fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
The Ox chair by Hans J. Wegner
erik jørgensen wegner ox chair

erik jørgensen wegner ox chair

The Ox chair by Hans J. Wegner

Δεδομένου ότι μια καρέκλα πρέπει να είναι στοιχειωδώς αναπαυτική ως λειτουργικό αντικείμενο, καλύπτει πλέον και κάποιες αισθητικές ανάγκες. Κι ευτυχώς υπάρχουν χιλιάδες  Έλληνες  και ξένοι designers που καταπιάνονται με τον σχεδιασμό των πιο εντυπωσιακών, καλαίσθητων και μοναδικών καρεκλών, για να καλύψουν τα γούστα όλων.

Γιατί επιλέξαμε την Ox chair του Hans J. Wegner;

H συγκεκριμένη καρέκλα ήταν μια απόκλιση από τα ξύλινα πλαίσια που είχε χρησιμοποιήσει –μέχρι τότε- σε μερικά από τα πιο δημοφιλή σχέδια του. Η πρώτη καρέκλα το 1960 παρήχθη από τον Erik Jorgensen Mobelfabrik, του οποίου οι ειδικοί συνεργάτες τελειοποίησαν τη δερμάτινη επένδυση αυτού του απαιτητικού σχεδίου.

Η καρέκλα Ox διέθετε ένα ενδιαφέρον κυλινδρικό μαξιλάρι ως προσκέφαλο. Ο σκοπός του μακρύ, κυλινδρικού προσκεφάλου ήταν να επιτρέψει σε όποιον κάθεται να βάζει το ένα πόδι πάνω στο άλλο πάνω από το υποβραχιόνιο ενώ γέρνει άνετα προς τα πίσω. Αυτή η επαναστατική μορφή επέτρεψε σε μία καρέκλα να έχει πολλές διαφορετικές θέσεις καθίσματος.

Εκτός από το ότι η μορφή της είναι καινοτόμος, η βάση της καρέκλας Ox ήταν ένα άλλο χαρακτηριστικό που ξεχώριζε από τα συνηθισμένα σχέδια του. Τα κομψά, καμπύλα πόδια από ανοξείδωτο ατσάλι «ξέφυγαν» από όλα όσα είχε διδαχθεί όταν φοιτούσε στη School of Arts and Crafts της Δανίας, η οποία επαινούσε τις φυσικές μορφές όπως το ξύλο.

ox_chairs_and_more
ox_chairs_and_more

Ονομάστηκε “ox” από το κυλινδρικό, κυρτό προσκέφαλο που μοιάζει με τα κέρατα ενός βοδιού. Συνήθως συνοδεύεται από το ασορτί ottoman του, τονίζοντας την άνεση και τον μοντέρνο σχεδιασμό του. Είναι μια πολυθρόνα σαλονιού πλήρως επενδυμένη με ύφασμα η οποία  διατίθεται σε διάφορα χρώματα ή σε δέρμα.

Η Ox Chair είναι ένα από τα πιο χιουμοριστικά σχέδια του Wegner. Καθώς σχεδίαζε το κομμάτι το 1960 είπε: «Πρέπει να προσέχουμε να μην παίρνουμε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά. Πρέπει να παίξουμε, αλλά πρέπει να είμαστε σοβαροί στο να παίξουμε!» Ο Hans J. Wegner σχεδίασε πάνω από 500 καρέκλες και η καρέκλα Ox παρέμεινε ένα από τα αγαπημένα του. Είχε μία στο σαλόνι του και την απολάμβανε για το υπόλοιπο της ζωής του.

erik jørgensen wegner ox chair
Erik Jørgensen Wegner Ox Chair

Λίγα λόγια για τον designer Hans Jørgensen Wegner 

Ο Hans Jørgensen Wegner (2 Απριλίου 1914 – 26 Ιανουαρίου 2007) ήταν Δανός σχεδιαστής επίπλων.  Γεννήθηκε το 1914 στο Tønder της Δανίας, ήταν γιος τσαγκάρη. Σε ηλικία 17 ετών, τελείωσε τη μαθητεία του ως επιπλοποιός στον H. F. Stahlberg, στα εργαστήρια του οποίου διαμορφώθηκαν τα πρώτα σχεδιαστικά πειράματα του Wegner. Μετακόμισε στην Κοπεγχάγη  όταν ήταν 20 ετών και παρακολούθησε τη School of Arts and Crafts από το 1936 έως το 1938 πριν αρχίσει να εργάζεται ως αρχιτέκτονας.

Ως νέος αρχιτέκτονας, ο Wegner συνεργάστηκε με τους Arne Jacobsen και Erik Møller στο Århus,  για τον σχεδιασμό  των επίπλων του νέου δημαρχείου του Århus το 1940. Ήταν την ίδια χρονιά που ο Wegner άρχισε να συνεργάζεται με τον master των επιπλοποιών, Johannes Hansen, ο οποίος ήταν κινητήριος δύναμη για να εισάγει  νέα design επίπλων στο κοινό της Δανίας.

Το Μουσείο Τέχνης και Βιομηχανίας της Κοπεγχάγης απέκτησε την πρώτη του καρέκλα Wegner το 1942. Ο Wegner άνοιξε το δικό γραφείο design το 1943. Το 1944 σχεδίασε την πρώτη “Chinese chair”  μία σειρά από νέες καρέκλες που ήταν εμπνευσμένες από τα πορτραίτα των Δανών εμπόρων, καθήμενοι σε καρέκλες Ming..

erik wegner designer
Erik Wegner – designer

Wegner : ο «Βασιλιάς των Καρεκλών» 

Η δουλειά του, μαζί με μια συντονισμένη προσπάθεια από αρκετούς κατασκευαστές του, συνέβαλαν στη διεθνή δημοτικότητα του δανικού σχεδίου στα μέσα του αιώνα . Το στυλ του περιγράφεται συχνά ως Organic Functionality, ένα μοντερνιστικό σχολείο με έμφαση στη λειτουργικότητα. Αυτή η σχολή σκέψης προέκυψε κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες.

Ο Wegner αναφέρεται ως ο «Βασιλιάς των Καρεκλών» για το τεράστιο έργο του στον σχεδιασμό καθισμάτων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του σχεδίασε πάνω από 500 διαφορετικές καρέκλες, πάνω από 100 από τις οποίες τέθηκαν σε μαζική παραγωγή και πολλές από τις οποίες έχουν γίνει αναγνωρίσιμα design items.

Ο Wegner έλαβε πολλά σημαντικά βραβεία σχεδίασης στη διάρκεια της ζωής του, από το βραβείο Lunning το 1951 και το Grand Prix της Triennale του Μιλάνου την ίδια χρονιά, μέχρι το Μετάλλιο Prince Eugen (Σουηδία) και το μετάλλιο Eckersberg  (Δανία) .  Το 1969, έγινε επίτιμος βασιλικός σχεδιαστής για τη Royal Society of Arts στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα