Τι καλύτερο από καλοκαιρινά cocktails στο μπαλκόνι; Εμείς συναντήσαμε 3 barladies και φτιάξαμε κοκτείλ με Mataroa Gin. Εσείς μένει να ακολουθήσετε τα βήματα!
Έχοντας στην καλοκαιρινή μας φαρέτρα το Mataroa Gin, δώσαμε ραντεβού στο εντυπωσιακό Avra Bar, του Four Seasons Hotel Astir Palace με τρεις από τις πλέον καθιερωμένες γυναίκες mixologists. Τη Διονυσία Σακελλαρίου, τη Μαίρη Ταλαιπώρου και την Αγάπη Πετροπούλου. Το αποτέλεσμα: έξι συνταγές με cocktail για όλα τα γούστα και τις συνήθειες, που θα απογειώσουν τις φετινές καλοκαιρινές μας στιγμές.
Mataroa Gin for the Summer
Ψάχνοντας το ελληνικό spirit που κάνει γκελ με το καλοκαίρι, ξεχωρίσαμε το Mataroa Gin. Κάθε γουλιά έχει το χάρισμα να μας κάνει μια φρέσκια βόλτα στη Μεσόγειο. Τόσα αρώματα βοτάνων και δροσερών φρούτων, καλά ενσωματωμένο αλκόολ και πλούσιο στόμα, γίνονται καμβάς για να προμοτάρουν κλασικές συνταγές cocktail και όχι μόνο.. Δεν είναι τυχαίο ότι φιγουράρει στα πιο ψαγμένα bar της Αθήνας, πρωταγωνιστεί στις μπάρες των νησιών και έχει απλωθεί πέρα από τα σύνορα.
Γι’ αυτούς τους λόγους, το βάλαμε στη λίστα μας με τα summer essentials, και επειδή πέρα από σκέτο, ιντριγκάρει και στις μίξεις, κλείσαμε ραντεβού στο σικ και καλοκαιρινό σκηνικό του Avra bar, με τρεις γυναίκες που έχουν προσφέρει πολλά στο εγχώριο bartending, έχουν διανύσει χιλιόμετρα στις μπάρες, μετράνε πολλές επιτυχίες και βραβεύσεις, και δε σταματούν να εξελίσσονται και να εμπνέουν.
Η επίσκεψη στο Avra Bar
Η Διονυσία Σακελλαρίου, η Μαίρη Ταλαιπώρου και η Αγάπη Πετροπούλου μπήκαν πίσω από το bar στο Four Seasons Hotel Astir Palace, και η κάθε μία δημιούργησε από δυο συνταγές με σκοπό να περάσουμε καλά, είτε μείνουμε στην Αθήνα, είτε φύγουμε για διακοπές. Οι προτάσεις τους είναι στα μέτρα μας, ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς όλα τα ποτά και να περάσουμε ένα απόγευμα στον κήπο, ή ένα βράδυ με φίλους στην παραλία, με έναν τρόπο που ξεφεύγει από την πεπατημένη.
Δείτε αναλυτικά παρακάτω τις συνταγές που μας έδωσαν στο τετ α τετ μας οι experts, και διαλέξτε αυτή που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και την περίσταση. Όλες οι προτάσεις έχουν σα βάση ό,τι αγαπάμε να πίνουμε τους ζεστούς αυτούς μήνες. Από νόστιμα punch, αναπάντεχα Martini, δροσερά fizz, πρωτότυπα Bloody Mary, μέχρι ευφάνταστα highball.
Οι barladies και οι συνταγές
Διονυσία Σακελλαρίου
H Διονυσία ξέρει πώς να καταλαμβάνει την μπάρα, όπως και πώς να γεμίζει την σκηνή με το ταλέντο και το χαμόγελο της. Σπουδές στην υποκριτική, συμμετοχή σε σημαντικές παραστάσεις και μια πορεία με δάφνες πίσω από διακεκριμένες και βραβευμένες μπάρες (βλέπε The Ζillers και Pere Ubu). Ως πολυτάλαντη, ξέρει να αφήνει το στίγμα της και να αξιοποιεί τα προτερήματα του κάθε spirit. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα της, οι ρόλοι της ως brand ambassador του Campari και του Mataroa Gin.
Σε κάθε συνεργασία έβαλε την πινελιά της και άλλαξε τα δεδομένα στον ανδροκρατούμενο χώρο των ambassadors. Τα cocktails της διακρίνονται πάντα από φινέτσα, καινοτομία και ωραία σερβιρίσματα. Φέτος, θα τη βρούμε σε μια συνεργασία έκπληξη με τη γνωστή εταιρία επαγγελματικού εξοπλισμού Egem, ως πολύτιμο συνεργάτη-σύμβουλο για τα bar. Στις summer συνταγές που μας προτείνει, χρησιμοποιεί gluten και lactose free υλικά, ώστε να μπορούν όλοι να τα απολαύσουν χωρίς περιορισμούς.
Οι συνταγές
Milky Way
Υλικά:
200ml Mataroa Gin
100ml kernel (λικέρ μαχλέπι)
200ml γάλα χωρίς λακτόζη
50ml cordial καφίρ και λάιμ
1 στικ smashed lemongrass
4 φύλλα καφίρ λάιμ
4 κόκκοι πιπέρι σετσουάν
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός του Mataroa Gin) σ’ ένα vacuum bag και το σφραγίζουμε, αφήνοντάς το στο ψυγείο για 6 ώρες να αρωματιστεί. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε κανάτα, χρησιμοποιώντας ένα fine strainer. Έπειτα, προσθέτουμε το Mataroa Gin και ανακατεύουμε. Για να το διατηρήσουμε δροσερό, παγώνουμε το σκεύος εξωτερικά με πάγο, τοποθετώντας το σε μια σαμπανιέρα. Σερβίρουμε με πάγο και ένα φύλο καφίρ λάιμ.
Επίσης, όταν είσαι σε καλοκαιρινό mood το θες το δροσερό σου Martini 🍸. Μια παραλλαγή του λοιπόν:
Αnasa
Υλικά:
50ml Mataroa Gin
7ml eau de vie αχλάδι (απόσταγμα)
7ml macho (liqueur μήλο)
1 drop crème de cassis
Εκτέλεση: Σε ένα mixing glass ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη σταγόνα του crème de cassis. Φτάνουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία και σερβίρουμε σε ποτήρι Μαρτίνι χωρίς πάγο και στη συνέχεια προσθέτουμε και το drop. Γαρνίρουμε μ’ ένα βρώσιμο λουλούδι. Το συγκεκριμένο είναι φτιαγμένο από βρώσιμο ρυζόχαρτο και χρώμα ζαχαροπλαστικής (κατάλληλο για κοιλιοκάκη, καθώς το ρύζι είναι από τα επιτρεπτά τρόφιμα). Η ιδέα της γαρνιτούρας είναι της ομάδας του Αvra Βar που μας φιλοξένησε.
Μαίρη Ταλαιπώρου
Η Μαίρη είναι σίγουρα μια φιγούρα που ξεχωρίζει, όχι μόνο για την εντυπωσιακή της εμφάνιση, αλλά και για το αναμφισβήτητο ταλέντο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που δημιούργησε μια νέα πολύ επιτυχημένη κατηγορία, αυτή των Nikkei cocktails. Οι συνταγές της δεν είναι καθόλου συνηθισμένες, έχουν ταυτότητα και καταφέρνουν να αξιοποιούν δύσκολα και πολλές φορές άγνωστα υλικά της Ιαπωνικής και Περουβιανής κουζίνας. Στο Nikkei Peruvian Resto-Bar έχει φτιάξει και φέτος το καλοκαίρι, έναν κατάλογο υψηλών προδιαγραφών, που σε εκπλήσσει με τις τεχνικές, την ευρηματικότητα και την νοστιμιά. Συγκεκριμένα, η λίστα είναι χωρισμένη σε 3 διαφορετικές κατηγορίες.
Πρώτη είναι αυτή που η ίδια καθιέρωσε, τα δροσερά Nikkei Sours, ακολουθούν οι Bubbles επιλογές -3 συνταγές με homemade ανθράκωση-, και τέλος τα Signature cocktails, με εξαιρετικές αναβαθμισμένες προτάσεις κλασικών, όπως το Negroni με χρυσάνθεμο και ροδάκινο. Αντίστοιχες αξιόλογες προτάσεις έχει κάνει για το Pacifico by Nikkei στη Ζάκυνθο (το οποίο επισκέπτεται συχνά) και οι τυχεροί που βρίσκονται εκεί μπορούν να δοκιμάσουν κάποιο από τα cocktails ημέρας που φτιάχνει εκείνη τη στιγμή. Γενικά το καλοκαίρι είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, ταξιδεύοντας με την Schweppes για νέα προϊόντα και συνέδρια ή επισκεπτόμενη την Ίο, καθώς έχει επιμεληθεί την upper cocktail λίστα του Bamboo Bar Restaurant. Μια λίστα γεμάτη πρωτότυπα sours και spritzes. Όταν καταφέρνει να ξεκουραστεί, απολαμβάνει ένα Summer Daiquri.
Οι συνταγές:
Ugly Tomatoes
Υλικά:
50ml Mataroa Gin
15ml φρέσκο λάιμ
10ml cordial περγαμόντο
25ml κίμτσι
110ml καθαρισμένη ντομάτα με παντζάρι και raspberry
γαρνιτούρα παντζάρι, μπισκότο και takuan
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και προσθέτουμε την γαρνιτούρα.
Anthemoessa Fizz
Υλικά:
50ml Mataroa Gin
20ml φρέσκο λάιμ
25ml bhutan berry cordial
25ml ασπράδι αυγού
Schweppes ροζ γκρέιπφρουτ
λεμόνι και θυμάρι
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από τη Schweppes ροζ γκρέιπφρουτ και σερβίρουμε. Συμπληρώνουμε τη Schweppes και γαρνίρουμε με λεμόνι και θυμάρι.
Αγάπη Πετροπούλου
Η Αγάπη εδώ και 7 χρόνια βρίσκεται στο A for Athens και στο 360 cocktail bar κάνοντας τέτοια φοβερή δουλειά ως bar manager, που αξίζει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Ο τελευταίος κατάλογος που υπογράφει με τίτλο Heart vs Brain, είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ενδιαφέροντες της πόλης. Περιλαμβάνει δέκα κεντημένα cocktails, 5 για κάποιο συναίσθημα και 5 που το αντικρούουν με βάση τη λογική. Το Cupid, o φτερωτός άγγελος του έρωτα, εμπνευσμένος από τον διάσημο πίνακα του Μποτιτσέλι, παντρεύει τη μαστίχα με λευκή σοκολάτα, βούτυρο κακάο και φράουλες. Το αντίθετό του, ο Hermit, ο ερημίτης-ο μοναχός, ο άνθρωπος που δεν ερωτεύεται, επηρεασμένο από τις διατροφικές συνήθειες των μοναχών, συνδυάζει βότκα με ελαιόλαδο και homemade μεσογειακό βερμούτ.
Το ίδιο συναρπαστικό είναι και το επόμενο ζευγάρι. Το Hope, με βάση το κλασικό cocktail πενικιλίνη, εμπλουτισμένο με ένα μοναδικό σπιτικό σιρόπι από καβουρδισμένα φουντούκια, έχει ως άλλη όψη το Realism, ένα απίστευτα πρωτοποριακό cocktail με ρίζα ρατατούι, που δίνει νέα διάσταση και πολλαπλά επίπεδα στο Bloody Mary. Συναρπαστικό επίσης είναι το ντουέτο της Νοσταλγίας, ένα cocktail που μας γυρνάει στην παιδική μας ηλικία, με γεύση ρυζόγαλου και γλυκόπικρο lolipop, με το αντίθετό του Λήθη, με εκρηκτικές νύξεις μανιταριού, blue cheese και αγαύης. Πέρα από την σύλληψη του κόνσεπτ, κάθε cocktail πραγματικά έχει δουλευτεί σε κάθε του λεπτομέρεια και αποτελεί ωδή στην δημιουργικότητα.
Οι συνταγές:
Laura’s martini
Υλικά:
50ml Mataroa Gin
15ml φρέσκο χυμό λεμόνι
φλούδα από λάιμ
50ml exotic mix *
* Μέθοδος για exotic mix: Παίρνουμε 150 ml χυμό ακτινίδιο και 100gr από τη σάρκα ενός πεπονιού. Τα αναμειγνύουμε καλά σε ένα μπλέντερ με 100gr ζάχαρη καρύδας (ή απλή αν δεν έχετε καρύδας). Σουρώνουμε και εμφιαλώνουμε σ’ ένα μπουκάλι.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το exotic mix με τα υπόλοιπα υλικά σ’ ένα shaker και σερβίρουμε σε ποτήρι coupe γαρνίροντας με τη φλούδα του λάιμ.
Wet Highball
Υλικά:
50ml Mataroa Gin
35ml almond orgeat
10ml pony and jigger kernel (λικέρ μαχλέπι)
10ml φρέσκο χυμό λάιμ
20ml γάλα καρύδας
10ml vinsanto
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο, ανακατεύουμε καλά και έπειτα σουρώνουμε από φίλτρο καφέ. Σε ένα παγωμένο highball, προσθέτουμε το κοκτέιλ μας με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Απογεμίζουμε με σόδα και από πάνω ρίχνουμε 10ml vinsanto.