Πού θα πιούμε καλή craft μπύρα στην Αθήνα; Γιατί η craft έχει βρει τη θέση της δίπλα στο γνωστό και αγαπημένο περιπτερόμπυρο; Τελικά τι είναι η craft μπύρα και τι την κάνει τόσο ξεχωριστή;
Τι θέλει να πιεί ο μέσος Έλληνας μέσα στο κατακαλόκαιρο (εκτός από cocktail); Παγωμένη μπύρα. Πας περίπτερο, φορτώνεις μερικές να βγει ο καύσωνας και μια χαρά. Τα τελευταία λίγα χρόνια όμως, η μικροζυθοποιία έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι και λέξεις όπως ipa, neipa, imperial stout βγαίνουν όλο και πιο συχνά από το στόμα του συνειδητοποιημένου μπυρόφιλου. Σε γενικές γραμμές και χωρίς πολλά πολλά, η craft μπύρα είναι χειροποίητη και παράγεται από μικρές έως πολύ μικρές ζυθοποιίες με έμφαση σε ιδιαίτερες τεχνικές και λυκίσκους που δίνουν στη μπύρα αυτό το θαμπό αρκετές φορές χρώμα. Μαγαζιά για ψαγμένες μπύρες στην Αθήνα πολλά και αξιόλογα. Προς το παρόν, θα αναφερθώ στα 4 πρώτα που κατάφερα να επισκεφτώ στην Ιουλιάτικη Αθήνα-Mordor, και έπεται συνέχεια.
Αλχημιστής
Το 2015 ο Αλέξανδρος Λούντος μαζί με τον αδερφό του Νίκο, άνοιξαν στην Πετρούπολη τον Αλχημιστή, σ’ ένα χώρο 65 τ.μ που μέσα χώρεσαν 11 κάνουλες και κουζίνα..Έγινε ένας πανικούλης από κόσμο και κάτι μήνες αργότερα, μεταφέρθηκαν λίγους δρόμους παραπάνω, σ’ ένα ευρύχωρο και προσεγμένο μαγαζί που εκτός από τη feelgood σάλα του, μπορείς να επιδοθείς σε μπυροποσίες στα εξωτερικά του τραπέζια ή στην αυλή του. Πλέον οι βρύσες είναι 21 και οι ετικέτες σε κουτάκια πάνω από 100, με τις περισσότερες να είναι δικές τους εισαγωγές. Με το δίδυμο αδερφάκι τους, το Beer Punch, εισάγουν μπύρες απευθείας από το εξωτερικό και πολλές από αυτές τις βρίσκουμε σε αρκετά μαγαζιά με καλή μπύρα.
Όση ώρα κουβεντιάζαμε με τον Αλέξανδρο για τα το «αφεντικό» και τα live του (Bruce Springsteen για τους αμύητους), παρατήρησα 2 πράγματα: το stand για τον dj που παίζει Πέμπτη με Σάββατο και στα διάφορα events, και ένα πόστερ του Freddie Mercury. Γενικά, ένα μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να ρίχνει μεγάλο βάρος στη μουσική και ο Αλχημιστής το κάνει και με το παραπάνω. Και επειδή καλή η craft μπύρα, αλλά αν συνοδεύεται και από mouth watering pub food είναι ακόμα καλύτερη, στο μενού παίζουν νόστιμα πιάτα για πεινασμένους. Από τα αστέρια του καταλόγου είναι και η homemade pizza, που τις Δευτέρες έρχεται μαζί με μια μπύρα κέρασμα.
Κατάλογος μπύρας (untappd): https://untappd.com/v/alchimistis/10663505
Διευθ: 25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη / Τηλ: 697 6292604 / Ωράριο: καθημ. 18:30-02:30, Παρ-Σαβ 18:30-03:30
The Dog‘s Place
Το The Dog‘s Place αυτοπροσδιορίζεται ως all day craft beer bar και αυτό ακριβώς είναι. Μπορεί να ξεχωρίζει για τη μπύρα του, αλλά το πρωί θα δεις πολλούς κατοίκους των Πετραλώνων και πέριξ να πίνουν τον καφέ τους. Πάνω στην πλατεία Μερκούρη, είναι new entry στη σκηνή της craft μπύρας, μιας και άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2022 και φιλοξενεί 24 taps, με παραπάνω από τα μισά να αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα, στη λογική του να συστήνουν καινούργιες craft μικροζυθοποιίες κάθε μήνα. Όσο για τα κουτάκια και τις φιάλες, είναι πάνω από 250 και αρκετά τα εισάγουν από Αγγλία και Σκωτία.
Γενικά, το The Dog’s Place πατάει αρκετά πάνω στη λογική των brewdog bars και οι ντυμένοι με graffiti τοίχοι του, έχουν μια ενδιαφέρουσα street art αισθητική. Από μουσικές, οι επιλογές κινούνται σ’ ένα κράμα από Punk, Dark Wave, Minimal Synth και πάει λέγοντας. Όσο έπινα τη φρουτώδη IPA, Neal Gets Things Done πάντως, άκουγα Social Distortion και Rancid αν αυτό σας λέει κάτι.. Για τη λιγούρα από την άλλη, εκτός από τα αγαπημένα πατατάκια, αξίζει να δοκιμάσετε τις πίτσες, αλλά και τη extra large mix grill ποικιλία.
Κατάλογος μπύρας (untappd): https://untappd.com/v/the-dogs-place/11721454
Διευθ: Ανταίου 3, Αθήνα (Πετράλωνα) / Τηλ: 213 0122215 / Ωράριο: καθημ. 10:00-02:00
Tales of Ales
Άνοιξε το 2018 στον πεζόδρομο της Μιλτιάδου στο κέντρο της Αθήνας, από τον Κώστα Φραντζέσκο και τον Άγη Κοντό. Το νέο κυκλοφόρησε σε χρόνο dt και λίγο αργότερα, έγινε meeting point για τους μπυράκηδες της πρωτεύουσας. Βέβαια λόγω θέσης, εκτός από τους πολλούς πιστούς θαμώνες, συναντάς και διψασμένους για καλή craft μπύρα τουρίστες. Στο Tales of Ales, ειδικά τώρα που παίζει λιβάκος, μπορείς να αράξεις άνετα στα εξωτερικά stands, αλλά όσοι εκτιμούν μια ωραία μπάρα θα τους τραβήξει το old school εσωτερικό του. Φάση American bar, με το ξύλο να κυριαρχεί και αρκετά new age στοιχεία, χωρίς όμως την ενοχλητική μεταμοντέρνα επιτήδευση.
Από ετικέτες σε μπύρες θα βρείτε γύρω στις 150-200, αλλά αν χαωθείτε και δε ξέρετε ποια να πρωτοδοκιμάσετε, παίζει βοήθεια. Μιλώντας με τον Κώστα για τις μπύρες στις 10 κάνουλες, μου είπε ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι σταθερό και ότι τόσο τα βαρέλια όσο και τα κουτάκια είναι σε διαρκές rotation με εγχώριες, Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες craft μπύρες. Θα ακούσετε από μαύρες μέχρι rock μουσικές, ενώ υπάρχουν και οι φορές (ανάλογα τα κέφια) που αξιοποιείται και το πικάπ στην κουλτούρα του bring του your own vinyl. Μπορεί να μην έχουν κουζίνα, αλλά αν έχετε όρεξη, παραγγέλνετε από τη Mozzart pizza με την οποία συνεργάζονται. Και ένα hint: το διάσημο πλατό τυριών και αλλαντικών, επιστρέφει από Σεπτέμβρη.
Κατάλογος μπύρας (untappd): https://untappd.com/v/tales-of-ales/8305476
Διευθ: Μιλτιάδου 19, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 3252540 / Ωράριο: καθημ. 14:00-24:00, Παρ-Σαβ 12:00-01:00, Κυρ 16:00-24:00
Tap 27
New kid on the block για το Παγκράτι, το Tap 27, άνοιξε τον Νοέμβριο του 2022. Ο εσωτερικός χώρος, μικρός και minimal -ό,τι πρέπει για socializing-, αλλά πολύ σωστά αξιοποιημένος σε κάθε του σπιθαμή. Για όσους δε μπορούν να κάτσουν πολύ ώρα σ’ ένα σημείο βέβαια, το πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί με τα stands, είναι πολύ παραπάνω από ευρύχωρο. Στο tap room συναντήσαμε τον Παναγιώτη Κρίκη, που εκτός από το να βρίσκεται πίσω από τη μπάρα, τα τελευταία 3 χρόνια είναι και ο άνθρωπος πίσω από τη gypsy brewery “Μustaki”, βράζοντας 2 πολύ διαδεδομένες craft μπύρες: την Τσιγγάνα, μια session IPA και μια ιδιαίτερη Pilsner, τη Μεξικάνα.
Οι 12 κάνουλες του Tap 27 και οι περίπου 65 ετικέτες από κουτάκια που βρίσκουμε στα ψυγεία του, σίγουρα καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα από μπύρες. Ο Παναγιώτης γενικά, από τους πιο ευχάριστους και ατακαδόρους τύπους που έχω συναναστραφεί σε μαγαζί, κάνει την ώρα που περνάς εκεί πραγματικά ευχάριστη. Και επειδή η craft νοοτροπία δεν υπάρχει μόνο στη μπύρα, εντόπισα σε μια γωνιά τα vegan σαπούνια Καβρόν και Τσόυπρα, από την εταιρεία Soap Up Project που στα συστατικά τους χρησιμοποιούν τη Μεξικάνα και τη Τσιγγάνα αντίστοιχα, και χειροποίητη μαρμελάδα με μανταρίνι Χίου από την nature handcrafts. Στα της μουσικής, τα punk (κυρίως) ακούσματα που επιλέγει ο Παναγιώτης, ανεβάζουν τη διάθεση.
Κατάλογος μπύρας (untappd): https://untappd.com/v/tap-27-athens/11682386
Διευθ: Ερατοσθένους 27, Αθήνα (Παγκράτι) / Τηλ: 210 7516849 / Ωράριο: καθημ. 18:00-01:00
Ακολουθεί το part 2 της βόλτας, όταν δροσίσει όμως λίγο ο καιρός. Προς Σεπτέμβρη μεριά.. Μέχρι τότε καλές μπύρες!