fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Στο υποβρύχιο εστιατόριο «Under» δειπνείς με θέα τον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού
@underlindesnes

@underlindesnes

Στο υποβρύχιο εστιατόριο «Under» δειπνείς με θέα τον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού

Το ημιβυθισμένο εστιατόριο της Νορβηγίας προσφέρει ένα βιώσιμο μενού με φρέσκες θαλασσινές λιχουδιές, που μειώνουν στο ελάχιστο τον χρόνο που απαιτείται από την συλλογή τους… ως το πιάτο

@underlindesnes
@underlindesnes

Το εμβληματικό εστιατόριο «Under» της Νορβηγίας, που βρίσκεται πεντέμισι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τρία χρόνια από το άνοιγμά του, έχει καλυφθεί εξωτερικά από τη θαλάσσια ζωή.  Το αρχιτεκτονικό στούντιο Snøhetta, με έδρα το Όσλο, κυκλοφόρησε, πρόσφατα, μια σειρά από ατμοσφαιρικές εικόνες που δείχνουν πως o επιτυχημένος σχεδιασμός του, με την πάροδο του χρόνου, επιτρέπει την ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον.

under noraway ©Timon_Koch 
©Timon_Koch

Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με θαλάσσιους βιολόγους, προκειμένου να είναι ένα περιβαλλοντικά ολοκληρωμένο και να μην διαταράσσει τη θαλάσσια ζωή ενώ, παράλληλα, να επιτρέπει στους σεφ να συλλέγουν πρώτες ύλες με ένα… άπλωμα του χεριού τους. Το εστιατόριο αποτελείται από ένα τραχύ κελύφος από σκυρόδεμα, μήκους 34 μέτρων. Το ένα άκρο του είναι βυθισμένο στον ωκεανό και το άλλο «σπάει» την επιφάνεια και μοιάζει να αναδύεται μέσα από τα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού.

@underlindesnes
@underlindesnes

Η υποβρύχια τραπεζαρία των 40 θέσεων είναι στημένη μπροστά σε ένα παράθυρο πλάτους 11 μέτρων επί 3,4 ύψους με θέα στον βυθό.  Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος που προσελκύει τις πεταλούδες και τα φύκια να προσκολληθούν, δημιουργώντας ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας για τη θαλάσσια ζωή.

Στην πορεία της λειτουργίας του, προστέθηκαν στον βυθό πέτρες, που προσελκύουν την άγρια ​​ζωή και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής για οργανισμούς, όπως για παράδειγμα τα μύδια, που έχουν γίνει μέρος του μενού του.

«Τα φρέσκα υλικά και οι αγνές, αφτιασίδωτες γεύσεις είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Θέλουμε να προσφέρουμε μια μοναδική γευστική εμπειρία που βγάζει τους επισκέπτες μας ​​από την comfort zone τους. Πίσω από το παράθυρό μας βρίσκεται ο ωκεανός με φρέσκες λιχουδιές, επομένως το ταξίδι από την κουζίνα στο πιάτο είναι ελάχιστο», δίνει το στίγμα ο γαλουχημένος στα καλύτερα εστιατόρια της Σκανδιναβίας, επικεφαλής σεφ του  «Under» , Nicolai Ellitsgaard.
Η επιτυχία του  «Under»  – που κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο νέο εστιατόριο στα Wallpaper* Design Awards 2020- εκτός από την αβαντγκαρντ σύλληψή του, έγκειται στην εναρμόνιση φαγητού με το φυσικό περιβάλλον, κάτι που επιτρέπει στους πελάτες να παρατηρούν τη φύση από κοντά χωρίς να παρεμβαίνουν ενοχλητικά. Και βέβαια, διατηρεί τον εκπαιδευτικό ρόλο του, ως ερευνητικό κέντρο για τη θαλάσσια ζωή και συχνά φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες που μελετούν τη θαλάσσια βιολογία και τη συμπεριφορά των ψαριών.
@underlindesnes
@underlindesnes

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα