fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας
Πόλη Γαστρονομίας

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας

Με ιστορία από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με σημαίνουσα πορεία 2.500 χρόνων, η πόλη κόσμημα κουβαλάει στην πλάτη της ένα βαρύ γαστρονομικό φορτίο. Έχουμε την υποχρέωση να το κρατήσουμε ζωντανό και να το αναδείξουμε. Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας λοιπόν.

  

Όταν το 2017, ως επικεφαλής και πρόεδρος του θεσμού των Χρυσών Σκούφων (στο «Αθηνόραμα» τότε), επεσήμανα την ανάγκη του διαχωρισμού των βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από τους «Χρυσούς Σκούφους» και την μετεξέλιξή τους σε αυτόνομο θεσμό, οι αντιδράσεις και οι αρνητικές τοποθετήσεις ορισμένων από αυτούς που είχαν λόγο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του εγχειρήματος, ήταν ουκ ολίγες. Ευτυχώς, στο τέλος έγινε δεκτό αυτό το οποίο απαιτούσε η λογική και η πραγματικότητα. Η ορθότητα της επιλογής δεν άργησε να αποδειχθεί και το 2021 η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε από την UNESCO «Πόλη Γαστρονομίας».

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας - FlagInLife
Πηγή: discovergreece.com

Ίσως να υπάρχουν αρκετοί που δεν αντιλαμβάνονται την απονομή της τιμητικής διάκρισης στη Θεσσαλονίκη ως Πόλη Γαστρονομίας. Πιστεύουν ότι υπάρχει παράλληλα μια πρωτεύουσα-μεγαλούπολη όπου και ανθεί η εστίαση, απασχολώντας τους περισσότερους από όσους ασχολούνται με το φαγητό. Νομίζουν δε, ότι ακολουθείται κατά πόδας -όχι από τη Θεσσαλονίκη-, αλλά από 2-3 τουριστικά νησιά στα οποία κυριαρχεί ένα γευστικό τοπίο ο σχολιασμός του οποίου δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του παρόντος. Για όσους δεν το έχουν κατανοήσει ακόμα (ελπίζω αυτό να μην αφορά τους Θεσσαλονικείς), η Θεσσαλονίκη μπορεί πληθυσμιακά να μην είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, δεν παύει όμως να είναι μεγαλούπολη και κυρίως ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο, τουλάχιστον για τα Νότια Βαλκάνια.

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας - FlagInLife
Πηγή: feelslikehome.gr

Ως σημαίνουσα πόλη κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορίας και την Οθωμανική κατοχή, αποτέλεσε επί αιώνες σημείο συνάντησης πολιτισμών, συνηθειών, ηθών και εθίμων. Σε αυτά βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή, καθώς και η ευγενέστερη εκδοχή της, η γαστρονομία. Εν προκειμένω, η διάκριση Πόλη Γαστρονομίας δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και είναι σημείο επαφής και ώσμωσης της Οθωμανικής / Κωνσταντινοπολίτικης κουζίνας, της Εβραϊκής, της Ποντιακής, του Αγίου Όρους και όχι μόνο. Με τα γευστικά σύνορα να έχουν σχεδόν καταργηθεί και τις τοπικές κουζίνες να έχουν αντικατασταθεί από ένα υπερεθνικό γευστικό σύνολο που αντλεί ιδέες απ’ όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να διατηρεί μια αναμφισβήτητη ελληνικότητα, διανθισμένη με επιρροές από τις γευστικές τάσεις που υιοθέτησε και αφομοίωσε στους αιώνες.

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας - FlagInLife
Πηγή: exploringgreece.tv

Χωρίς να θέλω να υπερτονίσω τίποτα, αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιλογή που έκανα πριν χρόνια. Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη είναι δικαιωματικά ίσως η μοναδική πόλη της Ελλάδας (ή από τις ελάχιστες) που αξίζει τη διάκριση Πόλη Γαστρονομίας. Πιστεύω, ότι μόνο γι’ αυτό πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει αντάξια αυτής της τιμής και να προχωρήσει ακόμα περισσότερο κρατώντας ζωντανή τη γευστική της παράδοση αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Δε θα απαριθμήσω εστιατόρια, ταβέρνες και ιδιαίτερα πιάτα που συνηγορούν στα όσα αναφέρω. Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της πόλης, όσοι την αγαπάνε και όσοι ενδιαφέρονται για το καλό φαγητό και τη γνήσια παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα που αποδεικνύει τη δύναμη του γευστικού πολιτισμού της χώρας , δεν το έχουν ανάγκη.

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας - FlagInLife
Πηγή: discovergreece.com

Η πορεία που ξεκίνησε το 2017 δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει. Σε μερικές εβδομάδες, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε το 1976 (όταν δημιούργησα το «Αθηνόραμα»), με τις κριτικές, τα θέματα και με το θεσμό βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας να γίνεται πραγματικότητα το 1993 και τη δημιουργία του θεσμού βράβευσης της Ελληνικής κουζίνας στις αρχές του 21ου αιώνα, θα προχωρήσω σε μια μεγάλη αλλαγή του θεσμού βράβευσης της Ελληνικής κουζίνας, υπό την σκέπη πλέον του FLAG In Life.

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας - FlagInLife
Πηγή: agoramodiano.com
Αρχής γενομένης από την απονομή των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Nikopolis στην Πόλη Γαστρονομίας Θεσσαλονίκη, ο θεσμός θα αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία του, έχοντας την ίδια εμβέλεια και κύρος με αυτόν των FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine, ο οποίος με έδρα την Αθήνα, απονέμει κάθε χρόνο βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια με σύγχρονη (μη ελληνική) κουζίνα.

Τις εβδομάδες που ακολουθούν, θα ανακοινωθούν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του ανανεωμένου θεσμού, καθώς και για μια σειρά από ενέργειες που θα πλαισιώσουν αυτήν την αναβάθμιση και θα παίξουν όπως πιστεύουμε, ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εθνικής μας κουζίνας -και ιδιαίτερα της Μακεδονικής-, η οποία όπως οι κουζίνες όλων των χωρών με πλούσια πολιτιστική παράδοση, αποτελεί τόπο συνύπαρξης θρησκευτικών συνηθειών, εθίμων, δοξασιών και γεύσεων που επιβάλλονται από το ανάγλυφο και το κλίμα του τόπου. Και η Θεσσαλονίκη ως Πόλη Γαστρονομίας δε μπορεί από το να πρωταγωνιστεί.

Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  η οποία έθεσε τον θεσμό υπό την Αιγίδα της . Ευχαριστούμε επίσης τη διεύθυνση του Nikopolis και ιδιαίτερα τους Χρήστο και Γαλάτεια Καλιακάτσου, καθώς και στον Executive chef του ξενοδοχείου, κύριο Στέφανο Σταμίδη. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή τον ΕΛΟΠΥ και ιδιαίτερα την κυρία Ισμήνη Μπογδάνου, την εταιρεία Mantis Group, την AQUA Carpatica, την εταιρεία Trofelia, την εταιρεία ΜΑΚΒΕΛ, την εταιρεία Μελισσανίδη, την εταιρεία ΜΠΕΛΛΗΣ και τον κύριο Πέτρο Ναουμίδη, που το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πιπεριές Φλωρίνης.

 

Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας - FlagInLife

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα