ελιάς και κρέμα τυριού, με προδιέθεσε ότι το γεύμα μας θα είναι τουλάχιστον περιποιημένο. Τα πιάτα στο μενού του Αλεξάνδρα κινούνται στα πλαίσια της ελληνικής κουζίνας, χωρίς φιοριτούρες και εξεζητημένους γευστικούς συνδυασμούς. Μεσογειακές προτάσεις, με μια σύγχρονη πινελιά, τόσο όσο.
Από τα ορεκτικά ξεχώρισα την old school χορτόπιτα με άγρια χόρτα, ωραίο τραγανό φύλλο και πληθωρική γέμιση, μαζί μ’ ένα συμπαθητικό λαχματζούν με σως γιαουρτιού. Τα κυκλαδίτικα ρεβίθια ήταν ωραία χυλωμένα και οι αγκινάρες αλά πολίτα, ήταν όμορφα μαγειρεμένες με πολύ καλή αναλογία μυρωδικών. Εκτός απο τον μουσακά στο πήλινο, το κοτόπουλο με σπιτικές χυλοπίτες, σπανάκι, ψητή ντομάτα και γραβιέρα, ήταν όλα τα λεφτά. Μπορεί να μην έφτανε σε γεύση της γιαγιάς μου της Κατίνας, αλλά το κοτόπουλο ήταν ζουμερό, οι χυλοπίτες μελωμένες μέσα στη κόκκινη σάλτσα τους και η γραβιέρα από πάνω έδενε το πιάτο. Τέλος, η λίστα κρασιών, όπως και το χύμα, είναι αξιοπρεπή.
Αν έχετε όρεξη για κλασσικές γεύσεις με ποιοτικά υλικά και ευχάριστο, προσεγμένο περιβάλλον, επισκεφτείτε το. Εγώ σίγουρα θα βρεθώ στο Αλεξάνδρα προς καλοκαιράκι μεριά, για να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα στη δροσερή αυλή του.
Εστιατόριο Αλεξάνδρα
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Ζωναρά 21, Αθήνα (Νεάπολη Εξαρχείων), 114 72
Τηλ: 210 6420874
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-02:30, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 20-25 € (χωρίς το κρασί)