Με μια κίνηση ματ, πριν λίγο καιρό, Το Μπαρ στα Εξάρχεια μας σύστησε τη νέα του καλοκαιρινή αυλή. Αποστολή μας: να την εξερευνήσουμε και ίσως να σας μεταφέρουμε και ένα έξτρα hint..
Αν είστε ανάμεσα στους τυχερούς που δεν έφυγαν για long weekend σε κάποιο κοντινό νησί και έμειναν να απολαύσουν το τροπικό κλίμα της Αθήνας, καταλαβαίνετε ότι το να περπατάς μεσημεροαπόγευμα στη Μαυρομιχάλη στους 40φεύγα βαθμούς, είναι σα να προκαλείς τη μοίρα σου. Όπως και να χει, οι επιλογές ήταν δυο. Υπομονή μέχρι το σπίτι και ντους με παγάκια σε εμβρυακή στάση ή επιτόπια αναζήτηση παρέας για early drinks στο Μπαρ. Η απόφαση ήταν προφανής. Έχουμε ξαναμιλήσει για Το Μπαρ στα Εξάρχεια, παρόλα αυτά ένα update είναι απαραίτητο.
Μπαίνοντας, ο Αντώνης Μπούκας έκανε τις τελευταίες συνεννοήσεις με την ομάδα του για ένα event που είχε αναλάβει το γνωστό πια Three Dots & a Dash, που από το 2013 παρέχει υπηρεσίες bar catering και consulting. Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά βρήκα την ευκαιρία για μια μίνι ανάκριση. Μέχρι να τα πούμε με τον Αντώνη όμως, παρατηρούσα τον χώρο. Μινιμαλιστικό design, industrial λεπτομέρειες και ιδιαίτερη έμφαση στην εργονομία και τη λειτουργικότητα, με κάθε τετραγωνικό να έχει εκμεταλλευτεί. Και επειδή το καλό ποτάδικο φαίνεται και από τη μπάρα του, στο Μπαρ, απολαμβάνεις το σχετικό τελετουργικό, ακουμπώντας σε μάρμαρο Τήνου.
Το Μπαρ έκλεισε ένα χρόνο και το έναυσμα για το άνοιγμά του, ήταν τα Urban Cocktails που μέσα στη καραντίνα έφευγαν -και συνεχίζουν να φεύγουν- αέρα μέσω delivey από το παρασκευαστήριο του Three Dots & a Dash ένα στενό παραδίπλα. Η όλη λογική ήταν τα custom made cocktails: μπουκαλάκι με το σχετικό αλκοόλ και σακούλα vacuum που μπαίνει ο πάγος και η αποξηραμένη γαρνιτούρα. Όταν επιτέλους τελείωσε η καραντίνα, ο Αντώνης αποφάσισε να κάνει «τη ταρζανιά» όπως μου είπε, και να ανοίξει τον δικό του μαγαζί, που θα ενωνόταν μέσω ακάλυπτου (θα μιλήσω για αυτό σε λίγο..) με τον χώρο του Three Dots & a Dash.
Καλή η κουβέντα, αλλά επειδή ζεσταινόταν και όλο μου το είναι, όσο μιλούσαμε, ο Τάσος Ρίζος πίσω από τη μπάρα μου χτυπούσε μια Maimou, ένα signature cocktail με ρούμι, passion fruit, καρύδα, lime, βανίλια και bitters. Γενικά δεν είμαι των γλυκών γεύσεων, αλλά το συγκεκριμένο κρατούσε μια λεπτή γλυκόξινη ισορροπία, και δε μου έκανε εντύπωση όταν έμαθα ότι «ανήκει στα κοκτέιλ που έχουν φανατικό κοινό.». Γενικά το Μπαρ, προτείνει 13 signature cocktails (7 από αυτά έρχονται και σε mocktail) και πολλά all time classics σε τίμιες τιμές για την ποιότητά τους, με αρκετά να είναι value for money.
Η μεγάλη έκπληξη για μένα όμως, ήταν η αυλή του Μπαρ που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Καταρχήν, είναι οριακά «κρυφή». Εκεί δηλ που πίνεις το ποτό σου στη μπάρα και απολαμβάνεις τα homemade edamame (ή τα φιστίκια για τους αμετανόητους σαν και μένα), βλέπεις μια κίτρινη πινακίδα -που παρεμπιπτόντως φρόντισε να πάρει ο Αντώνης ως ενθύμιο από τον πρώην ιδιοκτήτη του διπλανού μαγαζιού που λειτουργούσε ως κάβα από το 1970, και γνώριζε από μικρό παιδί. Η πόρτα δίπλα στην επιγραφή οδηγεί σε μια ιδιαίτερη αυλή, όχι όμως με δέντρα, τροπικά φυτά και τα συναφή. Σε έναν αστικό κήπο, προσεγμένο και με πολύ καλή αξιοποίηση του ακάλυπτου χώρου, που συνήθως παραμελείται.
Λίγα τραπεζάκια, τα απαραίτητα φυτά, όμορφα λαμπιόνια και στυλιστικές επιλογές στους τόνους του κόκκινου, φτιάχνουν μια καλαίσθητη και urban ατμόσφαιρα που διεκδικεί να κάνει τα βράδια μας στο κέντρο της Αθήνας λιγότερο βαρετά. Κάπου εδώ να δώσω τα εύσημα στη Ιωάννα Μητροπούλου, που κατάφερε να αναδείξει πετυχημένα και τον παραμικρό χώρο. Μην ακούτε αυλή και τρέξετε καταμεσήμερο να βιώσετε summer vibes μέσα στη λαλάκα. Από αργά το απόγευμα όμως, είναι ότι πρέπει ακόμα και για after office drinks. Αυτός είναι και ο λόγος που συνέχισα τη κουβέντα μέσα, πίνοντας ακόμα ένα signature V Zombie, που συστήνω στους απανταχού λάτρεις του συγκεκριμένου κοκτέιλ.
Κουβέντα στη κουβέντα πήρα και ένα inside info.. Φήμες λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από αρχές Σεπτέμβρη, στο Μπαρ να παίζει και sushi. Το πλάνο δε περιλαμβάνει Ιάπωνα σεφ, αλλά κάπως θα φτάνει στο τραπέζι μας, στοιχείο που η πηγή μου με δέσμευσε να μην αποκαλύψω. Μέχρι τότε, η ποικιλία αλλαντικών και τυριών θα κάνει τέλεια τη δουλειά της για τα cravings που συνοδεύουν το ποτό. Αν είστε περισσότερο του κρασιού και της μπύρας πάλι, στον κατάλογο θα βρείτε μερικές αξιόλογες προτάσεις από κρασί και μπύρα ελλήνων μικροπαραγωγών.
Επειδή είμαι από αυτούς που ψάχνουν και το αρνητικό της υπόθεσης, ομολογώ ότι σε αυτή τη περίπτωση δυσκολεύτηκα πολύ. Το μόνο που θα πω, είναι ότι ο έτερος της παρέας ήρθε με όρεξη να πιεί το Bloody Victory, αλλά επειδή στη χώρα που ζούμε impossible is nothing, υπήρχε έλλειψη σε φρέσκιες ντομάτες.. Δε το λες και αρνητικό, μιας και πιστοποιεί την in house λογική του Μπαρ.
ΤΟ ΜΠΑΡ
All day bar
Διευθ: Μαυρομιχάλη 111, Αθήνα (Εξάρχεια), 114 72
Τηλ: 21 0360 0222
Ώρες λειτ: καθημ. 10:00-02:00, Παρ-Σαβ. 10:00-03:00, Κυρ. 13:00-02:00