To καινούριo delicatessen-wine bar της Οδού Αμερικής γεμίζει τα ράφια του με αυθεντικά προϊόντα της γενναιόδωρης τοσκανέζικης γης, για να τα απολαύσεις on set ή στο σπίτι.
«Έχω καταπιεί με το αυτοκίνητο μου περισσότερα από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Tην Ιταλία την έχω γυρίσει ολάκερη, απ’ άκρη σε άκρη, αναζητώντας κορυφαία προϊόντα μικρών παράγωγων–τσοπάνηδων στην κυριολεξία. Η Τοσκάνη είναι ένας ευλογημένος τόπος που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που την επισκέφθηκα». Με αυτά τα λόγια μου συστήθηκε ο άνθρωπος πίσω από το Bottega di Rino, Ειρηναίος Σκούρας, κατά κόσμων, Ρίνο.
Στην οδό Αμερικής στον αριθμό 16, ο Ρίνο με τον συνέταιρο του Μάνο Γαληνάκη δημιουργήσαν ένα ιδιαίτερο χώρο, που στο δικό μου θυμικό, το αναφερόμενο στην γεύση, δεν έχει όμοιο του, παρά τα πολλά ιταλοπρεπή στέκια του κέντρου.
Τι είναι όμως το «Bottega di Rino»; Μπακάλικο, salumeria, wine & aperitivo bar, delicatessen. Η λίστα χρειάζεται περισσότερους προσδιορισμούς για να αποδώσει την ακριβή ταυτότητα του χώρου.
Τραπέζια από βαρέλια κρασιού, κεφάλια από τυρί, πλεξούδες από σκόρδα και πεπεροντσίνο κρεμασμένα από την οροφή, τοίχοι διακοσμημένοι με κορνίζες εμβληματικών προσωπικοτήτων της cinecitta, δημιουργούν ένα γαστριμαργικό κινηματογραφικό σκηνικό. Oι artigianale λιχουδιές προέρχονται κυρίως από μικρές φάρμες στην Τοσκάνη και την Ούμπρια, χωρίς να λείπουν και οι προσθήκες προϊόντων από τον ιταλικό νότο, αλλά και μια μορταδέλα φτιαγμένη στο χέρι από μια οικογένεια στην Modena.
Oι artigianale λιχουδιές προέρχονται κυρίως από μικρές φάρμες στην Τοσκάνη και την Ούμπρια, χωρίς να λείπουν και οι προσθήκες προϊόντων από τον ιταλικό νότο.
Παλαιωμένα αλλαντικά και τυριά από επιλεγμένες φάρμες (caseifici Agricoli), ζυμαρικά, σάλτσες από αυθεντικές ντομάτες San Marzano, αγκιναράκια και συγκλονιστικές πάστες τρούφας από την γη της Τοσκάνης δημιουργούν εκφραστικά panini, με φοκάτσιες και μπαγκέτες που παρασκευάζονται καθημερινά σε συνεργασία με επιλεγμένους φούρνους, όπως ο φούρνος του Τάκη στον Λυκαβηττό.
Είχα την χαρά να δοκιμάσω πολλά από τα προϊόντα που εισάγει κατ’ αποκλειστικότητα το Bottega di Rino. Ανάμεσα στα τόσα θαυμαστά ξεχωρίζει το 3ετούς παλαίωσης Prosciutto Toscano DOP, με την χαρακτηριστική του γεύση, το Salame Finocchiona, μια μπρεζάολα από μοσχάρι Κιανίνα, ένα pecorino fresco με βαθιά βουτυρένια επίγευση, (μάλλον το μοναδικό στην Ελλάδα), το Mandarino Affumicato, ένα μαλακό καπνιστό τυρί, και φυσικά ο βασιλιάς των τυριών βρίσκεται στο απόγειο του με την 48μηνη παρμεζάνα από μια μικρή οικογενειακή φάρμα στο Reggio Emilia.
Όλοι οι παραγωγοί που συνεργάζονται έχουν ιστορία μισού και πλέον αιώνα στις πλάτες τους με αποκορύφωμα την εταιρεία ζυμαρικών Pastificio Masciarelli με ιστορία από το 1867.
Οι επιφάνειες πλατό (taglieri) με τα σπάνια αυτά προϊόντα της Ιταλικής γης συνοδεύονται από μια λίστα 12 ετικετών κρασιού, όλες από το οινοποιείο Ill Palazzo στην Τοσκάνη, πλαισιωμένες από δύο βραβευμένες ετικέτες από την περιοχή του Κιάντι. Τις σελίδες του καταλόγου αφιερωμένες σε Αperitivi και αποστάγματα έχουν επιμεληθεί δυο γνωστά ονόματα της Αθηναϊκής σκηνής. Ο Ιωάννης Κοροβέσης και ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος. Στους ίδιους οφείλεται και μια λίστα με κοκτέιλ που εστιάζει σε διαχρονικά κλασικές Ιταλικές δημιουργίες. Η ημέρα όμως ξεκινά από το πρωί. Και στο Bottega di Rino, αρχίζει με Ναπολιτάνικο καφέ, cantucci με αμύγδαλο ή σοκολάτα, και γιατί όχι, με μια focaccia με μορταδέλα πεκορίνο και ψητή αγκινάρα.
Όλα τα προϊόντα που σερβίρονται εδώ συσκευασμένα και μη, μπορείτε να τα αγοράσετε και για το σπίτι. Στην Bottega di Rino, όλα κυλούν ομαλά, ξεκάθαρα, χωρίς περιπλοκές, με μεγάλους πρωταγωνιστές τα ίδια τα προϊόντα, όπως λένε και οι Ιταλοί: Liscio come l’olio. Λείο σαν λάδι.
Tip: Ζητήστε να δοκιμάσετε ένα σπάνιο σαλάμι από κρεοπώλη της Πούλια.
Bottega di Rino
Αμερικής 16 & Βαλαωρίτου, Κολωνάκι, τηλ: 213 0461511
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα με Τετάρτη: 08.30- 22.00, Πέμπτη-Σάββατο:10.00 -00.00, Κυριακή: κλειστά