fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Voukakrato: Η τέχνη του μεζέ συναντά τις ανοιχτές φωτιές στη Θεσσαλονίκη
Voukakrato

Voukakrato: Η τέχνη του μεζέ συναντά τις ανοιχτές φωτιές στη Θεσσαλονίκη

Ένα new age μεζεδοπωλείο με ανοιχτές φωτιές και γάστρες στον ξυλόφουρνο, το Voukakrato, επαναφέρει την τέχνη του μεζέ με σύγχρονους όρους και μοντέρνα αισθητική.

 

Εδώ και λίγες ημέρες, στη θαλασσινή γειτονιά του πεζόδρομου της Καλαποθάκη στη Θεσσαλονίκη, έκαναν την εμφάνισή τους μεγάλες ανοιχτές φωτιές, ξυλόφουρνοι και γάστρες, πλάι σε ταψιά με παραδοσιακές πίτες. Στο Voukakrato, ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο όπως αρέσκεται να το χαρακτηρίζει ο ιδιοκτήτης του Νίκος Τσομπανίδης, θα συναντήσετε τις φυλές της πόλης να τσιμπολογούν τα μεσημέρια, και να κλείνουν το βραδινό τους τραπέζι για μια διαφορετικού τύπου εστιατορική έξοδο.

Voukakrato Θεσσαλονίκη

Γνωστός στο κοινό της πόλης από τα πολλά χρόνια πίσω από τους πάγκους και ανάμεσα στα τραπέζια του διαχρονικού ουζερί Αγορά στην Καποδιστρίου, ο Νίκος πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τον δικό του χώρο σε μια προσπάθεια να ενώσει την κουλτούρα του μεζέ μέσα από τη μαγειρική σε ανοιχτές φωτιές και φούρνους, με την αύρα ενός αστικού εστιατορίου.

Voukakrato Θεσσαλονίκη
Πηγή: Instagram

Voukakrato λοιπόν, από τη λέξη Βούκα, ο άρτος της θείας ευχαριστίας στα βυζαντινά χρόνια, και Άκρατος από τον άκρατο (ανόθευτο) οίνο της θείας μετάληψης. Εξού και το καλωσόρισμα στο εστιατόριο γίνεται με το δικό τους προζυμένιο ψωμί και κόκκινο κρασί, στο οποίο προτρέπουν τον επισκέπτη να βρέξει προτού το δοκιμάσει.

Voukakrato Θεσσαλονίκη

Το πρώτο στοιχείο που τράβηξε το βλέμμα μου μπαίνοντας στο Voukakrato, ήταν η μεγάλη ξύλινη στρωμένη με σουπλά μπάρα, που περίμενε τους πρώτους επισκέπτες να γεμίσουν τα σκαμπό της. Οβάλ με απρόσκοπτη ματιά στα όσα διαδραματίζονται στα τηγάνια και τις κατσαρόλες πάνω από την φωτιά, κρατά “sine dubio” μια προνομιακή θέση στον χώρο και γεμίζει με την στιβαρή παρουσία της, τον μακρύ διάδρομο που απλώνεται από την κεντρική είσοδο. Μέσα στην ανοιχτή κουζίνα και πάνω από τις φωτιές, βρίσκεται o Νίκος Τσομπανίδης μαζί με δυο νέα και ταλαντούχα παιδιά, την Χριστίνα Μάου και τον Απόστολο Τσαχτσίρα.

Voukakrato Θεσσαλονίκη φαγητό
Ρεβυθάδα στη γάστρα με κρίταμο και γαρίδες.

H ψαροφαγική κατεύθυνση της κουζίνας στο Voukakrato, είναι ευδιάκριτη και απεικονίζεται κυρίαρχα μέσα από τις προτάσεις ημέρας, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη διαθέσιμη πρωινή ψαριά. Από τις επιλογές ημέρας, το βλέμμα μου τράβηξε ευθύς εξαρχής μια σκορπίνα αγιορείτικη στον ταβά. Ακολούθησε μια ρεβυθάδα στη γάστρα με κρίταμο και γαρίδες, ένα εμβληματικό και πολύ δημοφιλές πιάτο από την εποχή του ουζερί Αγορά.

Voukakrato Θεσσαλονίκη φαγητό
Φασόλια στο πήλινο με γαλομυζήθρα, ζοχιές και μπούκοβο.

Οι επιλογές στην κάρτα ημέρας πολλές. Πάρα πολλές θα τολμούσα να πω, τόσο ώστε να μη μοιάζουν με επιλογές ημέρας, αλλά με μια στάνταρντ σελίδα του καταλόγου. Ανάμεσά τους  θα δείτε τηγανητά και ψητά ψάρια στις ανοιχτές φωτιές, αχνιστά και καπνιστά, αλλά και κάποιες ιντριγκαδόρικες επιλογές κρεάτων, όπως ένα συκώτι μοσχαρίσιο με πουρέ καραμελωμένου κρεμμυδιού με έντονα καπνιστή αίσθηση, και μια τραχανόσουπα με αρνάκι και κατσικίσιο τυρί. Από ένα εστιατόριο με αυτό το προφίλ, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι παραδοσιακοί μεζέδες, όπως η λεπτοκομμένη μοσχαρίσια γλώσσα, ένας καγιανάς με καβουρμά, τα φασόλια στο πήλινο με γαλομυζήθρα, ζοχιές και μπούκοβο, μια λακέρδα και καπνιστό σκουμπρί.

Voukakrato Θεσσαλονίκη φαγητό
Λαχανοντολμάς με γαρίδα τσορίθο και τραχανά.

Οι μεζέδες στο Voukakrato όμως, συνυπάρχουν αρμονικά με πιο σύνθετες δημιουργίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο λαχανοντολμάς με γαρίδα τσορίθο και τραχανά, και οι πατάτες στη φωτιά με αυγοτάραχο και βούτυρο σύκου. Πολλές και οι επιλογές σε τυριά από ολόκληρη την Ελλάδα. Ταλαγανι, γωνιανή, ελληνική βουβαλίσια μπουράτα, αρσενικό Νάξου και βολάκι Ανδρου. Άλλα περνούν πάνω από την φωτιά, άλλα μπαίνουν στον φούρνο και άλλα σερβίρονται στην καθαρή, ανέγγιχτη μορφή τους.

Voukakrato Θεσσαλονίκη

Το Voukakrato αν και διανύει μόλις τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, μου άφησε μια αξιοπρόσεκτη αίσθηση σταθερότητας. Μικρά γευστικά σφάλματα υπάρχουν, είναι όμως αρκετά νωρίς για κριτικά σχόλια. Από την άλλη, ο κατάλογος παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος επιλογών, πράγμα που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση ως προς την μαγειρική συνέχεια σε καθημερινή βάση. 

Voukakrato
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Καλαποθάκη 6,Θεσσαλονίκη, 546 24
Τηλ: 2310 220059
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-23:30
Τιμή: 25-50€ (χωρίς το ποτό)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα