fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σπιτικός ζωμός λαχανικών από την Πόπη Γουώλικ
vegetable broth

Σπιτικός ζωμός λαχανικών από την Πόπη Γουώλικ

Σπιτικός ζωμός λαχανικών – Zero food waste

Ένας τρόπος να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον πλανήτη, αξιοποιώντας τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας είναι να εφαρμόσουμε zerowaste οικονομία στην κουζίνα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, φτιάχνουμε νόστιμο ζωμό λαχανικών γεμάτο θρεπτικά συστατικά από τα “σκουπίδια” των λαχανικών που έχουμε καθημερινά στην κουζίνα μας.

Τα περισσεύματα από πολλά είδη λαχανικών και φρούτων μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο Την επόμενη λοιπόν φορά που θα χρησιμοποιήσουμε λαχανικά στη μαγειρική μας, πλένουμε καλά τα φλούδια και τις άκρες από τα κρεμμύδια που καθαρίσαμε, τα καρότα, τα κοτσάνια των λαχανικών και φρούτων και τα φυλάμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη, μέχρι να μαζευτεί μια ικανή ποσότητα, κάνοντας το ίδιο κάθε φορά που έχουμε φρέσκα περισσεύματα.

Όταν μαζέψουμε αρκετά στην κατάψυξη, τα  βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να τα αποψύξουμε  και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, λίγους κόκκους πιπεριού, λίγο αλάτι και στο τέλος λίγο λάδι. Σιγοβράζουμε τον ζωμό για μια ώρα, σουρώνουμε πατώντας καλά τα λαχανικά  και τον μοιράζουμε σε δοχεία είτε στο ψυγείο (όπου κρατάει λίγες μέρες) είτε στην κατάψυξη όπου διατηρείται  περίπου 4 μήνες (σε γυάλινα δοχεία ή σε θήκες για παγάκια).

Ενδεικτική επιλογή λαχανικών για το ζωμό:

  • σέλινο μόνο τα κοτσάνι
  • σέλερι τα σημεία που δεν χρησιμοποιείς
  • μαϊντανό μόνο τα κοτσάνια
  • καρότα μόνο τις φλούδες
  • μελιτζάνα μόνο τη φλούδα της
  • κολοκύθιτιςάκρες
  • πατάτες μόνο τις φλούδες
  • κρεμμύδια, μόνο τα μέρη που βγάζουμε όταν τα καθαρίζουμε (φλούδες και άκρες)
  • πράσα μόνο το πράσινο μέρος
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 φύλο δάφνης
  • ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα