fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σερσέ λα Φαμ
serse la fam

Αξιολόγηση: Ικανοποιητικό

Σερσέ λα Φαμ

Σερσέ λα Φαμ: Το γοητευτικό αστικό καφενείο της Μητροπόλεως νοσταλγεί τις γεύσεις της παλιάς Αθήνας

 

Η είδηση ότι η Μανιάτισα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, που γνωρίσαμε στην αθηναϊκή γαστρονομία από το Annie’s Fine Cooking, επέστρεψε στην πρωτεύουσα με ένα νέο μενού για το Σερσέ Λα Φαμ, είναι αρκετή ώστε να σε προτρέψει να κατηφορήσεις στο όμορφο στέκι της Μητροπόλεως.

Πέντε χρόνια μετά το άνοιγμά του, το σικάτο νεοκαφενείο, διατηρεί εσωτερικά την καλογυαλισμένη όψη που φέρνει μνήμες από την παλιά Αθήνα και παρότι βρίσκεται στην καρδιά του τουριστικού κέντρου το επιλέγουν και πολλοί Αθηναίοι. Η πράσινη ταπετσαρία με τις φυλλωσιές, οι πολυέλαιοι, τα μαρμάρινα τραπεζάκια με τις ξύλινες καρέκλες παραδοσιακού καφενέ εξακολουθούν να εκφράζουν ιδανικά το concept.

serse la fam
@kafeneioncherchezlafemme

Εξίσου άνετα και ευάερα τα τραπεζάκια που απλώνουν στον πεζόδρομο της Πετράκη, πριμοδοτούνται από ωραίες εικόνες  αθηναϊκής τοπογραφίας, με τη Μητρόπολη και το περιποιημένο νεοκλασικό με τα ακροκέραμα στη γωνία να αρθρώνουν μια άλλη κλίμακα γειτονιάς και τους πλανώδιους να σε επαναφέρουν στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πόλης.

Όπως ορίζει η γαλλική έκφραση Σερσέ λα φάμ που σημαίνει «αναζητήστε τη γυναίκα», αναζητήσαμε την σεφ, η οποία ξεκινώντας από την Πόλη συνέχισε την πορεία της στο ξενοδοχείο «Κυρίμαι», δημιούργησε μια μαγειρική σφραγίδα, μέσα από την ανάδειξη προϊόντων από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, που φέρει  άρωμα και γεύση Ελλάδας.

Το μενού που υπογράφει η Σταυριανή Ζερβακάκου και εκτελεί ο chef de cuisine Τάσος Γιαννόπουλος, έχει αφετηρία την ελληνική παράδοση, ξεκάθαρη διάθεση για «επιστροφή στις ρίζες» και επιδιώκει το μοίρασμα των πιάτων. Εύκολα, ωστόσο, εξυπηρετεί και μια σύντομα στάση για τσιμπολόγημα πριν ή μετά το shopping.

Την καλή αρχή έκαναν η παντζαροσαλάτα, µε πορτοκάλι, καρύδι, γαλένι Κρήτης και ισορροπημένο ξιδάτο άρτυμα με δυόσμο και ο ημίπαστος γαύρος πάνω σε δροσερή φρεσκοτριμμένη ντομάτα και φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο στο πλάι.

@kafeneioncherchezlafemme
@kafeneioncherchezlafemme

Ο τηγανητός μπακαλιάρος που δοκίμασα στη συνέχεια σερβίρεται σε μεγάλες χορταστικές κροκέτες αλλά παρά το ζουμερό ψάρι και το σωστό τηγάνι, υστερεί λόγω της παχιάς στρώσης από χυλό που υπερτερεί στην επίγευση.  Το λαβράκι φιλέτο με την τραγανή κρούστα και επιδέξιο ψήσιμο με ελαφρά πικρές πικάντικες νότες που δεν επηρέαζε την υγρασία του ψαριού είναι γευστικό και ο συνδυασμός με  βλήτα (καλό ντρέσινγκ) επιτυχημένος.

Στον αντίποδα πολύ γλυκιά και ομοιογενής ήταν η γέμιση από ανθότυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια στη στριφτή πίτα, ενώ η μπεσαμέλ στον ατομικό μουσακά στο πήλινο ήταν μέτρια. Τέλος ευχάριστα και κρεατένια ήταν τα πολίτικα σουτζουκάκια με πλούσια σάλτσα ντομάτας, γιαρούρτι και κόκκινο κρεμμύδι.

Στα επιδόρπια η μανιάτικη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο με άρωμα λεμονιού, κανέλα και μαντζουράνα πέτυχε ένα ελαφρύ κλείσιμο, και θα ήταν αρκετή, αν δεν ενδίδαμε στο μέτριο Σερσέ Λα Φαμ κοκ αποτίοντας φόρο τιμής στο γλυκό των παιδικών μας χρόνων -μιλώντας για όσους ανήκουν στην generation Χ και πιο πίσω.

Σερσέ λα Φαμ
Ελληνική κλασική κουζίνα
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
Τηλέφωνο : 210-32.22.020
Ωράριο : Καθημερινά: 10:00-00:00
Τιμή: Κόστος: 15-25 ευρώ (χωρίς ποτά)

Η επίσκεψη έγινε στις 6 Ιουλίου 2022.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα