Γαλλική κουζίνα με χιώτικες αναφορές συνθέτουν το προφίλ του γαλλοτραφούς Χιώτη σεφ Παντελή Μηνιώτη
Αυτή η επίσκεψη ένα βράδυ Τετάρτης ήταν έξω από τις καθιερωμένες φόρμες. Κατά βάση ήταν ένα ταξίδι στο άγνωστο αφού εντελώς τυχαία διάβασα για αυτό το καινούριο μπιστρό στο Παγκράτι καθώς έκανα netsurfing. Ο βασικός λόγος που με ώθησε να το επισκεφθώ τόσο σύντομα, ήταν λίγα στοιχεία που βρήκα για το βιογραφικό του σεφ και ιδιοκτήτη Παντελή Μηνιώτη.
Με καταγωγή από την Χίο, (η οικογένειά του έχει την παραδοσιακή ταβέρνα Αγριδιώτισσα στον οικισμό Γρίδια) σπούδασε γαλλική φιλολογία, αλλά τον τράβηξε ο μαγικός κόσμος της κουζίνας. Μετά από δύο έτη σπουδών σε σχολή μαγειρικής στην Αθήνα, φεύγει για την Γαλλία και το εκπαιδευτικό ίδρυμα Ferrandi. Και μετά έρχονται τα αστέρια. Mαθήτευσε δίπλα στον Frederic Simonin, στον Φίλιππο Χρονοπουλο στο Restaurant du Palais Royal και στο Hotel le Bristol πλάι στον Eric Frechon.
Kαι φτάνουμε στο σήμερα και τις πέντε αισθήσεις. Cinq Sens. Το μπιστρό που δημιούργησε συνδυάζει παρισινή αύρα με χιώτικες καταβολές σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα με αξιόλογες επιδόσεις οι οποίες πιστεύω ότι θα μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον.
Σε ένα ήσυχο δρόμο του Παγκρατίου, την οδό Πύρρου, συνάντησα ένα μινιμαλιστικό χώρο με ζεστασιά, έντονες πράσινες αποχρώσεις στους τοίχους, αλλά και ξύλινες διακοσμητικές επιφάνειες, καλαίσθητα και άνετα έπιπλα. Στο βάθος δεσπόζει η κουζίνα με την μεγάλη τζαμένια πρόσοψη να δίνει άπλετη θέα στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της.
Σε αυτόν το χώρο αποφάσισε να στεγάσει ο Παντελής Μηνιώτης την δική του μαγειρική προσέγγιση. Ταυτιζόμενος ο ίδιος με το κίνημα της μπιστρονομίας, παρουσιάζει ένα μικρό και ευέλικτο μενού με επτά ορεκτικά και πέντε κυρίως, που θα αλλάζει τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο και θα εστιάζει σε απλά και κατανοητά πιάτα με πρωταγωνιστή την ίδια την γεύση και συμπρωταγωνιστές τις μαγειρικές του βάσεις και τεχνικές.
Σε αξιοπρόσεκτο επίπεδο, κάθε σάλτσα που καρύκευε με την συμμετοχή της το πιάτο, κάθε μικρή λεπτομέρεια που επέτρεπε στην μαγειρική του παιδεία να ξεδιπλωθεί. Mια φίνα τάρτα με γέμιση από κάστανα και μελωμένα κρεμμύδια και αφρό από Μέτσοβονε να την σκεπάζει, ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα το δείπνο. Κατόπιν έφθασε το χταπόδι με σαλάμι Λευκάδος που έδενε αρμονικά με την προσθήκη της βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Η αρωματική μπουγιαμπέσα με άψογη πυκνότητα και εξαιρετική επίγευσή, έδωσε πολλές πληροφορίες για τις μαγειρικές ικανότητες του σεφ. Οπως και το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε, το άψογα ψημένο στήθος πάπιας με μαύρο πιπέρι που σερβίρει με πουρέ γλυκοπατάτας, εμπλουτισμένου με παλαιωμένο ξύδι και μια εξαιρετική κέτσαπ με μπέικον και χουρμάδες.
Στο μοσχαρίσιο χτένι σοφρίτο με ψητά αχλάδια, βουτυράτο μιλφέιγ πατάτας και κρέμα από σταφίδες και κάπαρη, το κρέας είχε εμφανείς αδυναμίες σε ένα συνολικά ενδιαφέρον πιάτο, ενώ ένα δροσερό γλυκό με επιρροές από τον τόπο καταγωγής του, και έντονο το χαρακτήρα του μανταρινιού έκλεισε το δείπνο μας.
Οι άνθρωποί του σέρβις έδειχναν να κινούνται στο χώρο με διακριτικότητα και αυτοπεποίθηση, ενώ ο ίδιος ο σεφ ήταν πρόθυμος να εξηγήσει σε κάθε παρέα μικρές λεπτομέρειες στα πιάτα του, δίνοντας ένα τόνο ζεστασιάς και οικειότητας που λειτουργεί θετικά στον επισκέπτη.
Αν και με μόλις τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας στην πλάτη του, το Cinq Sens δείχνει να πατάει καλά στα πόδια του, μέσα και έξω από την κουζίνα και έχει όλα τα φόντα να μας προσφέρει ακόμη περισσότερα ευχάριστα γευστικά διλήμματα στο άμεσο μέλλον.
Πύρρου 38, Παγκράτι, τηλ.: 211 003 4063
Ωράριο: Τρίτη – Παρασκευή 19.00-00.30, Σάββατο. 13.00-15.30 & 19.00 -00.30 | Κυριακή – Δευτέρα: Κλειστά