fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Αξιολόγηση: Αξιοσημείωτα Καλό

Qhera

Το Qhera στη Θηρασιά είναι η νέα γαστρονομική πρόταση-απόδραση της Σαντορίνης 

 

Λίγα μόλις μίλια μακριά από τη βαβούρα της Σαντορίνης, η Θηρασιά παρέμενε για χρόνια στη σκιά της κοσμοπολίτσισσας μεγάλης αδερφής και μέχρι πρόσφατα γέμιζε με τουρίστες μόνο κατά την μεσημεριανή στάση όσων έκαναν το τουρ με τα ξύλινα καΐκια στη Νέα Καμένη.

quera santorini

Σ΄αυτό το ειδυλλιακό και ανόθευτο setting, ο Χάρης Βρης (με προϋπηρεσία στο Cavo Tagoo Σαντορίνης) και ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής (από το Panigyri Festival Food στα Φηρά) άνοιξαν εδώ και λίγες εβδομάδες, το «Qhera» (Κέρα), ένα χαλαρό αλλά καλοστημένο εστιατόριο, που τοποθετεί, με αξιώσεις, το λιλειπούτειο νησάκι στον γευστικό χάρτη της περιοχής.

Αρκούν 10 λεπτά απ’ το Αμμούδι, είτε με τη λάντζα που κάνει συχνά  δρομολόγια, είτε με ιδιωτικό πλεούμενο και πιάνεις λιμάνι στον Κόρφο της Θηρασιάς. Από εκεί μια δρασκελιά αρκεί για να πατήσεις το πόδι σου σε μια άλλη κατάσταση που μοιάζει σαν να ξεκόλλησε από τη Σαντορίνη του χθες. Με το επιβλητικό ηφαίστειο και την άγρια καλντέρα από τη μια, και τον car-free στριφογυριστό δρόμο που ανεβαίνει στη Χώρα, από την άλλη, το κάδρο είναι ανεπανάλληπτο.

Η μεγάλη σάλα-εξέδρα, στημένη μπροστά στη θάλασσα, έχει μια καλαμωτή για σκεπή που σε προστατεύει από τη ζέστη, αλλά επιτρέπει στον ήλιο να δημιουργεί ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις πάνω στα ξύλινα τραπέζια συμβάλλοντας στη χαλαρή ατμόσφαιρα. Δύο άνετοι καναπέδες με πορτοκαλί μαξιλάξες στην άκρη, διάσπαρτα φυτά και αντικείμενα θαλασσινής μεμοραμπίλια «ντύνουν» λιτά τον χώρο, ακολουθώντας το ανεπιτίδευτο περιβάλλον, που έχει ως εστιακό σημείο τη δραστήρια ανοιχτή κουζίνα και έναν ξυλόφουρνο.

Το «Qhera» παίρνει το όμορφο όνομά του, από την προϊστορική προέλευση του ονόμαστος Θήρα, και έχει ένα μικρό αλλά περιεκτικό μενού με βάση το ψάρι, που εξασφαλίζουν οι «άκρες» για εκλεκτές ψαριές (από την περιοχή και το Μεσολόγγι) και σερβίρεται ωμό, ψητό ή τηγανητό, με την κουζίνα αν και νεαρή, να μοιάζει ήδη καλοκουρδισμένη και άρτια.

ghera santorini

Από τα πρώτα, ωραία αρχή κάνουν η ταραμοσαλάτα με φέτες λεμονιού, η θησαριώτικη ντοματοσαλάτα με ντομάτες, κατσούνι (Σαντορινιό αγγούρι), κολοκύθι ωμό, πικλαρισμένο κρεμμύδι και γαλοτύρι, και η κακαβιά από σπαρταριστή σκορπίνα, την οποία γευτήκαμε και τέλεια ψημένη με το κεφάλι της.

Δυνατά παίζουν οι ευρηματικές προτάσεις σε ωμά, το surf n’ turf ταρτάρ με λαβράκι και μοσχάρι, με πίκλα από κουμ κουάτ, το εξαιρετικό καπνιστό χέλι με κολοκυθάκι, σταφίδες, κάπαρη και σκόνη από εσπεριδοειδή και ο κολιός σεβίτσε με κεράσια, αγουρίδα και ένα touch από φρέσκο ελαιόλαδο, που υπογραμμίζει την αγάπη του Μαϊκαντή για το pairing των πιάτων με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που έχει καθιερώσει εδώ και μερικά χρόνια. Comfort νοστιμιά ξεχυλίζει η οφτή πατάτα με αυγοτάραχο και βούτυρο καραβίδας, ενώ ελαφρώς επίπεδο το ανάλατο σιτάρι που συνοδεύει το signature φιλέτο λαβράκι.

Στα επιμέρους που ολοκληρώνουν την όμορφη δουλειά που γίνεται εδώ καταθέτω και τα sides που ανεβαίνουν βαθμίδα με επιλογές όπως τσαουλιά αμπελοφάσουλα και χόρτα περασμένα από το josper ή τον ξυλόφουρνο, αλλά και τα υπέροχα tailor made σερβίτσια φτιαγμένα από το στούντιο S.M.A.G. με πέτρες από την Ανάφη και την Τήνο.

Η λίστα κρασιών διαθέτει bubbles που αγαπάνε οι επισκέπτες στη Σαντορίνη και προσεγμένες ετικέτες από το νησί του ηφαιστείου, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Προβηγγία.

Qhera
Σύγχρονη ψαροφαγία
Διεύθυνση: Κόρφος Θηρασιάς, Σαντορίνη
Τηλ: 697 004 1446
Ωράριο: Καθημερινά 12.00-20.00
Τιμή: 50-70 ευρώ

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα