Σίγουρα, κάποια στιγμή έχετε αναρωτηθεί γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.
Ένας από τους λόγους είναι ότι αυτή τη μέρα επιτρέπεται η παύση της νηστείας της Σαρακοστής και η κατανάλωση ψαριού και λαδιού.
Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε σίγουρα ρόλο είναι πως όσοι ζούσαν στην ενδοχώρα δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία κι έτσι ο παστός μπακαλιάρος αποτελούσε την ιδανική λύση. Εκτός από εύκολος στο μαγείρεμα και τη διατήρηση, ο μπακαλιάρος είναι αρκετά φθηνός σε σχέση με άλλα ψάρια. Αποδεικνύεται αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως οι Έλληνες γνώρισαν τον μπακαλιάρο τον 15ο αιώνα και πολύ σύντομα συνδέθηκε με την 25η Μαρτίου. Επίσης, η πρόσβαση σ’ αυτόν ήταν πάντα πολύ εύκολη, καθώς οι Έλληνες της εποχής μπορούσαν να τον βρουν παντού, ακόμη και στο μπακάλικο της γειτονιάς τους. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως ο μπακαλιάρος είναι ένα νόστιμο ψάρι, που ταιριάζει στις περισσότερες προτιμήσεις και μάλιστα έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, η ακριβής αιτία για την επιλογή μπακαλιάρου (κι όχι κάποιου άλλου ψαριού) δεν φαίνεται να έχει διασωθεί στον χρόνο και την ιστορία.
Εδώ σας έχω κάποιες προτάσεις με τα μαγαζιά που εμπιστεύομαι για τον καλύτερο μπακαλιάρο και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς, για αυτή την ημέρα, τηρώντας την παράδοση:
Βασίλαινας
Σταθερή αξία εδώ και χρόνια! Σερβίρει ζουμερό μπακαλιάρο με τραγανή, χρυσαφένια κρούστα με πολίτικη σαλάτα και συνοδεύεται από την εξαίσια ιστορική ταραμοσαλάτα του.
Διεύθυνση:Βρασίδα 13, Αθήνα,
Τηλ. 210 7210501
Dopios
Ο Χριστόφορος Πέσκιας, στο Dopios – στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων – σερβίρει τη μέρα της εθνικής μας επετείου, παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά με καρύδι.
Διεύθυνση:Σκουλενίου 1, Αθήνα
Τηλ. 210 3310049
Polpo
Μια ανάσα από την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, στο μικρό ψαρομάγαζο, την 25η Μαρτίου σερβίρουν μπακαλιάρο, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούν κατεψυγμένο από τη Νορβηγία και όχι παστό. Τον τηγανίζουν ελαφρά, αφού έχει περαστεί από αλεύρι και τον συνοδεύουν με σκορδαλιά με ψωμί. Extra tip, τον βάζουν στα τυλιχτά τους και γίνονται ανάρπαστα!
Διεύθυνση:Τζων Κέννεντυ 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
Τηλ. 210 7104578
Αξώτης
Η συνταγή για τον μπακαλιάρο κρατάει από το 1956, στην παλιά ταβέρνα του Αξώτη στο Πολύγωνο. Αλμυρός τόσο όσο και με λεπτή και τραγανή κρούστα. Συνοδεύστε τον με την ωραία σκορδαλιά τους και τις τραγανές τηγανητές πατάτες τους.
Διεύθυνση:Παπαρσένη 15, Πολύγωνο
Τηλ. 210 6459130
Λελούδας
Στο οινομαγειρείο του Λελούδα φτιάχνουν από το 1928, τον τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο. Τον αποκαλούν «ρουφιάνο του κρασιού» γιατί οι παλιοί πότες πίστευαν ότι με την αλμύρα του «τραβάει» το αλκοόλ. Ανεξαρτήτως 25ης, θα τον βρείτε καθημερινά στο οινομαγειρείο, συνοδεία καλής σκορδαλιάς.
Διεύθυνση:Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα
Τηλ. 210 3464167
Ο Σούλης
Αξίζουν τα χιλιόμετρα ως τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας για αυτή την ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, που μόνο την εθνική μας εορτή, σερβίρει μπακαλιάρο extra crunchy με πολύ ζουμερή σάρκα. Αν βρεθείτε άλλη μέρα στον Σούλη, μη χάσετε τα τρομερά μπιφτέκια του και καγιανά με αυγά.
Διεύθυνση:Σαρωνικού 11, ΄Αγιοι Θεόδωροι
Τηλ. 2741 0 67236
Χειμώνα Καλοκαίρι
Στη Νέα Μάκρη, η Πολίτισσα Νίκη Παρλιάρου – Χρυσανθίδου σερβίρει αφράτο μπακαλιάρο σαν «λουκουμά»! Μάλιστα, θα βρείτε δύο είδη: Ο πρώτος είναι ο κλασικός για όσους νηστεύουν, ξεκοκαλισμένος, βουτηγμένος σε κουρκούτι με μπύρα και ούζο, σερβιρισμένος σε μεγάλα κομμάτια. Ο δεύτερος, πάλι επιμελώς ξαλμυρισμένος και ξεκοκαλισμένος, με τη διαφορά ότι είναι περασμένος από αλεύρι και ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια πανάρεται με σουσάμι και τηγανίζεται σε βούτυρο κλαριφιέ που τον κάνει συγκλονιστικό! Επίσης, δυο ειδών σκορδαλιές μπορούν να τους συνοδεύσουν. Η πρώτη είναι με ψωμί και κουκουνάρι και η δεύτερη, η κλασική αλιάδα με πατάτα, ψαρόζουμο και ξύδι, την οποία και προτιμώ.
Διεύθυνση: Λ. Ποσειδώνος 93, Νέα Μάκρη
Τηλ. 2294 0 99704