fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Παρπαρούσης: Οι οινικοί φρουροί της Αχαΐας

Παρπαρούσης: Οι οινικοί φρουροί της Αχαΐας

Ξενάγηση στη «μικρή Τοσκάνη της Πάτρας», το οινοποιείο της οικογένειας Παρπαρούση και στις δέκα ετικέτες του κτήματος που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών

Η Οινοποιία Παρπαρούση βρίσκεται στα Μποζαϊτικα Πατρών, ένα προάστειο μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα από τα παλαιοτέρα και σπουδαιότερα οινοποιεία της Πελοποννήσου. Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων μέσα στον αστικό ιστό, κρυμμένο καλά ανάμεσα σε άχρωμες μεζονέτες, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα ποικιλόμορφο τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Αμπέλια, γέρικοι πλάτανοι, τεράστιοι κάκτοι, ευκάλυπτοι και φρουτόδεντρα. Αναμεσά τους τριγυρίζουν πάπιες, χήνες, πολύχρωμα παγώνια και πλείστα άλλα  οικόσιτα ζώα, όπως ένα άλογο στο βάθος στέκει αγέρωχο. Στο κέντρο του κτήματος δεσπόζει μια παραδοσιακή πέτρινη κατοικία του 1880.

Ο χαρακτηρισμός «μικρή Τοσκάνη» έρχεται αβίαστα στο νου, αν και τα μέλη της οικογένειας Παρπαρούση, τους οποίους έχω την χαρά να γνωρίζω προσωπικά, προτιμούν, ο επισκέπτης να νιώθει πως βρίσκεται κάπου στην ελληνική εξοχή.

Παρπαρούσης: Οι οινικοί φρουροί της Αχαΐας - FlagInLife

Γιος οικογένειας Μικρασιατών, με πατέρα γνωστό ποτοποιό των Πατρών, ο Θανάσης Παρπαρούσης φεύγει το 1963 για σπουδές οινολογίας, στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν, πρωτεύουσας της Βουργουνδίας. Επιστρέφοντάς στην Ελλάδα, δημιουργεί το 1974 το δικό του οινοποιείο, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές για την εποχή τεχνολογικές μεθόδους. Τα πρώτα δυο κρασιά που δημιούργησέ στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ήταν το Δρόσσαλις, ένας Ροδίτης από αμπέλια στην περιοχή του Ρίου και του Καστριτσίου, και μια ξηρή μαυροδάφνη, την Καλιθέα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η οικογένεια Παρπαρούση αποφάσισε σε πείσμα των καιρών να μειώσει την παραγωγή δημιουργώντας κρασιά αυξημένης ποιότητας. Το πλήρωμα του χρόνου τους δικαίωσε πλήρως. Συναντώντας κανείς την οικογένεια Παρπαρούση, τον Κύριο Θανάση και τις δυο κόρες του, Εριφύλη και Δήμητρα, την δεύτερη γενιά οινοποιών του κτήματος, αυτό που εισπράττει ευθύς αμέσως είναι πηγαία ευγένεια και υψηλή καλλιέργεια. Συνομιλώντας για λίγο μαζί τους, αντιλαμβάνεσαι την μεγάλη τους αγάπη για το κρασί και το πάθος για την δουλειά τους.

Τα κρασιά του κτήματος

Οι περισσότεροι φίλοι του κρασιού σίγουρα ακούγοντας το όνομα Παρπαρούση, στο μυαλό τους φέρνουν την πιο δημοφιλή του ετικέτα: Tα Δώρα του Διονύσου. Το κρασί που ανέδειξε την άγνωστη μέχρι τότε ποικιλία του Σιδερίτη που ωριμάζει μέσα στον Νοέμβριο. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1980 και έμελλε να γίνει διαχρονικά, η πιο γνωστή ετικέτα του οινοποιείου.

Οι αμπελώνες του κτήματος σήμερα καλύπτουν συνολικά περί τα 100 στρέμματα σε Δυτική Αχαΐα και Νεμέα, φυτεμένα με Σιδερίτη, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο Ρίου, ενώ το 60% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται κυρίως στις αγορές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής.  Συνολικά παράγονται δέκα ετικέτες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

Λευκά

Τα δώρα του Διονύσου Σιδερίτης 100%

Ασύρτικο Ασύρτικο 100%. Πρώτη εμφιάλωση το 1989

Ροζέ

Petit Fleur Ανοιχτόχρωμο, ξηρό, ερυθρωπό. 100% Σιδερίτης. Kυκλοφόρησε το 2011, και συνεχίζει να γοητεύει τους φίλους του κρασιού, με τον χαρακτήρα του αλλά και την τιμή του

Λωτός Cabernet Suvignon 100%

Ερυθρά

Οινάρι Αγιωργίτικο–Μαυροδάφνη

Επιλεγμένος Οίνος Νεμέα Αγιωργίτικο

Pronomio limited edition  Αγιωργίτικο – Μαυροδάφνη – Μαυρούδια. Μια νέα ετικέτα περιορισμένης παραγωγής που θα κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο διάστημα

Tαώς Μαυροδάφνη 100%. Η ξηρή Μαυροδάφνη. Το Τσιγκέλο του κτήματος. Ένα θρυλικό κρασί της οικογενείας Παρπαρούση. Μια ξηρή Μαυροδάφνη σε μία από τις σπουδαιότερες εκφράσεις της. Η εσοδεία του 2012 βαθμολογήθηκε από το Decanterμε  96/100

Επιδόρπιοι Οίνοι

Μοσχάτος Ρίου Πατρών Μοσχάτο Ρίου 100%. Ένα από τα ωραιότερα γλυκά κρασιά

Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Mαυροδάφνη Πατρών – Κορινθιακή σταφίδα

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το συγκλονιστικό Απόσταγμα Οίνου Παλαιώθεν. Ένα Brandy φτιαγμένο κυρίως από Σιδερίτη και παλαιωμένο για 12 χρόνια σε δρύινα Βαρέλια. Το καταστάλαγμα μιας προσπάθειας πολλών ετών από τον Θανάση Παρπαρούση που αγαπά και τον τίτλο του αποσταγματοποιού.

Λίγο πριν αποχωρήσω από το κτήμα ο κ. Θανάσης μου είπε: «Αν δεν αγαπάς την ζωή και τις απολαύσεις της δεν θα μπορέσεις ποτέ να αγαπήσεις ένα καλό κρασί.» Δεν μου πήρε και πολύ χρόνο να καταλάβω τι εννοούσε. Αυτό που με λυπεί είναι η συστηματική απουσία του -πλην εξαιρέσεων-  από τις λίστες κρασιών των εστιατορίων και λοιπών χώρων της Πάτρας.

Οινοποιείο Παρπαρούση
Πάροδος Αχιλλέως Προάστιο, Πάτρα
Τηλ.: 2610 420334
Επισκέψεις, ξεναγήσεις & γευσιγνωσίες, κατόπιν ραντεβού.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα