fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Καλό

Jerar

Jerar: Ελληνική κουζίνα με διεθνείς αναφορές στα δημιουργικά πρότυπα ενός μοντέρνου μπιστρό.

 

Σε ένα ήσυχο πεζόδρομο με φόντο μια παιδική χαρά που μικρά παιδιά παίζουν ανέμελα, σε μια off brοadway συνοικία των Αθηνών, την Δάφνη, βρέθηκα να περπατώ πριν μερικά βράδια. Προορισμός μου το εστιατόριο Jerar των Χάρη Νικολούζου και Γιώργου Καβακλή.

Η αισθητική του χώρου λιτή και καλαίσθητη, διαμορφώνεται μέσα από ένα μείγμα ετερόκλητων στοιχείων, καθώς πέτρα και τσιμέντο συνδυάζονται με γλυκές αποχρώσεις του ξύλου και βιομηχανικές αναφορές , ενώ κυρίαρχη στον χώρο είναι η μεγάλη ανοιχτή κουζίνα με το λευκό πλακάκι στους τοίχους της.

Η κουζίνα στο Jerar υπηρετεί ένα δημιουργικό και πολυσχιδές μοτίβο που περπατά σε ελληνικά μονοπάτια αλλά δεν ξεχνά και τις διεθνείς του επιρροές με πιάτα όπως ένα pâté en croûte, που ήρθε μπροστά μου, με σωστή δομή και μεστή γεύση.

pate en croute

Μοντέρνα πιάτα με σύγχρονεςτεχνικές και άρτια αισθητική, μια μπιστρονομική κουζίνα με ενδιαφέρουσες δημιουργίες και συνδυασμούς, όπως η δική τους χειροποίητη μορταδέλα με φιστίκι, και μια μετασχηματισμένη cacio e pepe με την προσθήκη ταρτάρ γαρίδας και μια μπίσκ από γαρίδες να της προσδίδουν ένα ασυνήθιστο γευστικό βάθος, αλλά και με αμήχανες στιγμές χωρίς ένταση, όπως η προσέγγιση στον μουσακά. Ένα αρκετά ψωμένιο chou, με ταρτάρ μοσχάρι και μελιτζάνα, συνοδευόμενο από μια καψαλισμένη μπεσαμέλ. Σε κανένα σημείο δεν κατάφερα να βρω την μελιτζάνα στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ και το κρέας ήταν γευστικά κατώτερο του αναμενόμενου. Με ελληνικό χαρακτήρα και ήπια νοστιμιά ήρθε στο τραπέζι ένας μπακαλιάρος με μια φίνα κρούστα μελιού με λεμόνι, αφρό από κρεμμύδια και κρέμα ρεβιθιού, ενώ και το όμορφα ψημένο πρόβατο από ελληνικές φάρμες με πουρέ κολοκυθιού, ένα νόστιμο jus από το ίδιο το κρέας με προσθήκη βανίλιας, και το δικό τους χειροποίητο γιαούρτι, ήταν ένα συνδυαστικό πιάτο, εκφραστικό και ισορροπημένο.

Νόστιμες μνήμες από την πατρίδα του chef, ξυπνούν τα nuggets από κουνέλι με πίκλα αγγούρι και μαγιονέζα αρωματισμένη με σπετσιερικό, ενώ η ανάλαφρη και ντελικάτη μελόπιτα με σμετάνα[τύπος ξινής κρέμας ] και καραμέλα, έκλεισε όμορφα την επίσκεψη μου. Η λίστα κρασιών προσφέρει μια προσεγμένη γκάμα από βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από μικρα οινοποιεία από την Ελλάδα και τη Γαλλία, με συχνές εναλλαγές.

Η κουζίνα στο Jerar αν και έιναι μια κουζίνα με λίγους μόνο μήνες λειτουργίας βρίσκεται ήδη σε μια ενδιαφέρουσα δημιουργική καμπή. Αν διορθώσει κάποιες μικρές αστοχίες και ανεβάσει τις υπάρχουσες εντάσεις τότε έχει όλα τα φόντα να ανέβει ακόμη ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Jerar
Σύγχρονη Κουζίνα
Διεύθυνση : Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη Αττικής
Τηλέφωνο: 21 0975 5764
Τιμή:35-50 ευρώ [ χωρίς το κρασί ]
Ωράριο: Δευτέρα με Σάββατο [19:00μμ -24:00μμ ], Κυριακή [14:00μμ -18:00μμ]

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα