fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Στην Κρήτη για «κουρά προβάτων», γευσιγνωσίες και αυθεντικό γλέντι
amari crete

Στην Κρήτη για «κουρά προβάτων», γευσιγνωσίες και αυθεντικό γλέντι

Επισκέψεις σε σπήλαια και ναούς, βιωματική συμμετοχή στην τεχνική της «κουράς των προβάτων», μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσία κρασιών του Αμαριώτικου αμπελώνα είναι κάποιες από τις εμπειρίες που περιλαμβάνει το Amari Green Festival, η μεγάλη γιορτή της υπαίθρου που αγκάλιασε ολόκληρη την Κρήτη και επιστρέφει για 7η φορά. Το τετραήμερο, από την Παρασκευή 22 έως την Δευτέρα 25 Ιουλίου, περιλαμβάνει 30 εκδηλώσεις και δρώμενα στα σκαρφαλωμένα στις ολόδροσες βορεινές πλαγιές των βουνών Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια του Ψηλορείτη, όλα με δωρεάν είσοδο.

amari festival

Σ΄αυτή την ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιοχή θα συναντηθούν ξανά -έπειτα από την αναγκαία απουσία λόγω covid-19- εθελοντές από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικοί, οι κάτοικοι των χωριών και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι για να χαρίσουν γνώση, κρητική φιλοξενία, γνώση και ταλέντο.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό, την παράδοση, τη γνώση και το περιβάλλον μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει ξεναγήσεις, ημερίδες, δραστηριότητες για παιδιά, γαστρονομικά δρώμενα, καλλιτεχνικές παραστάσεις. Στις ξεναγήσεις, ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο μοναδικό σπήλαιο «Νοτική Τρύπα» Paul Faure στο χωριό Νίθαυρη, στον αμπελώνα του Αμαρίου στο χωριό Πατσός, καθώς και η γνωριμία με το αυθεντικό έθιμο της και την παραδοσιακή τεχνική της «κουράς των προβάτων» στο χωριό Παντάνασσα. Ακόμη, περιήγηση στους σπάνιους Βυζαντινούς Ναούς στο χωριό Μέρωνας, επιδείξεις και μαθήματα για την τέχνη του πυλού, μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής με βιολογικές πρώτες ύλες, γευσιγνωσία κρασιών του Αμαριώτικου αμπελώνα.

amari crete

Στις καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη «Ο Μίκης … των ποιητών», η συναυλία και γλέντι κρητικής και παραδοσιακής λαϊκής μουσικής με τη Μαρία Κώτη και η συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη».

Τέλος, σημειώνουμε την ημερίδα για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, και τις σημαντικές ομιλίες για τα Βιολογικά προϊόντα μέλισσας, τα φυσικά καλλυντικά, την Βιολογική αμπελουργία και την ανάδειξη και τις προοπτικές των τοπικών οίνων, για την βιοπροστασία και τις τοπικές ποικιλίες και τους οίνους ΠΓΕ, για τις δυνατότητες καλλιέργειας, εμπορίας και τυποποίησης της ντόπιας σταφιδολιάς.

Περισσότερα στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα