fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Abstract

Το Abstract είναι η πιο hot άφιξη της πόλης.

 

Ένα bar που δεν κινείται στα τετριμμένα, ένας κατάλογος cocktails που δεν θα ξεχάσεις εύκολα και μια ατμόσφαιρα που σε μαγνητίζει και σε κάνει να θες να πας και να ξαναπάς. Αν με ρώταγες με μία λέξη τι είναι το Abstract Athens, θα δυσκολευόμουν να την βρω αλλά τελικά θα σου έλεγα χάος. Ένα όμορφο χάος που συνδυάζει την μεταμοντέρνα τέχνη σε κάθε έκφανσή του και που σε ιντριγκάρει σε κάθε πτυχή του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Θυμάμαι αρκετό καιρό πριν τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο να μου μιλάει για αυτό το project, και αυτό που μου έχει μείνει είναι η φράση του «Δεν θέλουμε να μοιάζει με ότι υπάρχει». Και τελικά μαζί με τον Χρήστος Αξαρλή, τον Κωνσταντίνο Τζιρίτα και τον Γιώργο Αρκούδα το κατάφεραν και με το παραπάνω σε αυτό το μικρό αλλά θαυματουργό χώρο. Το Abstract βρίσκεται στο Παγκράτι, σε μια από τις πιο hot γειτονιές ανάμεσα στην Ερατοσθένους και την πλατεία προσκόπων. Εκεί που θα βρεις και το Αλφιcon αλλά και το Cupola, ενώ πιο πέρα βρίσκεται και το Frater & Soror. Μόλις το αντικρίζεις από μακριά καταλαβαίνεις ότι το νέον παίζει πολύ χωρίς να κουράζει το μάτι.

Άλλωστε και τα χρώματά του αν και πολύχρωμα, είναι αρμονικά συνδυασμένα. Το πρώτο πράγμα που σου τραβάει την προσοχή είναι η μεγάλη νεον επιγραφή που γράφει “How Long Is Now”. Μόλις το είδα κόλλησα λίγο αλλά είπα να πάρω ένα cocktail για να το σκεφτώ.

Ο κατάλογος που έχουν δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος με τον Χρήστο κινείται σε classic ρυθμούς με πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές σε βαθμό που πραγματικά τα έχουν κάνει εντελώς δικά τους. Τα αποδόμησαν και τα ξαναδημιούργησαν αντλώντας έμπνευση από παντού. Είναι τεράστια κουβέντα τι πρέπει να αναφέρουμε σαν classic twist και τι όχι, και στην τελική το νόημα είναι ο πελάτης σε ένα barνα έχει μια ιδέα από το όνομα για αυτό που θα γευτεί.

Η δική μου πρώτη επιλογή από τον κατάλογο με τα 10 cocktails ήταν εύκολη. Την Splatter Margarita την είχα δοκιμάσει σε ένα guest που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος στο Rumble in the Jungle και την είχα ερωτευτεί. Τα έλαια που έχει δημιουργούν πραγματικά έναν αφηρημένο πίνακα πάνω στο ποτήρι και η γεύση ενώ είναι αρκετά διαφορετική από την Μαργαρίτα που έχεις συνηθίσει σε πάει πολύ ομαλά σε όμορφα μονοπάτια γεύσης. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα cocktails, όπως Marble Daiquiri, η Memphis Colada αλλά και το Zombie, ένα από τα αγαπημένα cocktails του Κωνσταντίνου το οποίο σερβίρεται με ένα χιόνι πάγου και ακολουθεί την αυθεντική συνταγή του 1934. Το Negroni του Abstract είναι λευκό με μάνγκο και θυμάρι ενώ το half tone fizz έχει μούρα, ροδάκινο και λεμόνι. Όλα τους με πολλές τεχνικές και ακόμα περισσότερες ώρες στο εργαστήριο για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.

Μπορούμε να μιλάμε ώρες ατελείωτες για τα cocktails του Abstract αλλά θα αδικήσουμε άλλες πτυχές του. Ίσως σύντομα να κάνουμε ένα πλήρες αφιέρωμα σε αυτά αφού το αξίζουν. Όσο έπινα τα cocktails και καθόμουν στο παράθυρο/περβάζι του μαγαζιού, μου είχε σπάσει την μύτη η μυρωδιά από την κουζίνα που ερχόταν σαν διάολος κάθε φορά που άνοιγε η κουζίνα. Εκεί μέσα δημιουργούνται 6 διαφορετικά hotdog τα οποία έχουν κι αυτά την δική τους ιστορία και πάνω από όλα τον δικό τους χαρακτήρα. Εγώ θα σου προτείνω αυτό με την γαρίδα το οποίο θα σε κάνει να το ερωτευτείς.

Η κουζίνα του έχει την υπογραφή των Γιάννη Γούτσιου και του Χρήστου Τσακίρη και ξεκινάει από το πρωί με ανοιχτά sandwich που συνοδεύουν τέλεια τον καφέ Area 51 που σερβίρουν, ενώ το βράδυ εκτός από τα hotdog έχουν και τρεις εκδοχές ταρτάρ αλλά και δύο σαλάτες.

Όσο απολαμβάνω τo cocktail μου και το hotdog μου, παρατηρώ τον κόσμο. Έχει ένα πολύ όμορφο vibe, χαμογελάει, φαίνεται ότι περνάει καλά. Μία ατμόσφαιρα ευρωπαική από ένα μαγαζί που έχει κάτι να πει και δεν είναι απλά ένα ακόμα bar. Ένα μαγαζί που το καταφέρνει στα cocktail του, στην ατμόσφαιρά του, στην διακόσμησή του. Άλλωστε η έμπνευση είναι από μοντέρνα καλλιτεχνικά κινήματα όπως ο σουρεαλισμός και η αφηρημένη τέχνη. Και αν θεωρήσουμε ότι το bar μαζί με το cocktail είναι και αυτό μια μορφή τέχνης τότε για να μπορέσεις να πεις κάτι πρέπει να διαβάζεις, να επηρεάζεσαι, να υιοθετείς και να πειραματίζεσαι. Όλα αυτά έχει καταφέρει το Abstract να κάνει στο τόσο μικρό διάστημα που είναι ανοιχτό, και μάλιστα το κάνει πολύ ανεπιτήδευτα, με τον κόσμο που μαζεύει να περνάει καλά και ευχάριστα.

Άλλωστε για αυτό επιστρέφει ξανά και ξανά.

Abstract Athens, Αρκτίνου 10, Παγκράτι, Αθήνα, 6941611619

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα