Δοκιμάζουμε τα pastries και τις ζύμες του 72h Artisanal Bakery, του νέου εγχειρήματος της οικογένειας του Ergon House.
Τον τελευταίο καιρό, αν και παιδί του κέντρου, έχω αφήσει λίγο τις αγαπημένες μου περιοχές για δοκιμάζω την τύχη μου στα πέριξ. Και η αλήθεια είναι πως η αποκέντρωση καλά κρατεί, μιας και έχω ανακαλύψει αρκετά ενδιαφέροντα μαγαζιά σε μέρη που μέχρι πρότινος δεν πίστευα ότι θα έκαναν match με το vibe μου. Αλλά όπως λέει και το άσμα των 90ς «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς», το ολοκαίνουργιο εγχείρημα της οικογένειας του Ergon House, το 72h Artisanal Bakery, ήταν η καλύτερη αφορμή για μια επίσκεψη στα αγαπημένα μου λημέρια του κέντρου της Αθήνας.
Αν έχετε επισκεφτεί το Ergon House και ειδικότερα για brunch, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι έχετε δοκιμάσει το εκπληκτικό χειροποίητο πεϊνιρλί που φτιάχνουν. Όταν το πρωτοδοκίμασα πάντως, σκεφτόμουν πόσο ωραίο θα ήταν να υπάρχει ένας ολόκληρος φούρνος μέσα στο Ergon που θα μπορούμε να βρίσκουμε όλα αυτά τα λαχταριστά pastries. Και να που λίγα χρόνια αργότερα, μερικά μέτρα παρακάτω, στην οδό Μητροπόλεως, άνοιξε το 72h Artisanal Bakery. Υπάγεται στο Ergon Bakehouse, ένα υπέροχο νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο, όπου μπορείς να μείνεις στα προσεγμένα δωμάτιά του, αλλά και να απολαύσεις στο 72h Eatery το brunch σου, με όλα τα καλούδια του bakery.
Το όνομα 72h Artisanal Bakery προέκυψε από τη φιλοσοφία τους, που βασίζεται στην ξεκούραση και ωρίμανση των ζυμών που χρησιμοποιούν, για 72 ολόκληρες ώρες. Είναι ξεκάθαρα ένας new age φούρνος, στον οποίο φυσικά θα βρεις μακράς ωρίμανσης προζυμένια ψωμιά και αφράτα βουτερένια κρουασάν, όμως έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και νέες γεύσεις με πολύ πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών. Βέβαια, το ότι είναι ένας φούρνος νέας γενιάς, μπορούμε να το αντιληφθούμε και από το design του χώρου, που αν περάσεις απλά απ’ έξω και δεν προσέξεις τα ψωμιά που δεσπόζουν στη βιτρίνα, υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθείς περί τίνος πρόκειται.
To 72h Artisanal Bakery υπηρετεί το concept του to go και φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη στάση πριν τη δουλεία, εκεί που θα πας για το lunch break σου είτε στη βόλτα σου, αλλά και ο απαραίτητος σταθμός για ποιοτικό ψωμί στο γυρισμό για το σπίτι. Όλες τις δημιουργίες φυσικά μπορείς να τις απολαύσεις και δίπλα στο 72h Eatery, το café του Ergon Bakehouse.
Ας δούμε όμως και τι δοκίμασα εγώ εδώ και ποιες προτάσεις του 72h Artisanal Bakery, θεωρώ ότι είναι must try, ώστε να μην σας ξεφύγει τίποτα! Και επειδή είμαι εξαιρετικά μεγάλη λάτρης της ζύμης και έχω δοκιμάσει τόσους φούρνους που έχω χάσει το μέτρημα, έχω καταλήξει στο εξής αξίωμα: για να κρίνεις αν ένας φούρνος (new age ή μη) είναι καλός, πρέπει οπωσδήποτε να φας 2 πράγματα, ένα κλασσικό προζυμένιο ψωμί και ένα κρουασάν είτε απλό είτε με σοκολάτα. Και μπορώ να πω ότι πέρασε και τα δύο τεστ με αξιώσεις.
Αλλά φυσικά όταν έχεις να κάνεις με έναν τέτοιο φούρνο που δε βασίζεται μόνο στα basics, επιβάλλεται να τολμήσεις να δοκιμάσεις και κάποιον από τους πιο ιδιαίτερους συνδυασμό υλικών που προτείνει. Μία καινούργια τους προσθήκη που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα ήταν το κρουασάν με Prosciutto cotto, μπεσαμέλ από φιστίκι και γραβιέρα. Ναι το ξέρω, ίσως ακούγεται λίγο βαρύ, αλλά δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Επίσης, αν καταφέρετε να αντισταθείτε στα λαχταριστά και γυαλιστερά cinnamon rolls και τα babkas, νομίζω ότι αξίζετε μετάλλιο, μιας και είναι άθλος.
All in all, το 72h Artisanal Bakery ακολουθεί τη φιλοσοφία των καινούργιων φρέσκων φούρνων, που έχουν ανοίξει σε διάφορες γωνιές της Αθήνας και έχουν γίνει (δικαίως οι περισσότεροι) και πολύ μεγάλο trend. Ιδιαίτερα ψωμιά, από απλό προζυμένιο μέχρι με ευφάνταστες γεμίσεις, ποιοτική πρώτη ύλη και ζύμες, και μία βιτρίνα που σε καλεί να τα δοκιμάσεις όλα. Τον σκοπό του πάντως τον πέτυχε, γιατί με την πρώτη ευκαιρία θα τρέξω να ανακαλύψω και τα υπόλοιπα καλούδια του.
72h Artisanal Bakery
Φούρνος
Διευθ: Πατρώου 9, Αθήνα (Κέντρο), 105 57
Τηλ: 216 0006770
Ώρες λειτ: καθημ. 08:00-00:00