fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών
Τετράμυθος

Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών

Γνωρίζουμε τα κρασιά του οινοποιείου Τετράμυθος στην Ορεινή Αιγιαλεία, μέσα από δυο χαρακτηριστικές ετικέτες του κτήματος.

 

Οι αμπελώνες του οινοποιείου Τετράμυθος στην Αιγιαλεία, καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο σ’ ένα σπανίας ομορφιάς φυσικό τοπίο. Η περιοχή με τη μακραίωνη οινική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από τέτοια βιοποικιλότητα, που τη καθιστά μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έντονοι ορεινοί όγκοι, απότομα φαράγγια και κλίσεις στις πλαγιές των Αροάνιων, αλλά και ορεινές πηγές απ’ όπου αναβλύζουν οι ποταμοί της περιοχής, όπως τα διάσημα κατά την Μυθ-ιστορία Ύδατα της Στυγός, οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό, όπου η Θέτιδα βούτηξε τον Αχιλλέα, συνθέτουν το σκηνικό.

 

Πίσω στο 1999, η γνωριμία των αδερφών Αρίστου και Στάθη Σπανού με τον οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο θα αποτελέσει τη βάση ενός κοινού εγχειρήματος, που θα αφορά στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών από γηγενείς κατά κύριο λόγο ποικιλίες, οι οποίες θα αντανακλούν το ποιοτικό δυναμικό της περιοχής προέλευσής τους. Την ιστορική ορεινή Αιγιάλεια. Από το ξεκίνημα αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας μέχρι και σήμερα στο οινοποιείο Τετράμυθος, εφαρμόζονται ο ίδιες βιολογικές οινοποιητικές πρακτικές, με χαμηλές παρεμβάσεις δίνοντάς έτσι χώρο, στην παραδοσιακή έκφραση της κάθε ποικιλίας.

Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών - FlagInLife
Πηγή: tetramythoswines.com

Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στον Τετράμυθο είναι ο Ροδίτης. Μια ποικιλία ΠΟΠ (Πάτρα) από αμπέλια άνω των 35 ετών, σε υψόμετρο 800 μέτρων με μικρές στρεμματικές αποδόσεις, που κρατούν ζωντανά όλα τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της. Στον αντίποδα, η ερυθρή ποικιλία που πρεσβεύει το οινοποιείο είναι το Μαύρο Καλαβρυτινό. Εγκαταλελειμμένη από τους ντόπιους καλλιεργητές, πρώτη φορά αναβίωσε από τον Τετράμυθο.

Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών - FlagInLife

Ανάμεσα στις 23 διαφορετικές ετικέτες που παράγονται σήμερα στο οινοποιείο Τετράμυθος, με μεγάλο μέρος του συνόλου να οδεύει προς τις αγορές του εξωτερικού, επέλεξα να παρουσιάσω δυο κρασιά. Κρασιά που έχω δοκιμάσει πολλές φορές (και λόγω εντοπιότητας), που τα αγαπώ εγώ ο ίδιος προσωπικά και που μπορείτε να τα βρείτε και σε μεγάλες κάβες της Αθήνας. Ας τα δούμε.

 

Retsina Amphore Nature

 

Η Ρετσίνα του κτήματος από την σειρά Nature, ένα τόσο παρεξηγημένο κρασί, εδώ βρίσκει την πιο εκλεπτυσμένη μορφή της. Με 100% Ροδίτη, εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 2004, ζυμώνεται σε πήλινους αμφορείς και εμφιαλώνεται αφιλτράριστη. 

Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών - FlagInLife

Η Ρητίνη συλλέγεται από δέντρα πέριξ των αμπελώνων και το κρασί ωριμάζει για 2 μήνες στις οινολάσπες. Το τελικό αποτέλεσμα συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Ροδίτη (βοτανικές και λεμονάτες νότες μαζί με εσπεριδοειδή και ανθικά στοιχεία), με διακριτικά αρώματα πεύκου και ευχάριστη οξύτητα.

 

Μavro Kalavrytino Nature

 

Από την ίδια σειρά, και ένα 100% Μαύρο Καλαβρυτινό κρασί, από ένα μόνο αμπελοτεμάχιο στην περιοχή της Φτέρης Καλαβρύτων. Το κρασί ζυμώνεται χωρίς παρεμβάσεις για 6 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και μεταγγίζεται σε παλιές δρύινες δεξαμενές, όπου και ωριμάζει για 6 ακόμη μήνες.

Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών - FlagInLife

Ένα κρασί φρέσκο και ζουμερό που, με όμορφο ρουμπινί χρώμα, μαλακές τανίνες, υπέροχη μύτη από ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα με προσθήκες ανθέων, μέτριο σώμα και υπάρχουσα οξύτητα. Μια ξεχασμένη γηγενής ποικιλία που έγινε ο κύριος πρεσβευτής της Αιγιάλειας και του οινοποιείου Τετράμυθος.

Οινοποιείο Τετράμυθος: Ένα σημαντικό οινοποιείο με ιστορία ετών - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το οινοποιείο βρίσκεται στο 8ο χλμ. της επαρχιακής οδού Διακοφτού-Καλαβρύτων και είναι ανοικτό για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Δευτέρα με Παρασκευή από τις 09.00 μέχρι τις 15.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 17.30. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να το επισκεφτείτε, αξίζει τη διαδρομή. Η ομάδα των 3 οινολόγων του Τετράμυθου,  θα σας κάνουν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα αμπέλια και τους χώρους οινοποίησης. Αφού περιηγηθείτε στους όμορφους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η οινική σας εμπειρία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο με δοκιμές κρασιών στην αίθουσά γευσιγνωσίας. Από την έκθεση με αξεσουάρ κρασιού,  μπορείτε να εξοπλιστείτε με όλα εκείνα τα gadgets που θα πάνε την απόλαυση του κρασιού σας ένα βήμα παραπάνω.

Τετράμυθος
Οινοποιείο
Διευθ: 8ο χλμ Πούντας-Καλαβρύτων, Άνω Διακοπτό, 250 03
Τηλ: 26910 97500
Ώρες επισκέψεων: καθημ. 09:00-15:00, Σαβ-Κυρ. 10:00-17:30

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα