fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τα cocktails του Synaesthesia θα σου τρελάνουν τις αισθήσεις 
syneasthesia

Τα cocktails του Synaesthesia θα σου τρελάνουν τις αισθήσεις 

Βρισκόμουν στον Βόλο και έπινα cocktail στο Isalos bar, ένα από τα πιο όμορφα και πιο καλοκαιρινά bar της πόλης, όταν συνάντησα τον Γιώργο Γαργαρέτα, έναν από τους πιο δραστήριους ανθρώπους στο κομμάτι της εστίασης όχι μόνο στον Βόλο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κάποια στιγμή μου λέει “Πάω να σου φέρω κάτι να δοκιμάσεις”. Μόλις δοκίμασα, πραγματικά όλες μου οι αισθήσεις τρελάθηκαν. Ήταν από τα πιο ωραία gin tonic σε κουτάκι που είχα δοκιμάσει ποτέ. Θυμάμαι έπινα κάθε γουλιά και μετά με περιέργεια κοιτούσα μια το κουτάκι και μια το ποτήρι. 

Είναι τόσο έντονο σε γεύσεις, τόσο αρμονικά σχεδιασμένο, τόσο καλά φτιαγμένο, με τόσες μπουρμπουλήθρες ακόμα και αρκετή ώρα μετά το άνοιγμα και τέλος είναι τόσο μα τόσο νόστιμο που σου διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Δεν μπορούσα να μην ρωτήσω περισσότερα πράγματα τον Γιώργο για αυτό το νέο project με όνομα Synaesthesia το οποίο αν βρεθείς στον Βόλο μπορείς να το δοκιμάσεις και εσυ στο Isalos Beach Club για το φετινό καλοκαίρι. 

syneasthesia

Τι είναι συναισθησία; 

Η συναισθησία σαν λέξη και έννοια δεν μπορεί να εξηγηθεί ολοκληρωτικά από έναν απόλυτο χαρακτηρισμό. Αυτό έχει να κάνει ακριβώς γιατί η έννοια αυτή είναι ένα θαύμα των ανθρώπινων αισθήσεων.

Αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που διακατέχονται από αυτό το σπάνιο συναίσθημα, παρακάτω θα κάνουμε μια αναφορά στο γενικό σύνολο και στο τι δημιουργεί αυτή η αίσθηση. Η συναισθησία είναι μια νευρολογική κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να συνδέει αισθήσεις που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα θα ήταν κάποιος ο οποίος ακούγοντας μουσική να βλέπει ένα χρώμα, ή κάποιος ο οποίος γεύεται ένα φαγητό να ακούει έναν ήχο. Κάποιος με συναισθησία θα μπορούσε κυριολεκτικά να γευτεί το ουράνιο τόξο βλέποντας τα χρώματα του!

Σύμφωνα με το Harvard Medical School, μόλις το 1% των ανθρώπων έχει συναισθησία και σε αυτούς ανήκουν η Marilyn Monroe και ο Pharrell Williams. 

syneasthesia

Τι είναι τα cocktail Synaesthesia ; 

Όπως μας λέει ο Γιώργος Γαργαρέτας των Grappa και Isalos στον Βόλο “Από αυτό το ξεχωριστό φαινόμενο πήραμε την έμπνευση για την ονομασία του χώρου μας, στον οποίο δημιουργούμε και πειραματιζόμαστε πάνω σε συνδυασμούς γεύσεων που είτε υπάρχουν ήδη, ή δημιουργούμε εμείς νέα προφίλ γεύσεων με διάφορες παρασκευές που εκτελούνται στο εργαστήριο μας, με σκοπό την μίξη ιδιαίτερων και μοναδικών cocktail και άλλων αποσταγμάτων!

Στον χώρο του εργαστηρίου μας υπάρχουν εργαλεία μαγειρικής και γενικά μηχανήματα του χώρου της εστίασης, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στο να μας δώσουν την δυνατότητα να μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα γευστικά προφίλ σε κάποιο ποτό ή cocktail, ακολουθώντας τεχνικές όπως είναι η απόσταξη ενός βοτάνου, φυτού η φρούτου καθώς επίσης και η επεξεργασία τους, ώστε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα μπορέσουμε να το βρούμε σε ένα προϊόν της αγοράς.

Ένα παράδειγμα είναι η παρασκευή κάποιων λικέρ ή σιροπιών με πολύ λιγότερο ποσοστό ζάχαρης από ότι θα βρίσκαμε σε ένα έτοιμο προϊόν, αυτό γίνεται ώστε όταν το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια ανάμιξη, το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουμε εμείς ακριβώς”.

Τα canned cocktails του Synaesthesia 

Τα δύο πρώτα cocktails που έχουν δημιουργήσει στο εργαστήριο του Synaesthesia είναι δύο gin & tonic. 

Το πρώτο δημιουργήθηκε από έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό εξωτικών αρωμάτων και υλικών τα οποία έχουν προέλευση από την Ασία όπως είναι το lemongrass, kaffir, galangal, shiitake mushroom, κόλιανδρος και μαύρο πιπέρι. Το αποτέλεσμα είναι ένα long drink αρκετά δροσιστικό με μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως και σε ζάχαρη. Κατάλληλο για όλες τις ώρες της ημέρας, η δική μας πρόταση είναι η κατανάλωση του ως aperitif ή digestive, καθώς είναι αρκετά χωνευτικό.

Το δεύτερο είναι εξίσου δροσερό και αρωματικό και επίσης gin & tonic. Δημιουργήθηκε αποστάζοντας ροζ πιπέρι με cold distillation, διαδικασία κατά την οποία δεν αλλοιώνεται ούτε χάνονται τα αρώματα από τα έλαια του πιπεριού. Περιλαμβάνει επίσης ένα σιρόπι από ροζ γκρέιπφρουτ με χαμηλά επίπεδα ζάχαρης και τέλος περιέχει και ένα τόνικ αρωματισμένο με γιασεμί.

syneasthesia

Πως προέκυψε η δημιουργία του Synaesthesia;

Η σκέψη πίσω από την δημιουργία του Synaesthesia δεν ήταν τίποτα άλλο από να φτιάξουμε έναν χώρο παρασκευής αλκοολούχων και μη ποτών, στον οποίο θα μπορούμε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την διαδικασία και την εξέλιξη ενός προϊόντος τα οποία θα έχουμε προμηθευτεί από την κάβα μας και πάνω σε αυτά θα προσθέσουμε εμείς το δικό μας γευστικό και αρωματικό προφίλ. 

Αναλύοντας την παραπάνω πρόταση, αγοράζοντας την πρώτη ύλη μας, που στην συγκεκριμένη περίσταση είναι ένα αλκοολούχο ποτό, έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό γευστικό προφίλ στο συγκεκριμένο ποτό το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε έναν cocktail ή σε ένα απλό long drink. Επεμβαίνουμε αρωματικά πάνω σε αυτό, έτσι ώστε να πάρουμε το δυνατότερο, αρωματικά, γευστικό αποτέλεσμα. 

Η διαδικασία αυτή γίνεται με έναν προηγμένο εξοπλισμό που έχει να κάνει με το κομμάτι της δημιουργίας ενός προϊόντος το οποίο αρωματικά και γευστικά δεν μπορεί να βρεθεί στην παρούσα φάση στην αγορά. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα ένα προϊόν που θα ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και θα κερδίσει έναν μεγάλο κοινό που θα του αρέσει η συγκεκριμένη γεύση. 

syneasthesia

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό σημείο είναι ότι στην παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών, σιροπιών ή cordial, δίνουμε μεγάλη σημασία στο ποσοστό ζάχαρης που θα υπάρχει σε αυτά. Χωρίς να στοχοποιούμε την παραγωγή παρόμοιων προϊόντων του εμπορίου, τα ποσοστά ζάχαρης που υπάρχουν σε ένα σιρόπι της αγοράς κυμαίνονται από 50-60γρ στα 100ml και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν παράμετροι όπως ο όγκος παραγωγής και διάρκεια ζωής του, ενώ ένα αντίστοιχο δικό μας προϊόν θα έχει την μισή ή και λιγότερη ποσότητα ζάχαρης, ανάλογα με την ένταση και το αρωματικό προφίλ που θέλουμε να δώσουμε στο εκάστοτε φρούτο ή βότανο. 

Αντίστοιχα τα ίδια ισχύουν και για κάποιες αρωματισμένες σόδες τις οποίες παράγουμε στον χώρο μας. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα προϊόντα μας, μπαίνουν στην παραγωγή την καλύτερη δυνατή στιγμή της ζωής τους αρωματικά, είτε αυτό θα είναι φρούτο, λαχανικό, βότανο ή μπαχαρικό και όλα είναι της παρούσας εποχής ώστε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα αρωματικά και γευστικά.

https://synaesthesia.gr/#

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα