Στη Sterja θα πας για τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τα δροσερά cocktails και το ποιοτικό φαγητό με προϊόντα της κρητικής γης. Σε αυτά πρόσθεσε και τον πραγματικό σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τα Χανιά έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και μια έντονη πολυμορφία που σίγουρα σε καθηλώνει όσες φορές και αν τα επισκεφτείς (μια φορά δεν είναι αρκετή). Σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης είναι και μια έκπληξη. Εκεί που περπατάς χαλαρά στην παραλία, βλέπεις να ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της μέσα από την αρχιτεκτονική της. Και μόλις μπαίνεις μέσα στα στενά σοκάκια, τις κρυφές αυλές και τις χωμένες πλατείες μαγεύεσαι. Μία από τις πιο όμορφες πλατείες, κι ας μην είναι πάνω στην παραλία, είναι η ιστορική Σπλάντζια. Εκεί, πριν από λίγες εβδομάδες άνοιξε η Sterja.
Η Sterja είναι ένα εγχείρημα με πολύ έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο. Οι Π. Βορεόπουλος, Χ. Σαριδάκης και Γ. Παπαζαφείρης που βρίσκονται πίσω από αυτό, έχουν ως βασικό τους γνώμονα τον άνθρωπο, τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Όλα αυτά μπορεί να σου ακούγονται λίγο θεωρητικά, όμως σε αυτό το μαγαζί όλες οι αποφάσεις παίρνονται με βάση δυο παραμέτρους. Η πρώτη έχει κάνει με την παρεΐστικη και χαλαρή ατμόσφαιρα και η δεύτερη με τη φιλοσοφία του zero waste και του sustainability, ώστε τα πάντα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Στη Sterja το φαγητό έρχεται από τα κάρβουνα στο τραπέζι, είναι κυρίως για τη μέση μιας και “sharing is caring” και συνοδεύεται από καπνιστά Negronis μέχρι cocktails με πίκλες. Η λογική θυμίζει αυτή των παλιών καφενείων, εκεί που οι παρέες δημιουργούνταν αυθόρμητα και αρκούσε φαγητό και ποτό για να γίνει ένα όλο το μαγαζί. Αυτός είναι και ο στόχος της Sterja: η ατμόσφαιρα των παλιών καφενείων με φαγητό της παρέας μέσα από την σύγχρονη οπτική ενός gastro-bar, όπου τα φρέσκα φασολάκια και τα θράψαλα στα κάρβουνα έρχονται μαζί με cocktails, ξεχωριστά κρασιά και την STERJA handcrafted bio beer σε συνεργασία με την τοπική Lafkas Brewery.
Ναι καλά κατάλαβες, στη Sterja φτιάχνουν τη δική τους μπύρα, αλλά δε σταματούν εδώ! Έχουν και τα δικά τους κρασιά, αφού συνεργάζονται στενά με μικροπαραγωγούς της Κρήτης, φτιάχνουν δικές τους σόδες για τα cocktails τους, και γενικά δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Όλα αυτά τα κάνουν όμως, όχι επειδή αυτή είναι η μόδα στη γαστρονομία και στα bars στις μέρες μας (που είναι), αλλά πολύ περισσότερο γιατί αυτό ακριβώς έκαναν παλιά οι κοινωνίες. Έτσι επιβίωναν τα καφενεία και τα χωριά και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Και κάπως έτσι ήταν φυσικά και η διασκέδαση. Αυθεντική.
Από τα πιάτα, φυσικά θα ξεκινήσεις με μια σαλάτα που μέσα θα βρεις όλη την Κρήτη. Μιλάω για την Ντοματοσαλάτα με ντοματίνια, φρέσκια κρητική μυζήθρα, φρεσκοκομμένο δυόσμο, πετιμέζι και βαλσάμικο. Μετά θα συνεχίσεις με μανιτάρια πλευρώτους, που συνοδεύονται με κρέμα κόκκινης πιπεριάς, μαύρο σουσάμι και μοσχοβολιστή ρίγανη. Ενδιαφέρουσα επιλογή ήταν και η Παντζαροσαλάτα, με μυζήθρα, ντομάτα, πίκλα αμπελοκορφάδας και μοσχοκάρυδο.
Από τα κυρίως δοκίμασε οπωσδήποτε την Πηρουνάτη Πατάτα με θυμάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον Κιοφτέ με λουκάνικο, πουρέ πατάτας και κρέμα κρητικής παλαιωμένης γραβιέρας. Τώρα αν είσαι του ψαριού, ρώτησε για το ψάρι ημέρας και θα το απολαύσεις στα κάρβουνα.
Στη Sterja όμως, δεν πας μόνο για το καλό φαγητό. Πας και για τα καλοφτιαγμένα δροσερά της cocktails. Στις προσεγμένες δημιουργίες του, ο Γιάννης Παπαζαφείρης συνδυάζει αρμονικά ιδιαίτερα υλικά με αποτέλεσμα νόστιμα και ξεχωριστά ποτά, όπως το πραγματικά υπέροχο Negroni του, αλλά και ένα διαφορετικό Americano με τσίπουρο και άνηθο. Το cocktail που πάει τα summer vibes σε άλλο επίπεδο όμως, ήταν το August Tai με ρούμι, σπιτικό λικέρ αμυγδάλου, αστεροειδή γλυκάνισο, μπανάνα και ροδάκινο tepache!
Η φιλόξενη Sterja σε περιμένει από το πρωί για specialty houseblend coffee, ως αργά το βράδυ με Ζαμάνη μέχρι και γκρούβες να ακούγονται από τα ηχεία. Άλλωστε καφενείο, φαγητό και cocktails χωρίς μουσική δεν γίνεται! Η Sterja, θέλει να ενισχύσει την κουλτούρα της παρέας και να εξελίξει την παράδοση, και το καταφέρνει με το παραπάνω. Αυτή η κουλτούρα της παρέας άλλωστε, είναι και η κινητήριος δύναμη της, γι’ αυτό και στο τέλος της βραδιάς όλοι οι θαμώνες γίνονται ένα.
Sterja
Εστιατόριο
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Διευθ: Πλατεία 1821 14, Σπλάντζια, Χανιά, 731 32
Τηλ: 2821 304938
Ώρες λειτ: καθημ. 09:00-01:00, Κυρ. κλειστά
Τιμή: 30-40€ (χωρίς το ποτό)