Τι πιο ταιριαστό κατά τους φθινοπωρινούς μήνες από μια στρόγγυλη πορτοκαλί κολοκύθα?
Συνώνυμες του φθινοπώρου, οι κολοκύθες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και δημοφιλείς κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα είδη είναι πολλά, πολλά περισσότερα από αυτά που έχει συνηθίσει το μάτι μας να βλέπει στους πάγκους του μανάβη ή στο σουπερμάρκετ (όπως τις γλυκές κολοκύθες και τις στενόμακρες που μοιάζουν με αχλάδι).
Οι συνταγές που υπάρχουν με κολοκύθα είναι άπειρες, καθώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές. Σε γενικές γραμμές πρέπει να θυμάστε:
- Όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η σάρκα της κολοκύθας τόσο πιο γλυκιά γεύση έχει, γι’αυτό και οι πιο σκούρες είναι ιδανικές για γλυκά.
- Οι σούπες βελουτέ ή οι πουρέδες πρέπει απαραιτήτως να γίνονται αφού η κολοκύθα έχει ψηθεί στο φούρνο με τη φλούδα, με ιδανικό συνδυασμό χρόνου – θερμοκρασίας ψησίματος 50′ – 190°C (ανάλογα πάντα με τη δύναμη του φούρνου σας και το μέγεθος της κολοκύθας).
- Πριν την αγοράσουμε και αφού προτιμήσουμε εκείνη με το έντονο πορτοκαλί χρώμα, ρίχνουμε μια ματιά στο κοτσάνι της, να είναι φρέσκο και σκληρό, καθώς και στο περίβλημα της, να είναι ‘καθαρό’, λείο και χωρίς χτυπήματα.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει βιταμίνη Α και C, καθώς επίσης είναι πλούσια σε β-καροτένιο που διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Στην κολοκύθα κανένα κομμάτι δεν πάει άχρηστο και σίγουρα δεν πετιέται! Οι κολοκυθόσποροι είναι πολύ μεγάλη πηγή μαγνησίου που μας βοηθάει προπαντός να έχουμε μέγιστη ενέργεια μέσα στην ημέρα μας. Αφού τους πλύνουμε πολύ καλά, τους αφήνουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια τους ψήνουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο. Είναι ιδανική επιλογή για έξτρα δόση ενέργειας μέσα στις σαλάτες μας ή στο γιαούρτι.
- Ταιριάζει πολύ με μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, πιπέρι, καθώς και με άλλα ‘εύκολα’ υλικά όπως το μπέικον, η κρέμα γάλακτος και η ρικότα.
Μπορείτε να βρείτε πλήθος συνταγών με κολοκύθα στο πατώντας εδώ.