fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένα ιταλικό αστυνομικό θρίλερ που αξίζει να δεις
Οι ταινίες της εβδομάδας

,

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένα ιταλικό αστυνομικό θρίλερ που αξίζει να δεις

Κάθε Παρασκευή ο Γιάγκος Αντίοχος βλέπει και αξιολογεί τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν στις αίθουσες.

 

H Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε («L’ Ultima Notte Di Amore») ***
2023, Διάρκεια: 120’
Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο. Πρωταγωνιστούν: Πιερφανσέσκο Φαβίνο, Φρανσέσκο Ντι Λέβα, Κάτια Μιρόνοβα

 

Πόσο έντιμος μπορείς να είσαι σε μια ανέντιμη κοινωνία;
Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει το ιταλικό αστυνομικό θρίλερ «Η Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε». Ο υπαστυνόμος Φράνκο Αμόρε έχει διαγράψει 35 χρόνια έντιμης υπηρεσίας. Το βράδυ πριν τη συνταξιοδότησή του, όμως, τα πάντα ανατρέπονται. Κατά τη διάρκειά του surprise party συνταξιοδότησης που έχει διοργανώσει η κατά πολύ νεότερη σύζυγός του, θα κληθεί από τον προϊστάμενό του να βρεθεί στο σημείο ενός πολύνεκρου συμβάντος. Ανάμεσα στους πέντε νεκρούς κείτεται και ο συνάδελφος και φίλος του, Τζίνο. Άραγε, γνωρίζει κάτι ο Φράνκο για αυτό το φονικό;
Η αφήγηση της ταινίας γυρίζει το χρόνο δέκα μέρες πριν, για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας. Ο Φράνκο είναι ένας έντιμος αστυνομικός. Στα 35 χρόνια προϋπηρεσίας του δεν έχει πυροβολήσει άνθρωπο. Θεωρείται ως η πιο ψύχραιμη φωνή στο αστυνομικό του τμήμα. Το ίδιο ισχύει και στην «εκτός υπηρεσίας» δουλειά του, από εκεί που βγάζει το χαρτζιλίκι του. Άλλωστε, ποιος μπορεί να την βγάλει με €1800 το μήνα;
Οι «δουλειές» που κάνει είναι παράνομες, αλλά «καθαρές». Οι άνθρωποι που μεταφέρει και συνοδεύει δεν θα πρέπει να κουβαλούν όπλα και ναρκωτικά. Παρόλες τις προφυλάξεις, πόσο χρειάζεται για να γίνει η στραβή;
Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Πιερφανσέσκο Φαβίνο («Νοσταλγία», «Ο Προδότης») είναι ο άνθρωπος που κρατάει επιδέξια τους ερμηνευτικούς τόνους ψηλά, ακόμη και όταν το σενάριο δεν τον βοηθά. Για παράδειγμα, η εναρκτήρια σεκάνς είναι αποκαλυπτική για τις ικανότητες του Ιταλού σταρ. Η είσοδός του στο surprise party και η ακόλουθη ερμηνεία του, αντανακλά όλο το συναισθηματικό βάρος ενός ανθρώπου που κρέμεται από μια κλωστή για να μην καταρρεύσει: Τα βουρκωμένα μάτια του, η αποπροσανατολισμένη ματιά του, το σκυφτό κορμί του έχουν ενσωματωθεί σε έναν απόλυτα λειτουργικό άνθρωπο που όμως αλλού πατά και αλλού βρίσκεται.
Ο σκηνοθέτης Αντρέα Ντι Στέφανο στήνει το αστυνομικό θρίλερ του σε νουάρ χρώματα. Η πλοκή εκτυλίσσεται κυρίως τη νύχτα. Η μέρα απλώς μοιράζει τα χαρτιά για να παιχτεί η παρτίδα το βράδυ. Στο σκοτάδι ο «καλός κόσμος του φωτός» χορεύει στο ρυθμό της παρανομίας. Και ο Ντι Στέφανο στήνει ολόκληρη την νουάρ αλληγορία του πάνω σε αυτήν τη συνθήκη. Όταν ο ρυθμός ανεβαίνει (το ψάξιμο των διαμαντιών στη γέφυρα, ο έλεγχος στο αυτοκίνητο κ.α. ) τότε το φιλμ λειτουργεί καλύτερα. Όταν η αφήγηση χαμηλώνει ταχύτητα τότε βγαίνουν στην επιφάνεια κάποιες δημιουργικές αδυναμίες (σκηνές δράσης χωρίς καλές γωνίες λήψεις, περιττές σκηνές, σχηματικοί δεύτεροι χαρακτήρες). Όμως, σε γενικές γραμμές «H Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετικό φινάλε, έντονο συναισθηματικό φορτίο και δεύτερα επίπεδα που αξίζει να δει κάποιος στο θερινό.

Επίσης στις αίθουσες:

 

Στο Στοιχείο τους («Elemental»)
2023, Διάρκεια: 93’
Σκηνοθεσία: Πίτερ Σον

 

Στο στοιχείο τους είναι η νέα πρωτότυπη ταινία των Disney και Pixar όπου η φωτιά, το νερό, η γη και ο αέρας ζουν όλοι μαζί στην Πόλη των Στοιχείων. Η Φλόγα, μια δυναμική, πανέξυπνη κι εκρηκτική νεαρή κοπέλα γνωρίζει έναν αστείο, γλυκανάλατο, χαλαρό τύπο, τον Νηρέα. Η φιλία τους θα την κάνει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Αυτά που δεν Λέγονται («Historias para no Contar»)
2022, Διάρκεια: 100’
Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι. Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μαριμπέλ Βερντού, Χαβιέ Καμάρα, Νόρα Νάβας

 

Μια σπονδυλωτή ιστορία πέντε κεφαλαίων, με φανταστικούς χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών που προσπαθούν με απίστευτους τρόπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, μια απολαυστική ματιά σε καταστάσεις μέσα στις οποίες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας και τις οποίες θα προτιμούσαμε να μην αναλύσουμε ή θα θέλαμε καλύτερα να ξεχάσουμε.

Τhe Flash
2023, Διάρκεια: 144’
Σκηνοθεσία: Άντι Μουσκιέτι. Πρωταγωνιστούν: Έζρα Μίλερ, Μάικλ Κίτον, Σάσα Κέιλ, Μπεν Άφλεκ

 

Στην ταινία “The Flash”, παράλληλα σύμπαντα έρχονται σε σύγκρουση, καθώς ο Μπάρι χρησιμοποιεί τις υπερδυνάμεις του για να αλλάξει το παρελθόν. Άθελά του, η απόπειρά του να σώσει την οικογένειά του θα αλλάξει και το μέλλον, όπου ο Μπάρι θα παγιδευτεί σε μια εναλλακτική πραγματικότητα. Σε αυτή, ο Στρατηγός Ζοντ έχει επιστρέψει με σκοπό να καταστρέψει τον πλανήτη, και δεν υπάρχουν υπερήρωες για να τον σώσουν! Ο Μπάρι θα πρέπει να πείσει έναν… διαφορετικό -και συνταξιούχο- Μπάτμαν να γυρίσει στη δράση και να ελευθερώσει έναν Κρυπτονιανό από τη φυλακή· αλλά όχι αυτόν που έψαχνε! Αν θέλει να σώσει τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται και να επιστρέψει στο μέλλον που γνωρίζει, ο Μπάρι θα πρέπει να τρέξει για να σώσει τη δική του ζωή. Άραγε όμως, η μεγάλη αυτή θυσία θα είναι αρκετή για να επανέλθει το σύμπαν;

Άλλοθι για Παντρεμένους 2 («Alibi.com 2»)
2022, Διάρκεια: 88’
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Λασό. Πρωταγωνιστούν: Φιλίπ Λασό, Ελοντί Φοντάν, Γιώργος Χωραφάς, Ζεράρ Ζινιό

 

Η ζωή του Γκρεγκ είναι αρκετά ήσυχη μετά το κλείσιμο της εταιρείας για άλλοθι, μέχρι που αποφασίζει να κάνει πρόταση γάμου στη Φλο και πρέπει να της συστήσει τον απατεώνα πατέρα του και την πρώην ηθοποιό μητέρα του. Δεν έχει επιλογή από το να ανοίξει ξανά την εταιρεία και να βρει ψεύτικους γονείς.

Επανακυκλοφορούν:

 

Notorious
1946, Διάρκεια: 101’
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστούν: Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν

 

Η Αλίσια, κόρη ενός καταδικασμένου Γερμανού κατασκόπου, πείθεται από ένα γοητευτικό πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να εισχωρήσει σε μια ομάδα ναζί που καταφεύγει στη Βραζιλία. Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ένας παλιός φίλος του πατέρα της, που σκαρφίζει ένα θανάσιμο σχέδιο. Ωστόσο, ο έρωτας μπορεί να αποδειχθεί ο πιο επικίνδυνος εχθρός από όλους.

H Θεά («Devi»)
1960. Διάρκεια: 93’
Σκηνοθεσία: Σατγιατζίτ Ρέι. Πρωταγωνιστούν: Σαρμίλα Ταγκόρ, Σουμίτρα Σάτερτζι,Σάμπι Μπισβάς

 

Στην αγροτική Ινδία, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ένας πλούσιος φεουδάρχης καταπλήσσεται από την ιδέα ότι η νύφη του είναι μια ενσάρκωση της Μητέρας-Θεάς.

Ακολουθήστε το flaginlife.gr στο Google News για να λάβετε τις τελευταίες ειδήσεις, κριτικές και συμβουλές για το ποτό, τη διασκέδαση, το φαγητό και τα ταξίδια.

Περισσότερα