Στα delicatessen-εστιατόρια, βρίσκουμε ιδιαίτερα και ποιοτικά προϊόντα από Ελλάδα και εξωτερικό και παράλληλα μπορούμε να απολαύσουμε από νόστιμο πρωινό, μέχρι δελεαστικά γλυκά. Εμείς σας προτείνουμε 4 που αξίζει να επισκεφτείτε.
Εδώ και κάποια χρόνια, ξεκίνησε η ολοένα και αυξανόμενη τάση για ποιοτικά delicatessen-εστιατόρια στην Αθήνα. Πάμε πια σ’ ένα delicatessen, μ’ ένα φίλο, μόνοι ή και με τη μαμά μας για ψώνια, και ταυτόχρονα μπορούμε να τσιμπήσουμε κάτι μη τυποποιημένο. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μικροί παραγωγοί έχουν κάνει τη διαφορά με τα ποιοτικά προϊόντα τους και εμείς ως καταναλωτές στηρίζουμε όλο και περισσότερο τόσο την εγχώρια παραγωγή, όσο και τα ντόπια αγαθά. Αρκετά από τα delicatessen της πόλης προάγουν αυτήn τη φιλοσοφία, προσφέροντας τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάποια από τις δεκάδες λιχουδιές των ραφιών τους σ’ έναν προσεγμένο χώρο. Εμείς σας προτείνουμε 4 που έχουμε ξεχωρίσει.
Ergon House
Το Ergon House, το πρώτο γαστροdeli της πόλης -με πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα-, στεγάζεται σ’ ένα εμβληματικό μεγάλο κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως με τη γηραιά ελιά στη μέση, σύμβολο πίστης και ειρήνης. Εδώ η ποιότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας και θα βρείτε 1.200 προϊόντα από περίπου 150 Έλληνες παραγωγούς, όλα προσεκτικά διαλεγμένα.
Μέσα στο κατάστημα φιλοξενείται παντοπωλείο, delicatessen, εστιατόριο, χασάπικο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο, καθώς και φούρνος, κάβα και καφεκοπτείο. Στο μενού του Ergon, θα βρείτε από πρωινό και brunch, μέχρι επιλογές για κυρίως φαγητό, γλυκά και όλων των ειδών τους καφέδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα αυγά μάτια με στάκα Χανίων σε ζυμωτό ψωμί, χειροποίητη κοζανίτικη μπουγάτσα με σπανάκι και τυρί και το άλειμμα καπνιστού σολομού με ταραμά.
Διευθ: Μητροπόλεως 23, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 0109090 / Ωράριο: καθημ. 07:30-00:00
Noras Deli
Το Noras Deli στην οδό Αναγνωστοπούλου, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ποιοτικά delicatessen, όχι μόνο του Κολωνακίου, αλλά συνολικά της Αθήνας. Θυμίζει παλιό κλασικό παντοπωλείο, από αυτά που ανθούσαν στην πάλαι ποτέ Αθήνα. Στις αρχές του 2020 και σε κοντινή απόσταση (στην Αναπήρων Πολέμου), άνοιξε τις πόρτες του το δεύτερο deli-all day bistrot- delicatessen της ίδιας “επιχειρηματικής” οικογένειας.
Ο χώρος φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από Ελλάδα και Ευρώπη, με ποικιλία εκλεκτών τυριών και αλλαντικών, όπως το Occeli Al Barolo από την Ιταλία, το Fondu noix με καρύδι Γαλλίας, το αρσενικό Νάξου, το Jamon Iberico Ισπανίας, το Speck Ιταλίας “Dok Dall’ Ava” και το prosciutto “San Daniele” 12μηνης ωρίμανσης. Στο all day bistrot του, βρίσκουμε σαλάτες, σούπες, ορεκτικά και πιάτα με βάση τις συνταγές του αρχιμάγειρα της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Jean Marrie Hoffman.
Διευθ: Αναπήρων Πολέμου 10, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 3389349 / Ωράριο: καθημ.09:00-21:00, Σαβ. 09:00-20:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Αυτό το κλασικό παστρομαγειρείο, συνδυάζει εδώ και χρόνια την πώληση εκλεκτών προϊόντων και την επιτόπια κατανάλωση απολαυστικών μεζέδων. Επιπλέον, υπάρχουν και δύο ανακαινισμένα κτίρια, στην οδό Ερμού και στην οδό Σωκράτους αντίστοιχα, στα οποία μπορούμε να δοκιμάσουμε μοναδικές γεύσεις και να φυσικά ψωνίσουμε και προϊόντα για το σπίτι.
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη, θα δοκιμάσετε παραδοσιακές καραμανλίδικες γεύσεις, όπως εκλεκτό καραμανλίδικο παστουρμά και σουτζούκι, αυθεντικά καραμανλίδικα λουκάνικα, καβουρμά, δραμινό παστράμι, καθώς και τυριά παλαίωσης και αλλαντικά ωρίμανσης. Το εργαστήρι της Ερμού σερβίρει ζεστούς μεζέδες και προσφούρνια -κοινώς τα ψωμάκια που ψήνονται σε υπαίθριους φούρνους και παστομαγειρεία. Δοκιμάστε βοδινό καβουρμά με αυγά και πατάτες, χουνκιάρ μπεγεντί και κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης και μαστέλο Χίου.
Παστιρματζίδικο: Ευριπίδου 52, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 3217238 / Ωράριο: καθημ. 08:00-23:00, 09:00-18:00
Εργαστήριο: Ερμού 119, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 3219119 / Ωράριο: καθημ. 13:00-23:00, Κυρ. 12:00-18:00
Κωσταρέλος
Έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια από τότε που η οικογένεια του Κυριάκου Κωσταρέλου έφτιαξε τα πρώτα της χειροποίητα τυριά και γιαούρτια. Τα προϊόντα τους, υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως το γιαούρτι με τη μοναδική υφή και η βραβευμένη φέτα, που φτιάχνεται με γάλα από επιλεγμένα κοπάδια αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής και ωριμάζει για 4-12 μήνες σε παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια οξιάς.
Η γεύση, η υφή και το άρωμά της, ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσής της. Το σύγχρονο delicatessen Κωσταρέλος στο Κολωνάκι, διαθέτει προϊόντα δικής τους παραγωγής αλλά και διαλεχτά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Στα μικρά τραπεζάκια μέσα και στο πεζοδρόμιο, σερβίρονται αλμυρές και γλυκές δημιουργίες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυριά τους, που με αυτά μπορείτε να δημιουργήσετε ποικιλία ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, το κρύο σάντουιτς με ανθότυρο και πέστο αγκινάρας και το ζεστό σταρένιο ψωμί με προζύμι με καπνιστή μπριζόλα Δράμας και γραβιέρα Σύρου.
Διευθ: Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 7259000 / Ωράριο: καθημ. 08:00-21:00, Σαβ. 08:00-20:00, Κυρ. 10:00-20:00