Ο Γρηγόρης Φιλιππάτος σε μια μεγάλη γαστρονομική βόλτα στην Θεσσαλονίκη επισκέπτεται κλασικά και νέα εστιατόρια, και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.
Έχοντας την χαρά να επισκεφθώ την Θεσσαλονίκη αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα με αφορμή κυρίως τα επερχόμενα Flag Restaurant Αwards & Βραβεία Ελληνικής κουζίνας, διαπιστώνω κάθε φορά πως η γαστρονομική σκηνή της , έχει μπει για τα καλά σε ένα δημιουργικό και ανοδικό momentum, που ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσει στην ίδια πορεία και τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτή την επίσκεψή μου, το βάρος των επισκέψεων έγειρε ελαφρώς σε μαγαζιά, με εμφανή την ψαροφαγική τους κατεύθυνση, όπου με χαροποίησε πραγματικά η εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και η απλότητα στον μετασχηματισμό της.
Θα ξεκινήσω από ένα ιστορικό για την πόλη εστιατόριο, το Clochard στην νέα του εποχή ανανεωμένο και γοητευτικό στην καινούρια του τοποθεσία, προσφέρει μια πολυσυλλεκτική αστική κουζίνα με highlight φυσικά το εξαιρετικό Tournedos Rossini.
Ενώ λίγα μέτρα μακριά στο ισόγειο του Teight Hotel, οι Βασίλης Μουρατίδης και Σοφοκλής Μαραγκουδάκης, ιδιοκτήτες του Moldee Bar Restaurant, σε διαρκή δημιουργικό οίστρο, χαρίζουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης μια προσωπική version μιας comfort fine dining προσέγγισης όπως την ονομάζουν οι ίδιοι, δημιουργώντας πολύ νόστιμα πιάτα με απρόσμενους συνδυασμούς. Το ωμό λαβράκι με ταραμά, φραγκοστάφυλο και κουφοξυλιά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Στην περιοχή της Καλαμαριάς και στον 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου Sofouli Center, η υπογραφή του Δημήτρη Παμπόρη στο μενού του Μανιταριού, συνεχίζει να δίνει επιτυχημένα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας μια ραφιναρισμένη ελληνική κουζίνα με ακρίβεια στις τεχνικές. Ο ψητός μπακαλιάρος με βουβαλίσιο κους κους και ντελικάτες πίκλες από μύδια είναι ένα πιάτο χαρακτηριστικό της μαγειρικής τους προσέγγισης.
Στον τομέα της μοντέρνας ψαροφαγίας, ο συναγωνισμός είναι έντονος, με όπλο την πολύ δυνατή πρώτη ύλη, και τους ανθρώπους πίσω από αυτήν να δημιουργούν αξιοσημείωτες συνθέσεις πιάτων.
Το χειροποίητο κριθαράκι με καραβιδοουρές και μπισκ γαρίδας, ξεχωρίζει στο μενού του Marea Sea Spirit, πλάι στις διαχρονικά δημοφιλείς γλώσσες Μeuniere.
Eνώ στo Grada Nuevo, απόλαυσα ένα καλοδουλεμένο μπαρμπούνι σε κρουστά μυρωδικών και ζωμό μπουγιαμπέσας.
Στην πιο όμορφη τοποθεσία ακριβώς μπροστά στην θάλασσα με τρομερή θεά στον Θερμαϊκό η ομάδα της Ακτή Ντοβίλ με επικεφαλή τον Παναγιώτη Δεληθανάση, γίνεται ολοένα και καλύτερη. Η ολίγον καυτερή αστακομακαρονάδα με βούτυρο αστακού είναι ένα πιάτο που δεν κουράζομαι να δοκιμάζω ξανά και ξανά.
Last but not least από τις ψαροφαγικές επισκέψεις το Trizoni Exclusive. Tυχεροί οι θεσσαλονικείς που έχουν πλέον το Τριζόνι στο κέντρο της πόλης τους, στα Λαδάδικα. Αξεπέραστη πρώτη ύλη , απλότητα στην μαγειρική και ένας πολύ όμορφος χώρος με λεπτομέρειες που μου θύμισαν το Οyster Βar στο Grand Central στη Νεα Υόρκη. Δοκιμάστε τον Αγιορείτικο Σηκιό στον Ταβά και θα με θυμηθείτε.
Στην νέα και πολυαναμενόμενη άφιξη της πόλης, το Gastro-Bar Poster στον πεζόδρομο της Πάικου, oελληνο-λιβανέζος σεφ και ιδιοκτήτης Βασίλης Χαμάμ, παίζει με το δικό του ιδιοσυγκρασιακό φίλτρο , παρουσιάζοντας πιάτα υψηλών εντάσεων και συνδυαστικών μαγέρικων επιρροών, όπως μια μοσχαρίσια γλώσσα με σάλτσα tonnata, ρας-ελ χανούτ και πικλες από φλούδες καρπουζιού.
Βγαίνοντας από την Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα οδηγώντας προς την Θέρμη και το ξενοδοχείο Nicopolis, γευμάτισα στο εστιατόριο Dome.
Ο σεφ Στέφανος Σταμίδης συνεχίζει να υπηρετεί μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με παραδοσιακές ρίζες, εστιάζοντας παράλληλα στην κρεατοφαγική απόλαυση μέσω εξαιρετικών κοπών κρεάτων . Μεγάλό του όπλο τα εποχικά βιολογικά λαχανικά που καλλιεργούνται στον κήπο του εστιατορίου και τα οποία εφοδιάζουν σε μεγάλο ποσοστό το μενού. Τα Μοσχαρίσια μάγουλα σαν σοφρίτο και ένα αρνάκι γάστρας με αγκινάρες αλα πολίτα ήταν δυο πιάτα με έντονο χαρακτήρα και βαθιά νοστιμιά.
Περνώντας στον χώρο του ποτού, ο πολύ γνωστός και με διεθνείς διακρίσεις θεσσαλονικιός bartender, Δημήτρης Καιϊταλίδης ανήκει πλέον στο δυναμικό του Apallou. Πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες σε ομαδικό αλλά και προσωπικό επίπεδο θα έχω το αμέσως επόμενο οι διάστημα, αλλά υποσχέθηκα στον Δημήτρη να μην αποκαλύψω τίποτε ακόμη Ένα μικρό hint μόνο: Νew Age Ξινόμαυρο.
Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν.
Διευθύνσεις
Clochard: Κομνηνών 10, Μητροπόλεως 23, / 2310 239805
Moldee: Μητροπολίτου Ἰωσήφ 8,/ 2310 286000
Μανιτάρι: Sofoyli Center Καλαμαριά / 2310 415289
Marea Sea Spirit: Λώρη Μαργαρίτη 13, / 2310 257696
Grada Nuevo: Καλαποθάκη 14 / 2310 271074
Ακτή Ντοβίλ: Θεμιστοκλή Σοφούλη 86 / 2310 407000
Trizoni Εxclusive: Doxis 1 &, Σαλαμίνος, Λαδάδικα / 2310 542533
Poster: Συγγρού 6 / 2310 547384
Dome Real Cuisine: Νicopolis Hotel / 2310 401092