fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ταβέρνα Ζέρζοβα

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Καλό

Ταβέρνα Ζέρζοβα

Ταβέρνα Ζέρζοβα: Νοσταλγικό φαγητό και κορυφαίες πρώτες ύλες σε μια ταβέρνα προορισμό στα βουνά της Αρκαδίας

 

Θα ξεκινήσω το κείμενο με τις εντυπώσεις μου για αυτήν την καλά κρυμμένη στα βουνά της ορεινής Αρκαδίας ταβέρνα, με λίγες σκέψεις που κράτησα σαν επίλογο.

ζερζοβα αρχικη

Στην ελληνική επικράτεια, τα εστιατόριά –ταβέρνες σαν την Ζέρζοβα που υπηρετούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα λειτουργώντας σας σύγχρονοι ακρίτες, τείνουν να εξαφανιστούν καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που συνεχίζουν να υπηρετούν τις γευστικές παραδόσεις του τόπου τους, κρατώντας τους δεσμούς τους με την γη και τα αγαθά που αυτή προσφέρει, σε πείσμα των δυσκολίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Δώδεκα χιλιόμετρα από την Δημητσάνα, στα όρια της κοινότητας Μάρκου, σε ένα ξέφωτο με θέα τα αρκαδικά βουνά θα σας υποδεχθούν η Ευαγγέλια και ο σύζυγος της Γιάννης Αγγελακόπουλος, ιδιοκτήτες της ταβέρνας, σε έναν καινούριο χώρο που έφτιαξαν μόνοι τους, με έντονο το χρώμα από πέτρα και ξύλο. Άνθρωποι μεγαλωμένοι στα βουνά και οι δύο, τροφοσυλλέκτες, τυροκόμοι, παραγωγοί οι ίδιοι σχεδόν του συνόλου των αγαθών που δοκίμασα ,επιμένουν να παλεύουν, σε άμεση σύνδεση με τη γη. Από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα γεμάτα μνήμες και πραγματική νοστιμιά φτιαγμένα με αμέριστη αγάπη από τα χέρια της Μαρίας. Εξαιρετικό το προζυμένιο τους ψωμί, συνοδεύει αληθινές ντομάτες από το μποστάνι τους και την δική τους αιγοπρόβεια φέτα που τυροκομεί η μητέρα του Γιάννη και αξίζει κάνεις να ταξιδέψει ως εδώ μόνο για να την δοκιμάσει. Οι πίτες φτιάχνονται με χυλό και άγρια χόρτα του βουνού και ψήνονται στον ξυλόφουρνο, οι εξαιρετικές χυλοπίτες καίγονται με πρόβειο βούτυρο και μυζήθρα, ένα μελωμένο αρνάκι από το δικό τους κοπάδι στην λαδόκολλα και ένα κουνέλι δικής τους εκτροφής με δενδρολίβανο μετουσιώνουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες στην κορυφαία έκφραση μιας κουζίνας που αντανακλά παράδοση.

Ό,τι και αν ήρθε μπροστά μας εκείνο το μεσημέρι περίκλειε με ξεκάθαρο τρόπο τα όσα προανέφερα σε μια φράση. Από την φάρμα στο τραπέζι στην κυριολεξία. Ένας όρος πολύ δημοφιλής στις ημέρες μας, που χάνει εύκολα το νόημα του, από την χωρίς μέτρο χρήση.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε αυτή την άκρη την Αρκαδικής Γης μπορεί να βρει ο επισκέπτης μια αξιόλογη λίστα κρασιών με επιλεγμένες ετικέτες από σημαντικά οινοποιία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μπορεί το ταξίδι να είναι μακρύ μέχρι τον προορισμό καταμεσής στα βουνά, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο προορισμός σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Φεύγοντας θυμήθηκα ξανά τα λόγια του Γιάννη. Όσο η Γη αντέξει.

ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΖΕΡΖΟΒΑ / Κλασσική Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Κοινότητα Μάρκου/Ζάτουνα Αρκαδία.
Τηλέφωνο: 6932 847358
Ώρες Λειτουργίας: Πα-Σα-Κυ-Δε 13.00μμ-21.00μμ
Τιμή: 20 -30 ευρώ [χωρίς το κρασί ]

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα