Φεύγοντας συχνά από την Αθήνα με αφορμή τα Βραβεία Flag Ελληνικής Κουζίνας συναντήσαμε ξανά γνώριμους φίλους και αγαπημένα μέρη για φαγητό που τιμούν και με το παραπάνω την ελληνική κουζίνα. Η παράδοση μας είναι συνυφασμένη με το ελληνικό φαγητό και μερικά εστιατόρια κάνουν ακριβώς αυτό. Ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και την παραδοσιακή κουζίνα με την πιο μοντέρνα και σύγχρονη εκδοχή της. Σήμερα θα σας συστήσουμε – ξανά – 5 εμβληματικά μαγαζιά εστίασης μακριά από την Αθήνα, ζωντανούς φάρους γεύσης που κρατούν ψηλά τη σημαία της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Χάραμα
Σε αυτό το δημοφιλές πια εστιατόριο στο γραφικό Αρκοχώρι της Νάουσας ο σεφ και ιδιοκτήτης Στέφανος Λαφάρας μαγειρεύει εδώ και χρόνια φαγητά του τόπου του με ελληνικό φυσικά πρόσημο. Με πρωταγωνιστή το κρέας στις διάφορες εκδοχές του ο Στέφανος συνθέτει ένα μενού με τοπικές σπεσιαλιτέ που τιμούν την ελληνικότητα τους με κύριο σύμμαχο τη βαθιά νοστιμιά. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην τεράστια συλλογή κρασιών κυρίως από τον μακεδονικό αμπελώνα με κορυφαίες επιλογές αυτές που αφορούν τις παλαιωμένες του φιάλες. Τον χειμώνα το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό με το τζάκι, την ζεστή ατμόσφαιρα και την άπλετη θέα στα βουνά να τραβούν ακόμα περισσότερο τον επισκέπτη.
Χάραμα, Αρκοχώρι Νάουσας, 23320 21125
Κοντοσώρος
Η Ιλιάνα Κοντοσώρου, άξια αρχιμαγείρισσα και κόρη του αείμνηστου Νίκου Κοντοσώρου, μαγειρεύει και συνεχίζει το έργο του πατέρα της στο Ξινό Νερό της Φλώρινας. Εστιατόριο υψηλού επιπέδου από το 1989 όπου και πρωτοάνοιξε, ο Κοντοσώρος αναδείχθηκε με τα χρόνια προασπιστής της ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Κλασικές ελληνικές γεύσεις μαγειρεμένες με σεβασμό και όραμα από τη νεαρή Ιλιάνα, ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα πάντα στην εποχή τους και ”ξεχασμένοι” μεζέδες κάνουν τον Κοντοσώρο από μόνο του έναν λόγο να ταξιδέψετε στις εσχατιές του χάρτη και να φτάσετε στο Ξινό Νερό. Στο εστιατόριο υπάρχει και κελάρι γεμάτο με εκλεκτά κρασιά καθώς και ξενώνας με ελάχιστα δωμάτια που μπορείτε να διαμείνετε.
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό, Φλώρινα, 23860 81256
Μαυρίκος
Η ιστορία του Μαυρίκου της Λίνδου μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και είναι συνυφασμένη με την ροδίτικη γαστρονομική παράδοση. Ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Μαυρίκος συνεχίζουν με προσήλωση το μαγειρικό ταξίδι που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές τους στη Ρόδο. Η κουζίνα είναι απλή, κατανοητή, με φρέσκα τοπικά υλικά και συνταγές αιώνων που προσαρμόζονται άψογα σε ένα νέο πιο μοντέρνο μαγειρικό πλαίσιο. Οι ιταλικές αναφορές είναι αισθητές όχι μόνο στη διακόσμηση και στην αύρα του μαγαζιού αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία που άφησε σαν παρακαταθήκη ο παππούς Μαυρίκος γυρνώντας στη Ρόδο από τη Μασσαλία που έζησε για αρκετά χρόνια.
Μαυρίκος, Λίνδος, Ρόδος, 22440 31232
Παράγκα
Στο σχεδόν άγνωστο στον επισκέπτη χωριό του Απόλλωνα στη Ρόδο βρίσκεται το επονομαζόμενο ”Μαγειροτεχνείο Παράγκα”. Ροδίτικος ξυλόφουρνος στα καλύτερα του με μάγειρες και ιδιοκτήτες τον Γιάννη Ευθυμίου και Φωτεινή Σεντονά. Φιλόξενοι και χαμογελαστοί λες και είναι πραγματικά γεννημένοι για να κάνουν αυτή τη δουλειά, σερβίρουν ροδίτικα πιάτα με μπόλικη γεύση και μεράκι. Εκλεκτά κρέατα σε παραδοσιακές συνταγές, τοπικά προϊόντα που μαγειρεύονται στο τσουκάλι και σερβίρονται σε πήλινα πιάτα και μια λίστα κρασιών ωδή στον ροδίτικο – Δωδεκανησιακό αμπελώνα.
Επαρ.Οδ. Απόλλωνα 13, Ρόδος, 22460 91247
Καρυδιές
30 εκδοχές κατσικιού μας ετοιμάζει στις Καρυδιές η οικογένεια Αγγελώνια στην Άνω Μεριά της Σαμοθράκης. Στην καταπράσινη αυλή τους γεμάτη με καρυδιές ο επισκέπτης γεύεται γνήσια ελληνική κουζίνα με σεβασμό στην παράδοση και στη μαγειρική των προηγούμενων γενεών. Η οικογένεια εκτρέφει τα δικά της ζώα οπότε και τα κατσίκια είναι από το κοπάδι τους, καθώς και τα τυριά και τα ζαρζαβατικά τους. Σημαντικό και πολύ γευστικό στοιχείο του εστιατορίου αποτελούν οι παραδοσιακοί μεζέδες από τον ξυλόφουρνο, δίνωντας αυτή την εξαιρετική μυρωδιά και αίσθηση στα πιάτα τους.
Άνω Μεριά, Σαμοθράκη, 25510 98266, 6977232364