Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, εκδηλώσεις. Βγήκαμε, δοκιμάσαμε, συζητήσαμε, ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε όλα όσα ξεχωρίσαμε και αξίζει να εντάξεις στο πρόγραμμά σου. Μην κάθεσαι σπίτι λοιπόν, #ΒγεςΕπιτέλους.
Το απόλυτο SOS την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου
Το Σπιρτόκουτο, μεταμορφώνεται σε μιούζικαλ, βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και ήδη σαρώνει.
Η ταινία βγήκε πριν από 20 χρόνια στους κινηματογράφους και μίλησε για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικογένειας με τρόπο που δεν είχε μιλήσει κανείς Έλληνας κινηματογραφιστής μέχρι τότε. Στην πορεία και μέχρι σήμερα πολλές ατάκες της έγιναν συνθήματα στους τοίχους, ποπ αναφορές, τσιτάτα. Ο Οικονομίδης προοικονόμησε τότε μια συνθήκη για την ελληνική οικογένεια και δεν είναι σπάνια πλέον η χρήση της φράσης «Σπιρτόκουτο γίναμε». Το «Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή σηματοδοτεί την πρώτη σκηνοθετική δουλειά στη Στέγη του ηθοποιού Γιάννη Νιάρρου, ο οποίος έχει τιμηθεί με το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» (2018) για την ερμηνεία του στο έργο «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη στο Εθνικό Θέατρο. Περισσότερα, εδώ.
Για τα υπόλοιπα SOS της εβδομάδας, δες εδώ την ατζέντα της εβδομάδας που τρέχει.
Τι έρχεται την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Νοεμβρίου
«Εδώ Λιλιπούπολη» στο Μέγαρο Μουσικής
«Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια: η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών που έγραψαν, πάνω σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου.
Δύο παραμυθένιες βραδιές, το Σάββατο 3 (ώρα έναρξης: 20.00) και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου (19.00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, γεμάτες όνειρα και αναμνήσεις που θα ζωντανέψουν μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου. Συμμετέχουν η Παιδική–Νεανική Χορωδία Rosarte, την οποία δίδαξαν η Ρόζη Μαστροσάββα και η Όλγα Αλεξοπούλου, και το σύνολο Ventus Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου.
Περισσότερα, εδώ.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Θέατρο Εμπορικόν
Στο θέατρο «Εμπορικόν» ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας καταπιάνεται στη νέα θεατρική σεζόν με τη γνωστή κωμωδία – αίνιγμα του Μολιέρου, Ο Μισάνθρωπος. Η αιχμηρή γραφή του Μολιέρου, η αδυσώπητη σάτιρά του στη συντηρητική υποκρισία της εποχής του και η εμμονή του στην κωμωδία ως το πιο ισχυρό όπλο για την κοινωνική κριτική τον καθιστούν έναν διαχρονικά εμβληματικό συγγραφέα που «αναπνέει» στο σήμερα παρά τα 400 χρόνια που πέρασαν από τη γέννησή του.
Τον Μισάνθρωπο ενσαρκώνει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και τη Σελιμέν η Ευγενία Σαμαρά. Ορόντ, ο αντεραστής του Μισάνθρωπου, ο Στέλιος Ιακωβίδης. Στον ρόλο της Αρσινόης, της αντίζηλης της Σελιμέν, η Αθηνά Μουστάκα. Μνηστήρες της Σελιμέν, ο Θάνος Μπίρκος και ο Αυγουστίνος Κούμουλος. Ο Αλέξης Φουσέκης και ο Κυριάκος Σαλής, φίλοι του Ζευγαριού. Και τέλος η Φωτεινή Αθερίδου με δικά της σατιρικά κείμενα σε ρόλο σχολιαστή που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων του έργου.
Περισσότερα, εδώ.
Ντερμπεντέρισσα με την Κατερίνα Βρανά
Ποια είναι τα τέσσερα μοναδικά επαγγέλματα που δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα; Ποια είναι η πιο κολλητή άσπονδη φίλη της που την ακολουθεί σαν στόκερ παντού τις πιο ακατάλληλες στιγμές; Πώς ένα καινούριο ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες μπορεί να φτιάξει τη μέρα σου; Γιατί, ενώ οι καιροί αλλάζουν, οι ενδυματολογικές επιλογές των ανδρών περιορίζονται; Ξέρετε μήπως αν υπάρχει μια λέξη που να εμπεριέχει όλες τις ιδιότητες μιας δυναμικής, έξυπνης, αλανιάρας και θαρραλέας γυναίκας; Η Κατερίνα Βρανά, μετά από έναν μήνα δοκιμής νέου υλικού και με την πολύτιμη βοήθεια του κοινού, είναι έτοιμη να παρουσιάσει την καινούρια solo stand-up comedy παράστασή της από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο θέατρο Αργώ.
Με την μοναδική, χαρακτηριστική της ματιά, η Κατερίνα εξετάζει πώς αισθάνεται η ίδια ως γυναίκα και ως κωμικός με τα στερεότυπα και τις έμφυλες προκαταλήψεις, πώς και αν η αναπηρία έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα της, την θηλυκότητά της, την σεξουαλικότητα και το χιούμορ της, ενώ μιλά για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες χαρές που μπορούν να σου φτιάξουν την ημέρα.
Μια βαθιά ειλικρινή και απολαυστικά αστεία παρατήρηση όσων ζούμε σήμερα και συχνά δεν θίγουμε, ιδωμένα μέσα από το απίθανα κωμικό φίλτρο της Κατερίνας Βρανά. Της φίνας, της ντερμπεντέρισσας.
Περισσότερα, εδώ.
Έλλη Πασπαλά στο Θέατρο Άλσος
Ύστερα από απουσία δύο ετών, η Έλλη Πασπαλά επιστρέφει στη μουσική ζωή της πόλης με την παράσταση “Elly loves jazz – Vol.2” για τέσσερεις Δευτέρες στο Θέατρο Άλσος. Η παράσταση “Elly loves Jazz”, μία παράσταση αφιερωμένη στην τεράστια μουσική παράδοση της jazz και στα θρυλικά τραγούδια που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μάγεψε το αθηναϊκό κοινό. Σύντομα όμως αναγκάστηκε να σταματήσει απότομα λόγω των lockdown.
Έτσι αυτό το χειμώνα, η Έλλη Πασπαλά επιστρέφει με την παράσταση “Εlly loves jazz – Vol.2”, με ανανεωμένο ρεπερτόριο και φρέσκια, δημιουργική ορμή, από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και για τέσσερεις μόνο Δευτέρες (21-28 Νοεμβρίου & 5-12 Δεκεμβρίου) στο θέατρο Άλσος.
Τραγούδια όπως το “Cry me river”, το “The man I love” και το “My funny Valentine” θα συνδυαστούν με αγαπημένα τραγούδια που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, όπως το “Fly me to the moon” και το “You don’t know what love is”, αλλά και με κάποια κλασικά της Έλλης Πασπαλά, όπως το “Ain’t no sunshine” και το “Lonely at the top”.
Περισσότερα, εδώ.
Σημείωσέ το από τώρα…
Αφού απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο και διακρίθηκε σε παγκόσμια world music charts, το μουσικό έργο «Lamenta» της Ξανθούλας Ντακοβάνου, που κυκλοφόρησε το 2021 σε όλο τον κόσμο από τη γαλλική εταιρία Quart de Lune, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 27 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Από την Ήπειρο στην Αβινιόν, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και πάλι πίσω, ο δίσκος εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου και ιδιαιτέρως το μοιρολόι, με επιρροές post-rock και world jazz. Διανύει έτσι ένα μουσικό ταξίδι που πραγματεύεται την απώλεια και το ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής από τον πόνο του αποχωρισμού μέχρι την κάθαρση, οδηγώντας εν τέλει σε ένα εκστατικό γλέντι επί σκηνής.
Το έργο χορογραφήθηκε από τους Βέλγους χορογράφους Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) κι έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.
Περισσότερα, εδώ.
Υ.Γ.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε νέα άτομα από 18 έως 25 ετών που ενδιαφέρονται για τον πολιτιστικό προγραμματισμό και την παραγωγή με στόχο τη δημιουργία του SNFCC Υouth Council, μιας δημιουργικής ομάδας 20 ατόμων, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια ενός ανεξάρτητου προγράμματος εκδηλώσεων, το οποίο θα εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ. Στόχος της δημιουργίας του SNFCC Youth Council, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είναι η ενίσχυση της ενασχόλησης των νέων ατόμων με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδηλώσεων που να τα αφορούν άμεσα και να τα εκφράζουν, ενώ, παράλληλα, τα προγράμματα αυτά θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τα ενδιαφέροντα της γενιά τους. Μία πρωτοβουλία που ξεχωρίζει. Περισσότερα, εδώ.