Ποιες είναι οι αφροδισιακές τροφές που θα εκτινάξουν την ερωτική διάθεση στα ύψη; Η Έφη Γιαλούση, με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, φρεσκάρει τις γνώσεις μας και δίνει τις συνταγές για ένα ρομαντικό δείπνο για δύο.
Σε όλο τον κόσμο, όσοι γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, προσφέρουν ρομαντικά δείπνα και δώρα στους αγαπημένους τους: κοσμήματα, λουλούδια, γλυκά, σοκολατάκια και κάρτες σε σχήμα καρδιάς. Όλα αυτά σε κάποιους μπορεί να ακούγονται ξεπερασμένα, ξενέρωτα έως και γλυκανάλατα.
Παρόλα αυτά, κανένας ερωτευμένος την ημέρα αυτή, δεν ξεχνά να πει μιά γλυκιά κουβέντα, ενώ και οι νεότερες γενιές δείχνουν να απολαμβάνουν μια έξοδο με ρομαντικό πρόσημο.
Αφροδισιακές τροφές
Από τα πολύ παλιά χρόνια, πολλές τροφές απέκτησαν τη φήμη του αφροδισιακού. Αρχαίοι λαοί όπως οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρωμαίοι, αναζήτησαν «το ελιξίριο του ερώτα» μέσα από τη τροφή. Ο Μοντεσούμα, ο αυτοκράτορας των Αζτέκων στο μακρινό Μεξικό, έπινε 50 φλιτζάνια κακάο πριν επισκεφτεί το χαρέμι του, με τις εκατοντάδες παλλακίδες του.
Είναι άγνωστο το πώς και το γιατί κάποιες τροφές χαρακτηρίστηκαν αφροδισιακές. Το πιθανότερο είναι, ότι κάποιες τροφές ανάλογα με την χημεία ή την μαγειρική αλχημεία, δημιουργούν υπεραιμία και ευεξία.
Ακόμη κι αν, τα χαρακτηρισμένα αφροδισιακά εδέσματα είναι placebo και σύσσωμη η επιστήμη καταρρίπτει το μύθο, εμείς μπορούμε να αντισταθούμε. Να γιορτάζουμε τον έρωτα, με αφροδισιακές λιχουδιές και ρομαντικό art de la table, μέσα σε ροζ και κόκκινα συννεφάκια, με καρδούλες από bitter σοκολάτα και καναπέ σε σχήμα καρδιάς με φουά γκρα ή χαβιάρι.
Αφού η Αφροδίτη, η πληθωρική θεά του έρωτα εμφανίστηκε μέσα σ΄ένα κοχύλι, δεν μπορεί παρά όλα τα θαλασσινά πλάσματα, και ιδιαίτερα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, να είναι αφροδισιακά με πρώτα και καλύτερα τα στρείδια.
Ο θρύλος θέλει τον αιώνιο εραστή, τον Καζανόβα, να τρώει 50 ωμά στρείδια κάθε πρωί, χρησιμοποιώντας ως πιάτο, το στήθος μιας από τις ερωμένες του.
Από τα πιο διάσημα μέχρι τα πιο ταπεινά αυγά, αποτελούν ελιξίριο της σεξουαλικότητας. Τα αυγά ορτυκιών, της χήνας, της πάπιας και της κότας προΐστανται στην ιεροτελεστία του έρωτα.
Η Ιζαμπέλ Αλλιέντε γράφει «όταν κάνεις μια ομελέτα όπως όταν κάνεις έρωτα, η τρυφερότητα μετράει περισσότερο από τη τεχνική».
Φυσικά δεν εξαιρούνται τα αυγά ψαριών, το αυγοτάραχο και το φινετσάτο χαβιάρι oscietra με την ερεθιστική επίγευση καβουρντισμένου φουντουκιού.
Αν αναλογιστούμε πως οι άνθρωποι έκαναν ολόκληρες εκστρατείες για να κατακτήσουν το πιπέρι, την κανέλλα, το κάρδαμο, το γαρύφαλλο και όλα τα μπαχαρικά, που βελτιώνουν τη γεύση και ιντριγκάρουν τις αισθήσεις, δεν μπορεί παρά τα μπαχαρικά και τα αρωματικά χόρτα, να είναι αφροδισιακά. Από τον βασιλικό του πάθους και την αρωματική φρεσκάδα του καρδάμωμου, ως το ερεθιστικό φασκόμηλο, το καταπραϋντικό κύμινο τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, την τρούφα και τα σπαράγγια.
Αποδεδειγμένα αντικαταθλιπτική και διεγερτική η σοκολάτα δικαιολογημένα κατατάσσεται στα αφροδισιακά.
Κρασιά με ερωτισμό είναι τα ερυθρά, επιλέξτε μια Νεμέα, ένα Barolo, ή ένα high end new age ξινόμαυρο ή Syrah του Βόρειου Ροδανού.
Αντί επιλόγου
Η όρεξη και το σεξ διατηρούν τη ανθρώπινη ύπαρξη. Την πλαισιώνουν, τη μετουσιώνουν και την διαιωνίζουν.
Αν δεν βγείτε για ένα τετ α τετ δείπνο σε κάποιο εστιατόριο, οργανωθείτε και δημιουργείστε ένα αγαπησιάρικο σκηνικό για δυο στο σπίτι. Μπείτε στη κουζίνα και μαγειρέψτε μαζί, ανάψτε κεριά, αφεθείτε. Κι αν δεν έχετε σύντροφο, απολαύστε τη βραδιά με φίλους ή ακόμη και με τον εαυτό σας.
Τι να μαγειρέψετε
Προτείνουμε ένα εύκολο και αφροδισιακό μενού για να απολαύσετε τη βραδιά χωρίς να κουραστείτε.
Σούπα με κολοκύθα και αποξηραμένα φρούτα
Υλικά για 2 άτομα
1/2 κιλό κολοκύθα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο, σε σποράκια
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι σέλερι
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. ανακατεμένα σταφίδες ξανθές και μαύρες, ξερά σύκα ψιλοκομμένα, κουκουνάρι και κολοκυθόσπορος
λίγο ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες αφήνοντας τη φλούδα.
Απλώνουμε τις φέτες σε ταψί με λαδόκολα, τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα σποράκια κίμινου.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μελώσει η κολοκύθα. Την αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη φλούδα.
Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, ρίχνουμε τον ζωμό, το σέλερι και τη σάρκα της κολοκύθας.
Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
Ζεσταίνουμε σε μικρό τηγάνι το μείγμα με τις σταφίδες για 1-2 λεπτά.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με το μείγμα από σταφίδες.
Μπολ Ράμεν με κοτόπουλο
Για τον ζωμό ramen
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 λίτρο νερό
100 γρ. κρεμμύδι σε φέτες
100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε μεγάλα κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρο σπασμένο
100 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες
60 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
λεμόνι, φλούδες
50 γρ. τζίντζερ, σε φέτες
300 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
10 γρ. μπέικιν σόδα
Για το μπολ
500 γρ. ζωμός ramen
200 γρ. noodles, βρασμένα
160 γρ. ψίχα κοτόπουλου από τις φτερούγες του
2 αυγά βρασμένα κομμένα στη μέση
50 γρ. μανιτάρια λευκά, λεπτές φέτες
1 χούφτα baby σπανάκι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, λεπτές φέτες
1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
1 μικρό τσίλι σε λεπτές λωρίδες
1 κ.γ. σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Για τον ζωμό ramen
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να είναι γίνει το κοτόπουλο για περίπου 40 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζωμό από μία λεπτή σίτα. Μόλις κρυώσουν οι φτερούγες ελαφρώς τις ξεψαχνίζουμε κρατώντας μόνο το κρέας τους.
Για το μπολ
Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε τον ζωμό ramen, προσθέτουμε τα βρασμένα noodles, το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά.
Μους σοκολάτας με μαρέγκες
200 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
350 ml κρέμα γάλακτος καλά παγωμένη
4 κ.σ. Grand Marnier
φρέσκιες φράουλες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Βράζουμε τη μισή κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και μόλις ζεσταθεί καλά περιχύνουμε με αυτή τη σοκολάτα στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ανακατεύετε ελαφρά την σαντιγί με το μείγμα της σοκολάτας. Προσθέτετε το λικέρ και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε σε ωραία ποτήρια (του Μαρτίνι) και τη βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει. Γαρνίρουμε με φρέσκιες φράουλες και πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.