Μια πρώτη περιήγηση στην ανακαινισμένη ιστορική αγορά, με τα ολοκαίνουργια εστιατόρια και τα καταστήματα με υψηλής ποιότητας τρόφιμα, που την κάνουν το αδιαφιλονίκητο νέο σημείο συνάντησης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Τα φώτα στην Αγορά Μοδιάνο ανάβουν ξανά καθώς οι επιχειρηματίες των 80 καταστημάτων που θα φιλοξενεί, έχουν παραλάβει τους χώρους και ολοκληρώνουν σταδιακά τις διαμορφώσεις των καταστημάτων τους, που αναμένεται να λειτουργήσουν επίσημα στα τέλη του Οκτώβρη. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στη Βασιλέως Ηρακλείου και την Ερμού, η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου από τον όμιλο Fais ολοκληρώθηκε και ετοιμάζεται να ξαναζωντανέψει.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά τα πρώτα της εγκαίνια (το 1925) γίνεται ξανά η πρώτη οργανωμένη αγορά τροφίμων νέας γενιάς, στο πρότυπο των πολυσύχναστων αγορών που αγαπάμε να επισκεπτόμαστε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Βαρκελώνη, το Μιλάνο και το Λονδίνο.
Διατηρώντας την παλιά της αίγλη, η εμβληματική σκεπαστή αγορά της Ελλάδας, ξεχωρίζει από μακριά από την εντυπωσιακή στέγη της. Tα στενόμακρα παράθυρα και οι φεγγίτες, τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά με τα αετώματα, το μωσαϊκό δάπεδο κάνουν τη σύνδεση με το παρελθόν, ενώ τα όμορφα φωτιστικά υπογραμμίζουν τη γραμμική διάταξη των μαγαζιών, τα οποία θα αναδεικνύει ο ατμοσφαιρικός φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ.
Οργανωμένη εσωτερικά σε γειτονιές, ανάλογα με τα είδη τροφίμων (κρέατα, ψαρικά, φρούτα και λαχανικά) αλλά και την προέλευσή τους (ελληνική, ιταλική, ελβετική γωνιά), εκτός από το ισόγειο, διαθέτει δύο εξώστες, που στεγάζουν κυρίως τα εστιατόρια του οικοσυστήματος της αγοράς. Δίνοντας μια δελεαστική αφορμή για επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη, η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο επιστρέφει για να γράψει το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της, ενώ θα ενισχύει διαρκώς το προφίλ της, με pop up events, σε ένα διαρκές music & gastro φεστιβάλ.
Nikkei κουζίνα, burgers και ποιοτικό street food
Ας δούμε μερικά από τα καταστήματα που εξασφάλισαν την θέση τους στην Αγορά και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα τη λειτουργία τους.
H Cevicheria είναι ο πολυδιάστατος θαλασσινός χώρος που ετοιμάζουν ο Χρήστος Αρναούτογλου με τον συνέταιρό του και ιχθυέμπορο δεύτερης γενιάς, Ηλία Κωνσταντινίδη. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ολιστικής fusion εμπειρίας της Nikkei κουζίνας του Περού και της Ιαπωνίας, δουλεύτηκε μέσα από συνεργασίες με σεφ και προσωπικό με θητεία στο Zuma Μυκόνου και στο αθηναϊκό Nikkei και έχοντας καταλάβει πέντε χώρους μέσα στην Αγορά, προσφέρει μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία με πρωταγωνιστεί το ψάρι. Η εμπειρία ξεκινά από τον πάγκο ψαράδικου με φρέσκα ψάρια, όστρακα και θαλασσινά, συνεχίζει στο διπλανό μαγαζί με το sushi bar, όπου ο shushi chef, θα φτιάχνει ρολάκια και σασίμι, για επί τόπου κατανάλωση ή take away.
Απέναντι, άλλοι τρεις χώροι συμπληρώνουν την ιδέα, με επίκεντρο το εστιατόριο-μπαρ της Cevicheria, με 25 θέσεις, open kichen, σε στιλ περουβιανού καφενείου, που θα σερβίρει ωμές κοπές ψαριού όπως σεβίτσε, ταρτάρ, τιραντίτο, αλλά και ζεστά πιάτα της περουβιανής κουζίνας από τη ρομπάτα. Στα κοκτέιλ την επιμέλεια έχει ο βραβευμένος barman Αστέρης Ψαρράς.
Το επιτυχημένο μπεργκεράδικο Tarantino, έπειτα από τα τρία καταστήματα στην Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα, ετοιμάζει μια διαφορετική πρόταση για την Αγορά. Διατηρώντας την έμφαση στην πρωτοτυπία των συνδυασμών, τις slow τεχνικές και την ποιότητα των υλικών με τον 100% black angus κιμά, θα προτάξουν τα υλικά από τους παραγωγούς της αγοράς, ενώ όπως μαθαίνουμε από τους δημιουργούς του, Ντέμη Σαμαρά και Χρήστο Εξαρχόπουλο ετοιμάζουν events όπως Sunday brunch, ενώ στο ψυγείο τους θα φιγουράρουν αποκλειστικά μπύρες από Έλληνες μικροζυθοποιούς.
Η δραστήρια ομάδα του Cin Cin δημιούργησαν το Picco, ένα νέο concept με pinsa romana με ελληνική αύρα και cocktails, ενώ άλλη μια πολυσυζητημένη ομάδα, αυτή του Estrella στήνει ένα νέο all day στέκι με τα best sellers πιάτα της, αλλά και νέες προτάσεις, βασισμένες σε υλικά από την ίδια την αγορά.
Το θεσσαλονικιώτικο γυράδικο ΓΡΝ βρήκε το πόστο του στην αγορά στην είσοδο της Ερμού και προτείνει σάντουιτς και γευστικά σνακ με ανατρεπτικά ονόματα όπως το θρεφτάρι, η τσοπανόπιτα, η κάπα, το φλάουτο με πραγματικό χειροποίητο γύρο 100% παραγωγής τους.
Ο Αχιλλέας Πλακίδας με τους Σωτήρη Πέτρου, Σάκη Γιαρτιμίδη, Γιώργο Νούλη και Νικήτα Στοϊλη μετά το γνωστό μπαρ Γορίλα αλλά και τα Coconut Bay, The sandwich project και το The bar testament catering, βρήκαν πόστο στην Αγορά, για το νέο τους all day bar που θα έχει το όνομα Hive, και θα σερβίρει μενού φαγητού -που θα αλλάζει κάθε δύο μήνες- και signature cocktails που αξιοποιούν τα προϊόντα της αγοράς αλλά και τις food waste τεχνικές. Το concept φέρνει στην πόλη την ιδέα του bar tending που καλεί τον πελάτης να έρθει κοντά στον barman, αφού το στήσιμο με τη μεγάλη νησίδα στη μέση θα του επιτρέπει να έχει άμεση οπτική στην προετοιμασία των ποτών.
Ακόμη, ο δημιουργός του θρυλικού Mare e Monti παραδίδει ένα νέο χώρο με φρέσκια pasta, η ομάδα του Ergon ένα new age πρατήριο ψωμιού αργής ωρίμανσης ενώ η ομάδα του Falafel Taste Middle East θα σερβίρει τα αναβαθμισμένα ονομαστά της φαλάφελ.
Premium κρέατα, ελληνικά τυριά και όσπρια ποιότητας
Στο κεφάλαιο των καταστημάτων με προϊόντα, τo My cava από την οικογένεια της ιστορικής ποτοποιίας Δημητριάδη, εμπνεύστηκε ένα νέο concept για την αγορά Μοδιάνο με θεματικά tasting menu και pairing κρασιών, wine tasting area και δοκιμή διαφορετικών ετικετών κάθε μήνα.
To παντοπωλείο Olicatessen
Το βραβευμένο τυροκομείο Αρβανίτη θα έχει το δικό του κατάστημα προσφέροντας όλη τη γκάμα των κλασικών ελληνικών τυριών που παράγει όπως η φέτα, το μανούρι, το ανθότυρο, το κατσικίσιο τσαντήλας το κυανό, το μοναδικό μπλε τυρί της Ελλάδας.
Το κρεοπωλείο Διδασκάλου σχεδίασε το Meating place, ένα εξειδικευμένο beef only κρεοπωλείο, αποκλειστικά με προϊόντα μοσχαριού, όπου ο επισκέπτης της αγοράς θα μπορεί να βρει, από την πιο απλή, καθημερινή κοπή, ως τις καλύτερες premium κοπές, από τη Γαλλία, την Αμερική, την Αργεντιινή, την Ουρουγουάρη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Ακόμη παρουσία στην Αγορά θα έχει το νέο concept Wild Souls ετοιμάζει σνακ και γλυκά με vegan προσανατολισμό και βάση το ταχίνι και τον χαλβά, ενώ να αναφέρουμε τη Φάρμα Ελασσώνας, τα Αυγά Τσακίρη, το Nuts Factory με λουκούμια και ξηρούς καρπούς, τα γλυκίσματα για παιδιά της Camelot, το παγωτό από αγουρέλαιο της Κασσάνδρας, τα όσπρια της Kastor Farm, το ζαχαροπλαστείο Χατζή, και το Παραδοσιακό Γερμανικό Αλλαντοποιείο Ochsenkopf.