fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Καλό

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου: Προσεγμένη πρώτη ύλη και μελετημένοι νεωτερισμοί τοποτετούν τη γαστροταβέρνα του Κουκακίου στις πρωταγωνίστριες του είδους.

 

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένα από εκείνα τα μέρη που είχα μια απροσδιόριστη προσμονή να επισκεφθώ, χωρίς ποτέ να δίνω μεγάλη σημασία στον χαρακτηρισμό «γαστροταβέρνα» που προηγείται του ονόματος της.

Στην οδό Ζίννη, στον αριθμό 37 και σε κοντινή απόσταση από την Λεωφόρο Συγγρού, ένα βραδύ του χειμώνα, βρέθηκα να επισκέπτομαι την εν λόγω ταβέρνα. Ο χώρος με πολυσυλλεκτικές αναφορές, κάτι μεταξύ καφενείου και εστιατορίου βιομηχανικής αισθητικής, δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα στην αναφορά σε μια ταβέρνα. Ένα παλαιομοδίτικο μωσαϊκό στην είσοδο, οι χαρακτηριστικές ξύλινες καρέκλες γύρω από τα τραπέζια, μια μεγάλη προσωπογραφία στον τοίχο και κάποια vintage διακοσμητικά στοιχεία, δίνουν ένα προσωπικό στίγμα στον χώρο και προϊδεάζουν για το ύφος της μαγειρικής του Γιώργου Γκάτσου.

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου - FlagInLife

Η κουζίνα στην Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, υπηρετεί ένα οικείο μαγειρικό μοντέλο με παραδοσιακές συνταγές και εκλεκτές πρώτες ύλες φερμένες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το τυρί, το ελαιόλαδο και τα βιολογικά λαχανικά, μέχρι τα κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα. Ο κατάλογος χαρακτηρίζεται από μεγάλες σαλάτες με έμφαση στην εποχικότητα των προϊόντων, μια λίστα με εκλεκτά τυριά από ολόκληρη την Ελλάδα (σκοτύρι από την Ίο, κασκαβάλι από την Πίνδο κ.α) πριν προχωρήσει σε πίτες, μεζέδες, παραδοσιακά ζυμαρικά, ψάρια και κρέατα. Υπέροχη η ταραμοσαλάτα με την διακριτική προσθήκη τρίματος αυγοτάραχου, ενώ τα παραδοσιακά ποντιακά ζυμαρικά Bαρένικα, γεμιστά με κιμά είχαν καθαρή γεύση και άρωμα. Το σιγομαγειρεμένο αρνάκι στην γάστρα με χειροποίητες γκόγκες, καθώς και ένα φρικασέ με άγρια χόρτα και φιλέτα μπαρμπουνιού, ήταν δυο πιάτα γεμάτα παράδοση και νοστιμιά. Άξια αναφοράς ήταν και η πολύ αρωματική χορτόπιτα με άψογο τραγανό φύλλο και γέμιση από σπανάκι, αρωματικά χόρτα, φέτα και μάραθο. Αξιόλογη η λίστα κρασιών συνδυάζει ενδιαφέρουσες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς και αξιόλογες ετικέτες φυσικής οινοποίησης.

Αν εντέλει σαν Γαστροταβέρνα ή Νεοταβέρνα ορίσουμε εκείνο τον χώρο οπού η προσεγμένη πρώτη ύλη είναι βασικός συντελεστής, προτάσσοντας μικρούς νεωτερισμούς στο παραδοσιακό γευστικό της μοτίβο, τότε η Φαμπρικα του Ευφρόσυνου σίγουρα ανήκει στους πρωταγωνιστές του είδους. Και ίσως είναι από τις λίγες ταβέρνες που οι αλμυρούτσικές τιμές δικαιολογούνται πλήρως. Κυρίως από την πληθώρα εξαιρετικών πρώτων υλών από επιλεγμένους παραγωγούς και την γεμάτη σεβασμό στην παράδοση μαγειρική προσέγγιση του σεφ. Στην συνέχεια έρχονται και οι γενναιόδωρες μερίδες να συμπληρώσουν την εικόνα μιας λιτής αλλά πολύ αξιόλογης ταβέρνας που προσκαλεί τον επισκέπτη να δοκιμάσει και να μοιραστεί σε ένα γνώριμο για αυτόν, στρωμένο τραπέζι.

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Ελληνική κουζίνα
Αναστάσιου Ζίννη 34, Κουκάκι, τηλ.: 210 9246354
Ωράριο  λειτουργίας : Tρίτη-Παρασκευή 17:00-23:00, Σάββατοκύρακο/ 13.00-00.00/ Δευτέρα κλειστά
Τιμή: 35-55ευρώ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα