Στο πολύγλωσσο νέο gastrobar στο Κολωνάκι ο σεφ Νίκος Θωμάς και η ομάδα του Simul παρουσιάζουν το νέο τους εγχείρημα, γεμάτο με δημιουργικούς μεζέδες και νοσταλγικά κοκτέιλ
NiDo στα ισπανικά σημαίνει φωλιά. Στην κοσμική ζώνη του Κολωνακίου, στην οδό Λεβέντη, στεγάζει ο Νίκος Θωμάς, chef patron του Simul εδώ και λίγες ημέρες την καινούρια του ιδέα.
Μαζί του, η Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, ο αδερφός της Γιώργος Γασπαρινάτος και ο sommelier του Simul Τριαντάφυλλος Λούζης.
Μοντέρνο και ολίγον παιχνιδιάρικο, συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μικρής κρυψώνας γεμάτη με έξυπνες μπουκιές, κοκτέιλ με ρετρό αισθητική και σύγχρονη προσέγγιση, και μια μεγάλη λίστα κρασιών (φτάνει τις 100 ετικέτες) κλασικής και ήπιας οινοποίησης.
Μπαίνοντας, στον χώρο αισθάνθηκα σαν να τηλεμεταφέρθηκα στιγμιαία σε ένα 80s, back το the future σκηνικό. Neon lights επιγραφές, κόκκινα πλακάκια στους τοίχους, μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, ενώ την χαμηλή οροφή κοσμούν φώτα-φινιστρίνια που παραπέμπουν σε αμπάρι κάποιου φορτηγού πλοίου. Στο βάθος, μια όμορφη ανοιχτή κουζίνα που μοιάζει με diner στην μέση κάποιου παλιού αυτοκινητόδρομου, των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ.
Από την κουζίνα ξεπηδούν μικρά και ευφάνταστα πιάτα πολυπολιτισμικού χαρακτήρα. Δεν θα τα χαρακτήριζα κατ’ ανάγκη tapas, ούτε τόση σημασία έχει ο ακριβής τους προσδιορισμός. Νόστιμες μικρές μπουκιές που σκοπό έχουν να πλαισιώσουν όμορφα ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ ή μία επιλογή κρασιού, και έτσι ευχάριστα να κυλήσει η βραδιά.
Όπως μου είπε και ο Νίκος Θωμάς «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο επισκέπτης να περάσει καλά μαζί μας». Με αυτήν την επιθυμία κυρίαρχη, έγινε και ο συνολικός σχεδιασμός του ΝiDo. Σίγουρα ο όρος gastro bar του ταιριάζει, προτιμώ όμως να αφήσω τις ορολογίες στην άκρη και να προχωρήσω στα γευστικά ενδότερα, όσο από τα ηχεία ξεπηδούσαν RnB και progressive jazz μουσικές.
Μπροστά μου αρχικά ήρθαν τα στρείδια. Μια τριπλέτα με multi ethnic διάθεση, αχνιστά, καυτερά και δροσερά, γεμάτα umami, ιδανικό ξεκίνημα για ένα ποτήρι κρασί ή μια Tequila sunrise που επέλεξα να δοκιμάσω. Μπορεί το trade mark μιας ολόκληρης γενιάς, η κλασική ομπρελίτσα να πρωταγωνιστεί σαν ντεκόρ, η σύνθεση του ποτού, όμως, έχει ραφιναριστεί με την προσθήκη ενός cordial εσπεριδοειδών που δίνει έναν αξιοπρόσεκτα αρωματικό χαρακτήρα. Πολυπλοκότητα και διακριτικά αρώματα δίνει η χρήση του Buffalo Τrace straight bourbon στο επίσης κλασικό Whiskey sour που δοκίμασα στη συνέχεια.
Ακολούθησε ένα αφράτο milk bread συνοδεία από δύο βούτυρα ένα με kimchi και ένα noissete. Στην ίδια κατεύθυνση και οι υπόλοιπες μπουκιές που ακολούθησαν, είχαν στοιχεία από τις κουζίνες του κόσμου, με ελαφρά κλίση προς την Ασία πάντα με δημιουργική διάθεση, συνθέτουν ένα μενού με γευστικές ιδιαιτερότητες.
Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, ψηλά στις προτιμήσεις, το μοσχαρίσιο ταρτάρ, εδώ σερβίρεται με καραμελωμένα και πικλαρισμένα κρεμμύδια, πούδρα από πορτσίνι και μαγιονέζα bonito, σε μια όχι τόσο κρεάτινη αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα version. Ο μεζές που επίσης κερδίζει θιασιώτες είναι τα αχνιστά μάγουλα από σαλάχι με πρόβειο βούτυρο. Οι τηγανητές πατάτες με την προσθήκη μίας τρουφάτης μαγιονέζας και μιας κέτσαπ σε ζύμωση, εάν διορθώσουν μικρές λεπτομέρειες στην λιπαρότητα τους θα γίνουν το σήμα κατατεθέν του ΝiDo και θα αποτελούν την πιο τραγανή λιχουδιά στο κέντρο της Αθήνας.
Η επίσκεψη μου έκλεισε με μια σειρά από ιδιοσυγκρασιακά σουβλάκια με χαρακτηριστικότερο ένα tsukune από αρνίσια κεμπάπ με μια μαρμελάδα από μύρτιλα σε ζύμωση, εν είδει γλειφιτζουριού, να εναλλάσσουν λιπαρότητα με υπόξινη γλυκύτητα, και το σουβλάκι με μύδια και σαλιγκάρια, με ένα γαλάκτωμα από εστραγκόν και σκόρδο.
Φεύγοντας θυμήθηκα τα λόγια του Νίκου Θωμά. Αναρωτήθηκα εάν πέρασα καλά, και ανακάλεσα στην μνήμη μου την extra crispy πανσέτα με ρέβα και ιντριγκαδόρικη κέτσαπ ανανά που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω. Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν!
NiDο
Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7250226
Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 18.00-00.00 | Κυριακή κλειστά