Άνοιξε στα μέσα του καλοκαιριού και έχει γίνει ήδη talk of the town και όχι μόνο. Ο Red Jane είναι ένας φούρνος, που αν βρεθείς στα Χανιά αυτό το καλοκαίρι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.
Ξέρεις εσύ πολλούς φούρνους που ενώ βρίσκονται σε υπερδημοφιλείς προορισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό) να αποκτούν τεράστια φήμη σε χρόνο dt; Ξέρεις πολλούς φούρνους που από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν να μπαίνουν στις λίστες του εμβληματικού T magazine των New York Times ως μία από τις πιο καυτές αφίξεις του καλοκαιριού; Και όμως, αυτός ο φούρνος υπάρχει και δεν είναι στην Αθήνα. Μιλάω για τον Red Jane στα Χανιά, που αν σε βγάλει ο δρόμος σου εκεί αυτό το καλοκαίρι επιβάλλεται να δοκιμάσεις.
Το Red Jane σε κερδίζει από μακριά με δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού και των αρτολιχουδιών του που σίγουρα δε μπορείς να διαλέξεις μόνο μία..αλλά και με το ιδιαίτερο design του. Αν δεν έχεις παρατηρήσει το εσωτερικό του, παίζει να μην το περάσεις καν για φούρνο. Περισσότερο φέρνει σε γκαλερί με έντονη urban και industrial αισθητική. Σαν παλιό εργοστάσιο που ανακαινίστηκε. Η street του φιλοσοφία, ενισχύεται με τις λεπτομέρειες για τις οποίες έχει φροντίσει ο διεθνούς φήμης designer Michael Anastassiades, όπως τα μπρούτζινα φωτιστικά, οι μεγάλες τζαμένιες πόρτες και το κόκκινο μάρμαρο.
Γενικά, με το που μπαίνεις στο Red Jane, δεν ξέρεις τι να πρωτοχαζέψεις. Τον χώρο ή τις φρέσκιες και πεντανόστιμες δημιουργίες του; Για να καταλάβεις πόσο ιδιαίτερη είναι διακόσμησή του, το New York Times στο άρθρο του το παρομοιάζει με κλαμπ του Βερολίνου και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Το Red Jane δε θυμίζει σε τίποτα τους κλασικούς φούρνους που έχεις στο μυαλό σου. Αυτό που σε επαναφέρει στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι άλλο από τη μεθυστική μυρωδιά που σου σπάει τη μύτη και εξαπλώνεται σε όλη την οδό Κυδωνίας.
Ο χώρος που παρασκευάζεται το ψωμί και τα πάσης φύσεως καλούδια, είναι ανοιχτός και μπορείς να δεις κάθε μέρος της διαδικασίας. Εκεί, κάνει τα μαγικά του ο head baker Σεραφείμ Καραντζιούνης και η ομάδα του, ενώ στον καφέ βρίσκουμε τον Γιάννη Κλουβιδάκη να καβουρδίζει φρέσκο καφέ. Γιατί όπως και να το κάνουμε η πρωινή και μεσημεριανή επιδρομή στο φούρνο ταιριάζει γάντι μ’ έναν καφέ από καλό χαρμάνι. Τι μπορούμε να δοκιμάσουμε στο Red Jane όμως; Κατ’ αρχήν, ονειρικά γευστικό και σωστά ψημένο ψωμί, με κρατσανιστή κόρα και μαλακό εσωτερικό. Το γεγονός ότι παρασκευάζεται αποκλειστικά με αλεύρι από τους χανιώτικους Μύλους Κρήτης ,είναι ένας από τους λόγους που ό,τι και να επιλέξετε είναι τόσο νόστιμο.
Φυσικά και δε θα μείνετε στο ψωμί.. Δημιουργός του μενού του Red Jane είναι ο Eyal Schwartz, πρώην ιδιοκτήτης του Ε5 Bakehouse του Λονδίνου, ενώ ζαχαροπλάστης ο Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος. Εκτός λοιπόν από μυρωδάτα προζυμένια ψωμιά, εδώ θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από mouthwatering κρουασάν και βιενουαζερί, γλυκά, σάντουιτς με το προζυμένιο ψωμί τους, αφράτες φοκάτσιες, granola, παραδοσιακές λιχουδιές και η λίστα συνεχίζεται. Προσωπικό αγαπημένο, ένα εξωπραγματικό κρουασάν αμυγδάλου, με τόσο φίνα γεύση που θα τη ζήλευε και φούρνος στο Παρίσι. Βέβαια και η φοκάτσια με μορταδέλα, γκρεμολάτα φιστικιού και μοτσαρέλα, πριν το μπάνιο στον Μπάλο, ήταν ό,τι έπρεπε.
Για όσους λοιπόν εκτιμούν το καλό ψωμί αλλά και τα αρτοποιήματα που σε κάνουν να ξεχνάς τη λέξη δίαιτα σε όλες τις κλίσεις, το Red Jane στα μαγευτικά Χανιά είναι προορισμός από μόνος του, που δε πρέπει να προσπεράσεις!
Red Jane
Φούρνος
Διευθ: Κυδωνίας 101, Χανιά, 731 36
Ώρες λειτ: 08:00-15:30 , Κυρ κλειστά