Στους top τουριστικούς προορισμούς, η Τήνος, δεν ξεχωρίζει μόνο για την ομορφιά του τόπου, αλλά και για τις πολλές και καλές επιλογές για φαγητό. Μετά από αρκετές επισκέψεις στο νησί, συγκεντρώσαμε τα εστιατόρια που αξίζουν για την κουζίνα και το περιβάλλον τους.
Μπορεί μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Τήνος να προσέλκυε κυρίως θρησκευτικό τουρισμό, αλλά αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα γραφικά της χωριά, αλλά και οι επενδύσεις που έγιναν στον τομέα της γαστρονομίας, έβαλαν την Τήνο στον τουριστικό χάρτη και όχι μόνο. Τα μοναδικά προϊόντα που παράγει το νησί, όπως το τυρί καρίκι, η παλαιωμένη γραβιέρα του Συνεταιρισμού, η λούζα και άλλα αλλαντικά, αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα εστιατόρια που σας προτείνουμε.
Μαραθιά
Ένα από τα πιο παλιά και γνωστά εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής κουζίνας της Τήνου, η Μαραθιά, ανέβασε κατά πολύ τον γαστρονομικό πήχη του νησιού. Ιδιοκτήτης και εμπνευστής του, ο Μαρίνος Σουράνης, ο οποίος εφαρμόζει με την ομάδα του πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η ωρίμανση ψαριών σε ειδικούς θαλάμους. Πάνω στη θάλασσα, σ’ έναν προσεγμένο χώρο και χωρίς υπερβολές στο design, θα απολαύσετε στο ξύλινο deck μια μοναδική νησιώτικη ατμόσφαιρα και γαστρονομική εμπειρία. Αυτήν την εμπειρία εγγυάται και το μενού αλλά και ο υπεύθυνος Ευριπίδης Αποστολίδης ο οποίος έχει βραβευτεί για τη φιλοξενία που προσφέρει.
Ο chef Μιχάλης Μάρθας έχει φροντίσει για τις προσεγμένες γεύσεις του μενού, από το οποίο φυσικά και επιβάλλεται να δοκιμάσετε τα ψάρια, αλλά και τον τόνο ωρίμανσης που έρχεται με φύλλα σαλάτας, αβοκάντο και κρίταμο. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα πιάτα ημέρας που θα σας προτείνει το σέρβις. Όλα αυτά, συνδυάζονται τέλεια με ένα κρασί από την ενημερωμένη με κρασιά του τηνιακού αμπελώνα, wine list.
Διευθ: Άγιος Φωκάς, Τήνος / Τηλ: 22830 23249 / Ωράριο: 08:30-23:00
Bianco Beach House Restaurant
Το Bianco Beach House Restaurant, είναι ίσως το πιο premium beach bar του νησιού. Βρίσκεται στην παραλία Μπάλλος, περίπου 6 χλμ από τη Χώρα της Τήνου, και άνοιξε πριν από 3 χρόνια. Είναι απλωμένο σε τρία επίπεδα και μπορείτε να χαλαρώσετε στις αναπαυτικές ξαπλώστρες του, να πιείτε δροσερά cocktail στο bar του, και να απολαύσετε το γεύμα σας στον προσεγμένο χώρο που φιλοξενεί το εστιατόριο. Ένα εστιατόριο που δεν προσφέρει απλά ένα βασικό all day μενού όπως όλα τα beach bars, αλλά ξεχωρίζει με τις γευστικές του προτάσεις που συνδυάζουν άψογα τις τοπικές πρώτες ύλες με δημιουργικές τάσεις.
Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Ηλίας Κιαζόλι (γνωστός από το Master Chef), που μαζί με τον σεφ Ιωάννη Χαραλάμπους έχουν δημιουργήσει ένα μενού με έμφαση σε όσα προσφέρει απλόχερα η τηνιακή γη και θάλασσα. Το ποιοτικό κρέας και ό,τι μπαίνει στην κουζίνα, έρχεται από ντόπιους κτηνοτρόφους και παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το ταρτάρ μόσχου που είναι spicy τόσο όσο, τις αγκινάρες, την απολαυστική γαριδομακαρονάδα, αλλά και το σεβίτσε από λαυράκι.
Διευθ: παραλία Βουρνή, Τήνος / Τηλ: 698 6752100/ Ωράριο: 10:00-20:30
Napul’è Tinos
Το διάσημο, και ίσως το καλύτερο εστιατόριο με ιταλική κουζίνα της Αττικής, φέτος το καλοκαίρι έκανε απόβαση στην Τήνο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Aeolis Tinos Suites, στην κορυφή του χωριού Τριαντάρος. Στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, έχει δημιουργηθεί ένα δεύτερο επίπεδο που προσφέρει αφοπλιστική θεά και υπέροχες προτάσεις σε pasta και pizza από τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο που αναμφίβολα δίνει έξτρα γεύση τόσο στη ζύμη όσο και στα toppings.
Στο Napul’è Tinos φυσικά, μπορεί κανείς να επιλέξει τα best sellers από το μενού του εστιατορίου της Βάρης. Εκτός όμως από τα κλασικά αγαπημένα πιάτα όπως η καρμπονάρα, η Burrata fritta, το Arancino και το τιραμισού, υπάρχουν και νέες προτάσεις με πινελιές από τα προϊόντα της τηνιακής γης. Από pizza μπορείτε να δοκιμάσετε τις old time classic, Bufalina και Marinara, αλλά θα βρείτε και ορισμένες καινούργιες στο μενού. Όσο για τη pasta, υπάρχουν και επιλογές που έχει προστεθεί επιτυχημένα καρίκι, αγκινάρα και πετιμέζι, όπως για παράδειγμα τα νιόκι που δοκίμασα.
Διευθ: Aeolis Tinos Suites, Τριαντάρος, Τήνος / Τηλ: 697 001 1854 / Ωράριο: 14:00-24:00
Ο Ντίνος
Δε γίνεται να επισκεφτείς την Τήνο και να μην πας στον Ντίνο. Δε γίνεται να πας στον Ντίνο και να μην δοκιμάσεις την ιστορική πια γαριδομακαρονάδα του, είτε στη κόκκινη είτε στη λευκή της έκδοση. Δε γίνεται να φας αυτήν τη γαριδομακαρονάδα και να μη μιλάς για αυτήν αρκετό καιρό μετά. Ο Ντίνος ξεκίνησε να σερβίρει νόστιμα πιάτα πριν από πολλά χρόνια στον όρμο Γιαννάκη, πλάι στο κύμα. Τώρα πια, η ταβέρνα αποτελεί ορόσημο για το νησί.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ακροβατεί επιτυχώς ανάμεσα στα πιάτα ταβέρνας και τα πιο εστιατορικά. Για να καταλάβεις, στο μενού θα βρεις κακαβιά αλλά και σεβίτσε. Τώρα που είπα κακαβιά, αυτές οι πέντε δέκα κουταλιές με τις οποίες ξεκινάς το γεύμα σου και έρχονται αφιλοκερδώς από τον Ντίνο, είναι πραγματικό βάλσαμο. Τώρα ό,τι και να πούμε για την γαριδομακαρονάδα είναι λίγο. Όσοι έχετε δοκιμάσει καταλαβαίνετε. Αυτό που θα πω εγώ, είναι να δοκιμάσεις τη λευκή και να μην τη φοβηθείς. Θα γίνει η αγαπημένη σου.
Διευθ: Όρμος Γιαννάκη, Τήνος / Τηλ: 22830 31673/ Ωράριο: 13:00-22:30
Τερέζα
Η Τερέζα είναι ένας θρύλος στο νησί. Ένα μπακάλικο που στην αρχή ήξεραν λίγοι, αλλά τελικά η δύναμη του word of mouth είναι πολύ πιο δυνατή από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Βρίσκεται στο χωριό Μυρσίνη και δεν είναι ακριβώς μπακάλικο, αφού προσφέρει μαμαδίστικα φαγητά, μαγειρευτά, αγνές και απλές γεύσεις, όλα φτιαγμένα με περίσσιο μεράκι και αγάπη παλιάς κοπής.
Στα λίγα τραπέζια της, ίσως δυσκολευτείς λίγο να βρεις να κάτσεις, αλλά πραγματικά αξίζει η αναμονή. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις φρουτάλια, κατσικάκι και φυσικά τα κεφτεδάκια που είναι πιο γιαγιαδίστικα ακόμα και από της γιαγιάς σου. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Μαρία, την κόρη της Τερέζας, που έχει όλους τους ρόλους στο σέρβις και σε σερβίρει γεμάτη χαμόγελο.
Διευθ: Μυρσίνη, Τήνος / Τηλ: 22830 41320 / Ωράριο: 09:00-22:00
Dough & Shaker
Μόλις φτάσεις στον Πύργο και παρκάρεις στο δημοτικό πάρκινγκ, το βλέπεις απέναντι σου. Πίτσα, ζυμαρικά και ωραία cocktails και κρασιά για να τα συνδυάσεις. Από τα cocktails ξεχωρίσαμε το Έρωτας με Aperol, Antica Formula, Rhubarb Bitters, Grapefruit soda και φράουλα, το Αντάρα με London Dry Gin, Lychee Liqueur, Αφρώδη Οίνο και το Σμίλη με Gin, Elderflower και Αφρώδη Οίνο.
Όσον αφορά την pizza, η ζύμη είναι καναδέζικη, η γνωστή αφράτη δηλ., αυτή που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη Funghi -από τις λίγες που έρχονται σε λεπτή ζύμη-, με ποικιλία τυριών, φρέσκα μανιτάρια, παρμεζάνα, λάδι τρούφας και θυμάρι. Πολύ νόστιμη και η Σπέσιαλ, με σάλτσα ντομάτας, ποικιλία τυριών, ζαμπόν μπούτι, μπέικον, πεπερόνι, πιπεριά. Η πληθωρική Γκάρντεν από την άλλη, με σάλτσα ντομάτας, ποικιλία τυριών, φέτα, φρέσκια ντομάτα, φρέσκα μανιτάρια, πιπεριά και ελιές ήταν αποκάλυψη.
Διευθ: Πύργος, Τήνος / Τηλ: 22830 31119 / Ωράριο: 14:00-24:30
Μικρό Καραβι
Το Μικρό Καράβι ήταν μια έκπληξη! Δεν έχει θέα στη θάλασσα, αλλά βρίσκεται σε μια υπέροχη απάνεμη αυλή μπροστά από το παλιό λιμάνι της Χώρας. Τα δυο αδέρφια και ιδιοκτήτες, η Σταματούλα και ο Αντώνης Ψάλτης έχουν βάλει πολύ μεράκι στον χώρο, και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις μέσα. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Ο Αντώνης, με προϋπηρεσία στα Balthazar, Rock and Roll και 48, έχει φτιάξει ένα μενού όλο εκπλήξεις.
Αξίζει να δοκιμάσεις τη λακέρδα με πουρέ από ντόπια άνυδρα ρεβίθια και σάλτσα ψητής πιπεριάς και τις φακές με λάδι τρούφας και λιαστές ντομάτες. Επίσης, η τάρτα με πράσο και κοπανιστή είναι ιδιαίτερα νόστιμη, όπως και οι φρέσκες μαύρες ταλιατέλες με καλαμάρι ψητό, ούζο και κάπαρη. Στο Μικρό Καράβι θα βρεις και επιλογές σε ντόπιο κρέας λουκούμι, όπως το μοσχαράκι γιουβέτσι και το αρνί με σάλτσα μουστάρδας και ψητές πατάτα σε φρέσκο βούτυρο. Αν πας στην Τήνο φέτος, επιβάλλεται να το επισκεφτείς.
Διευθ: Τριών Ιεραρχών, Χώρα, Τήνος / Τηλ: 22830 22818 / Ωράριο: καθημ. 12.30-23.45
Θαλασσάκι
Ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια του νησιού, είναι tο Θαλασσάκι. Τραπέζια πάνω σε προβλήτα μέσα στο κύμα, και πιάτα με φρέσκο ψάρι μαγειρεμένο άψογα. Η σεφ, Αντωνία Ζάρπα, δίνει μια σύγχρονη ματιά στην τηνιακή γαστρονομική παράδοση δουλεύοντας με ψάρια και θαλασσινά, συνδυάζοντάς τα με προϊόντα της τηνιακής γης, όπως φοβερά τυριά, αγκινάρες και όσπρια.
Πιάτα με τα οποία πρέπει να ξεκινήσεις την παραγγελία σου είναι η ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, το ασπρογιάχνι κάπαρης με χέλι, κάπαρη, κρεμμύδι, πατάτα και άνηθο και η φάβα με πορτοκάλι, θυμάρι και ψημένα κρεμμύδια. Μη παραλείψεις να δοκιμάσεις και τους κλασικούς ρεβυθοκεφτέδες με πολύκαρπο ψωμί, ξηρούς καρπούς και προζύμι αργής ωρίμανσης. Στη wine list, δώσε ιδιαίτερη έμφαση στο υπομενού με τις ρετσίνες, και μη διστάσεις να συνοδεύσεις το γεύμα σου με αυτό το ιδιαίτερο υποεκτιμημένο ελληνικό κρασί.
Διεύθ: Υστέρνια, Τήνος / Τηλ: 22830 31366 / Ωράριο: καθημ. 12:00-23.00
Majorana
Ο Ανέστης Ζαμανόπουλος όταν έκανε απόβαση στην Τήνο, ήθελε να δημιουργήσει μια ταβέρνα που θα μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Και πέτυχε ακριβώς τον σκοπό του. Στο χωριό Αγάπη, σε μία αυλή κάτω από τη σκιά των δέντρων και δίπλα σε φυσικές πηγές θα βρεις τη Majorana. Στην κουζίνα, ο μάγειρας Ανέστης Πασχάλης έχει φροντίσει να φτιάξει ένα μενού με γεύσεις που δεν απογοητεύουν. Το αντίθετο θα έλεγα. Η τσιγιαριαστή φασολάδα για παράδειγμα που ήρθε για τη μέση, άνοιξε το γεύμα μας με τον καλύτερο τρόπο.
Γενικά στην Majorana ό,τι και να φας αποκλείεται να μην το απολαύσεις. Από τα ντολμαδάκια και το αρνί στην λαδόκολα, μέχρι το μοσχαρίσιο συκωτάκι. Και όταν λέμε ότι θα τα απολαύσεις, σίγουρα οι παγωμένες μπύρες, τα premium αποστάγματα και τα καλοφτιαγμένα cocktails, πάνε την εμπειρία βήματα παρακάτω. Δε γινόταν διαφορετικά άλλωστε, αφού ο Ανέστης δε θα μπορούσε να απαρνηθεί και το παρελθόν του πίσω από τις μπάρες.. Η Majorana είναι η επιτομή του slow food και αυτή την εμπειρία πρέπει να τη ζήσεις.
Διεθ: Αγάπη, Τήνος / Τηλ: 695 609 2218 / Ωράριο: 14:00-02:00
Άλλες στάσεις για φαγητό
Το Ρακιζιό στο Κτικάδο, είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, το οποίο αγαπάει τις γεύσεις του τόπου του και αυτό φαίνεται περίτρανα. Το Τριανταράκι στον Τριαντάρο, με τις νόστιμες προτάσεις για πρωινό και βραδινό στα υπέροχα instagramικά σκαλάκια. Η Σβούρα στην Κώμη, την οποία ίσως ξέρεις από το Κουκάκι και προσφέρει νόστιμο φαγητό με παρεΐστικη διάθεση. Ο Ρόκος στον Βώλακα, που μετά τις φωτογραφίες του μοναδικού τοπίου και χωριού, είναι το μοναδικό μέρος για να φας ντόπια παιδάκια. Το Καφενείο της Κυρα-Λένης στον Κρόκο το μικρό καφενεδάκι / μεζεδοπωλείο, που τα πιάτα του με τηνιακή πρώτη ύλη είναι γεμάτα αγάπη. Η Δροσιά στο Κτικάδο, με τα υπέροχα μαγειρευτά και μαμαδίστικα φαγητά.
Η Kalopsia, πάνω στην Θάλασσα στον δρόμο για τα Κιόνια, όπου ο διάσημος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης έχει δημιουργήσει ένα πολύ νόστιμο μενού ελληνικής κουζίνας με σύγχρονο ύφος. Ο Ταρσανάς στο καρνάγιο της Τήνου με το φρέσκο ψάρι και τα κυκλαδίτικα πιάτα τα οποία θα πληρώσεις λίγο τσιμπημένα, αλλά η εμπειρία σε αποζημιώνει. Το Σαν το αλάτι, το μικρό διαμάντι στην παραλία του Άγιου Φωκά, που εκτός από τον ταραμά και τα πιάτα που θα σου προτείνουν, πρέπει να δοκιμάσεις την κρεμμυδόπιτα. Το Ντουάρ στο χωριό της Στενής το οποίο στην ουσία είναι κρεοπωλείο που ψήνει τα κρέατά του σε μια νόστιμη και βουκολική ατμόσφαιρα γεμάτη αγνότητα.
Η ταβέρνα Κουναριά στην Αετοφωλιά, με την πηγαία φιλοξενία, την όμορφη ατμόσφαιρα και το φαγητό που νομίζεις ότι είσαι βρίσκεσαι σ’ ένα τηνιακό σπίτι. Η Απόδραση στην Στενή, η οποία είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που απο το 1996 προσφέρει αγνό φαγητό. Η ταβέρνα Τα Υστέρνια, όπου η κυρία Άννα και ο κύριος Νίκος μαγειρεύουν νόστιμα παραδοσιακά πιάτα. Αν θέλεις σουβλάκια θα πας στο Γκρεμνό και για παιδάκια στο Μπεεε. Τέλος, η πιο πρόσφατη άφιξη για καφέ, γλυκό και πρωινό είναι το Κλούκι στο Φαλατάδο.