To αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς σερβίρει μια κομψή κουζίνα της γείτονος χώρας με την προσωπική σφραγίδα του αγαπημένου σεφ
Έχει μια άλλη αύρα η επίσκεψη σε αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα που για χρόνια φιλοξενούσε το εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία Προέλευσης». Σημείο αναφοράς παραμένει ο υπέροχος κήπος του, οριοθετημένος περιμετρικά στο μεγαλύτερο μέρος του από ένα καταπράσινο γυάλινο «σπίτι», επιτρέπει να δειπνήσει κανείς και στον εξωτερικό χώρο.
Το εσωτερικό του αρχοντικού αποπνέει vintage αισθητική και κομψή, αρχοντική συνάμα. Κρύβει μια ζεστασιά αλλοτινών εποχών που ταίριαξε απόλυτα με την κρύα χειμωνιάτικη βραδιά που το επισκέφθηκα. Τα ηνία της κουζίνας έχουν δοθεί στα ικανά χέρια του σεφ Γιάννη Λιόκα. Με θητεία δίπλα σε σπουδαίους Ιταλούς σεφ, όπως ο Andrea Berton και γνώση της ελληνικής κουζίνας, δημιουργεί ένα σύγχρονο μενού με προσωπικό χαρακτήρα και ιταλικές ρίζες και πιάτα που φέρουν υψηλού επιπέδου τεχνικό αποτύπωμα και μια βαθιά νοστιμιά. Επιπλέον ελληνικότητα προσδίδει η επιλογή ποιοτικής πρώτης ύλης από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Αν θέλετε να γευτείτε ένα πανόραμα με τις πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της μαγειρικής προσέγγισης του σεφ, κάθε Τρίτη, Τέταρτη και Πέμπτη, παράλληλα με το a la carte, σερβίρεται ένα degustation menu 6 σταδίων, το οποίο αγκαλιάζει το εύρος της κουζίνας του Monzu.
Στην ισορροπημένη αλληλουχία των σταδίων χωρίς μεγάλες ανισότητες, ξεχωρίζουν, η σελινόριζα Bolognese, μια φίνα παπαρδέλα από σελινόριζα, γκρεμολάτα και 24μηνη παρμεζάνα που ανεβάζει τις γευστικές εντάσεις, αλλά και το καλαμάρι, ένα πιάτο με μαστιχωτές ταλιατέλες καλαμαριού, σάλτσα μυρωδικών, λεμόνι και ένα διακριτικό γαλάκτωμα από το μελάνι του, δημιουργούν ένα άψογο αποτέλεσμα, με φινέτσα και σωστή ισορροπία. Περνώντας στα κυρίως, το αρνί τυλιγμένο σε λάχανο εντυπωσιάζει με το γευστικό βάθος που δίνει η σάλτσα Caesar που το συνοδεύει, ενώ ο μπακαλιάρος έρχεται με topinambur, μύδια και μια γευστική σάλτσα βουτύρου.
Δυνατό σημείο, είναι και η Ναπολιτάνικη pizza. Αργής ωρίμανσης, αφράτη και τραγανή, δημιουργεί πέντε συνθέσεις με διαφορετικό χαρακτήρα και έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η πίτσα Κermes με βιολογικό σαλάμι ωρίμανσης από μαύρο χοίρο, guanciale, κυανό (το ελληνικό μπλε τυρί), κολοκύθα και φασκόμηλο, κερδίζει στην κούρσα των επιλογών. Διαλέγοντας από το ala carte menu, δεν θα συνιστούσα να προσπεράσετε τα linguine με κρόκο Κοζάνης, γαρίδες Κοιλάδας, μανταρίνι και μια εξαιρετική bisque. Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για μία από τις καλύτερες μακαρονάδες που σερβίρονται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα. Το δείπνο κλείνει όμορφα με πανακότα από ρικότα, με ποσαρισμένα κυδώνια και σάλτσα με λευκό κρασί, μέλι και μπαχαρικά.
Ο προσεγμένος κατάλογος των Cocktails χωρισμένος σε spritz, negroni’s, Americano’s, martini’s και Signature Cocktails, φέρει τις υπογραφές των Σπύρου Κερκύρα και Λυκούργου Χριστοθανόπουλου, ενώ η λίστα κρασιών κινείται μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας με σαφή διάθεση εμπλουτισμού.
Monzu/ Italian Restaurant
Λεωφ. Κηφισιάς 317Β, τηλ. 210 62 00 495
Ωράριο: Τρίτη-Παρασκευή 18.00-02.00 | Σάββατο 13.00-16.00 & 18-02.00 | Κυριακή 12.00-18.00
Τιμές: 50-70 (χωρίς το κρασί) | Degustation menu 6 σταδίων: 70€ άτομο, Wine Pairing: 27€ άτομο